Как да изчислявате разстоянията в басейна, докато плувате

Няма плувец, който да не е губил бройката на метрите по време на тренировка, опитвайки се да изчисли изминатото разстояние. Това е актуален проблем за “зависимите от хлора” спортисти. Всяка, дори внимателно планирана тренировка, може да се провали, ако се разсеете за секунда в изчисленията на разстоянието. Още по-лощо е, ако задачата ви е била дадена от треньора и междувременно сте забравили да броите (или пък сте преброили по-малко). В този случай само може да се надявате наказанието ви да не е 400 метра бътерфлай!

Има начин как да не бъдете смъмрени от треньора си за подобни пропуски.

Разстояния АБВГД

Уморихте ли се от числа? Опитайте с букви.

Същността на този подход е проста: вместо да пазите в ума си нарастващите числа, започнете да обозначавате всеки 50 метра или 100 метра с букви. Най-лесно е първите 100 метра да наречете с “А” и през цялото това разстояние ще си повтаряте тази буква или дума, започваща с нея. Следващите 100 метра ще са “Б” и т. нат.

Мозъкът ни обича асоциации. Свързвайки думата или буквата с число, е много по-трудно да забравите колко сте преплували.

Броене на времето на всеки 100 метра

Този подход изисква малко предварителна подготовка.

Трябва да изчислите за колко плувате с обичайното си темпо 100 метра. Полученият резултат ще трябва да се закръгли към по-голямото число, кратно на 30 секунди. Например ако времето ви е 1 мин. и 35 сек., тогава резултатът ще бъде 2 минути. Ако времето ви е 1 мин. и 15 сек. - резултатът ще бъде 1 мин. и 30 сек.

След като получите своя резултат, ще ви бъде лесно да изчислите колко сте плували за една сесия, като използвате обикновен часовник. Ако често губите бройката по време на тренировката, свикнете да гледате часовника си, преди да започнете сесията, за да можете да изчислите точно колко метра сте изминали.

И така: плувате ли 100 метра за около 1 минута 30 секунди? Ако вашата тренировка е започнала преди 10 минути, значи вече сте преплували 600 метра и скоро ще достигнете 700!

Организирайте тренировката си разумно

Добавете повече разнообразие към тренировъчната си програма - това е полезно за физическото (трениране на мускулите) и психологическото (борба с рутината) здраве, а също така служи по-добре за организацията на тренировките.

Ако разделите тренировката си на няколко части, можете да ги подредите и така ще знаете какво ви остава и какво вече сте направили. Така лесно можете да импровизирате също.

Не забравяйте, че тренировъчната програма трябва да включва три основни части: загряване, упражнения и почивка. За всяка част не забравяйте да разделите дистанцията на отделни части. Не пречи да разредите тренировката си с упражнения с различни уреди – това също ще ви помогне да организирате по-добре времето си в басейна.

Пример: вместо да плувате 1000 метра наведнъж, разделете разстоянието на блокове: 10 x 100 метра. Плувайте първите 100 метра с флоатборд, вторият с бобър, третият с плавници и т.н.

Почивките са важни, но не трябва да са дълги. Те ще ви помогнат да изчислите дистанцията, да попълните запасите си от вода и ще ви приучат да измервате времето си на всеки 100 метра, което ви позволява да проследявате напредъка си и да си поставяте нови цели.

Принципът на пирамидата

Както вече разбрахте, най-добрият начин да не губите броя, е правилно да организирате тренировката си. Използването на принципа на пирамидата служи за две цели едновременно: помага за забележимо подобряване на техниката на плуване и правилно изчисляване на разстоянието.

Ето в какво се състои:

За преодоляването на 2500 метра, разбийте разстоянието по следния начин:

100 м + 200 м + 300 м + 400 м + 500 м + 400 м +300 м + 200 м + 100 м = 2500 м

или

1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 = 25 блока = 2500 м

С този метод ще трябва да преброите до максимум 5 блока (по 100 метра всеки), вместо последователно да броите до 2500.

Записвайте хода на тренировките си

Ако искате да поемете по пътя на най-малкото съпротивление (а защо не), запишете предварително дължината на разстоянията за всяка част от тренировката, която ще преплувате. Поставете листчето със записките в пластмасов плик и го оставете отстрани до бутилката ви с вода. Всеки път, когато си почивате, може да проверявате програмата, без да се страхувате, че ще забравите нещо.

Надяваме се, че сме ви улеснили с избора на подходящ начин за изчисление на метрите в басейна. А твърде вероятно е да имате свой собствен, който не е сред описаните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как правилно да плувате бруст

3 съвета как да плувате леко и спокойно

Последни публикации