Децата в басейна: 9 неща, които им трябват

Лятната ваканция е факт. А децата жадуват за своето време без ангажименти, програми, ставане рано сутрин и пълен график със задачи. Всичко това носи удоволствие и радост. Ако смятате да записвате детето си на плуване, задачата ви е да съхраните тази радост и да направите така, че плуването да е сред най-чаканите ваканционни занимания. Ако детето ви е плувец, ясно е, че няма да спре да плува. Но ако е на стартовата линия в този спорт, има някои необходими и полезни неща, които ще помогнат на него и на вас.

Какво трябва да осигурите на детето си за басейна, за да носи тренировката всеки път удоволствие и лекота?

Бански

“Това е ясно!”, ще кажете. Помнете обаче, че на детето в басейна трябва да му е удобно - нищо да не пречи или да затруднява движенията му. Затова основният критерий за бански е комфортът и издръжливостта. Правилно подбраният бански трябва да е с детето още от първото стъпване в басейна. Моделът трябва да е с подходящия размер, материалът трябва да бъде защитен от хлор и да съхне бързо.

Момичетата предпочитат цял бански, а не от две части: моделите с широки презрамки прилягат точно на фигурата, а моделите с тънки презрамки ще осигурят по-голяма свобода на движение. Mомчетата предпочитат или тесни бански тип гащи или слипове и боксерки. А за най-малките доказано веселите щампи върху детските бански са най-предпочитани и провокират усмивки у начинаещите спортисти.

Шапка за плуване

Без този важен атрибут няма да ви допуснат в басейна. А изборът му не е толкова прост, колкото изглежда. Шапките са няколко вида: силикон, плат, комбинирани.

Най-еластични са силиконовите: лесно се поставят и прилягат плътно.

Шапките от текстил изобщо не оказват натиск върху главата, като осигуряват максимален комфорт, но пропускат водата и се разтягат с течение на времето.

Комбинираните материи се състоят от два материала и съчетават техните свойства: вътрешната страна е текстилна - за повече комфорт, а отвън е силикон или полиуретан - за предпазване от пръски и намокряне.

За дългите коси са разработени специални обемни шапки, които се поставят лесно и не заплитат косата.

Основното, което трябва да запомните е, че шапката трябва да приляга плътно и удобно към главата, без да я притиска. Повече информация може да рочетете ТУК.

Очила за плуване

От детството си всички помним неприятното усещане за попадане на сапунена вода в очите. А в басейна децата ги очакват вредното въздействие на хлора и ултравиолетовите лъчи, така че защитата е неотменна. Осигуряват я очилата за плуване, които освен това и помагат за по-лесно ориентиране под вода, а това прави плуването приятно и ефективно. Детските плувни очила могат да имат различни форми и размери, цветове на лещите, разнообразие от ярки дизайни.

Когато избирате очила за дете, обърнете внимание на следните параметри:

  • мека рамка и уплътнителни;
  • лесно регулиране на носа и каишката;
  • удобно плътно прилягане;
  • обработка против замъгляване и UV филтър.

Продуктите, изработени от нискокачествени материали, няма да издържат дълго и могат да причинят алергични реакции.

Дъска за плуване

Този тип оборудване е полезно за всеки плувец от първия ден в басейна. Дъската се използва за упражняване на правилната позиция на тялото във водата, повишаване на издръжливостта чрез работата на краката. Има и надуваеми дъски, които са удобни за носене.

Плавници

За да развиете скоростта на делфин във водата, ще ви помогнат плавниците. На децата - също. В тренировките се използват за отработване правилната позиция на тялото във водата, да се развият мускулите на краката, да се развие гъвкавостта на глезените и да се увеличи издръжливостта. Децата харесват плуването с плавници, защото с тяхна помощ са по-бързи, а това им дава допълнителна увереност.

Когато избирате плавници, внимавайте за размера им - по-добре да вземете по-големи, но в никакъв случай по-малки. При обучението за отработване на техниката на кроул и ритане най-често се използват къси или дълги сдвоени плавници. За тенировки на бътерфлай и бруст се използват моноплавници и тип пеперуда, като с тяхна помощ се развиват мускулите на гърба и на корема.

Хавлиена кърпа

Не пренебрегвайте кърпите за басейна. Детето ще се радва да има своя ярка спортна кърпа за тренировка. Изборът е огромен: ярки цветове, щампи с любими герои, различни материали и размери. Памучните кърпи са приятно топли и перфектно абсорбират влагата. Освен това запазват оригиналния си вид и свойства за дълъг експлоатационен живот. Леките кърпи от микрофибър заемат малко място и изсъхват бързо. Пончо кърпа ще предпази детето от възможни течения в басейна.

Джапанки за басейн

Те са необходими не само, за да стигне детето до самия басейн, но и под душа и в съблекалнята. Подметката на джапанките трябва да е мека и да не се хлъзга върху мократа повърхност (ходенето бос по мокър под в басейн е като стъпване върху кора от банан). Моделът трябва да е удобен и да не протрива пръстите. За много малки деца са препоръчителни модели със затворени пръсти и с каишка за пета, която придържа стъпалото отзад.

Козметика за басейн

Не забравяйте за продуктите за лична хигиена. Преди да влезете в басейна, трябва да си вземете душ, а след това - да почистите тялото и косата си от хлора. Търсете специално предназначена козметика за плувци, ще ви помогнат душ гел, шампоан, подхранващ лосион - незаменими помощници за любителите на плуването. Има спрей против хлор, който се впръсква към шампоана или гела - също толкова ефективен!

Раница

След като най-важните неща за басейна са взети, водоустойчива раница или чанта са не на последно място. Ярка, лека, малка раница ще осигури лесно съхранение и транспортиране на всички необходими аксесоари. Някои модели имат специални отделения за отделно носене на мокри и сухи предмети.

Тренировките в басейна трябва да носят радост за децата и в нито един момент да не ги усещат като тежест.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да изчислявате разстоянията в басейна, докато плувате

Готови ли сте за новия сезон в басейна?

Последни публикации