Как правилно да плувате бруст

Зимата не е само за зимни спортове - всички останали любими наши активности помагат да поддържаме топ форма и извън по пистите. Плуването дори е идеално за разпускане след цял ден на ските.

Моментът да развиваме уменията си в басейна или да придобием нови, е идеален. Предлагаме ви да обърнете внимание на стила бруст, който иначе възприеман за лесен.

Как се плува бруст?

Идеята да се овладеят всички технически точки на един стил е с цел да се избегне прекомерния разход на енергия и неправилното натоварване на мускулите и на гръбначния стълб. Възможно ли е да се научите сами да плувате правилно?

Бруст е сред най-разпространените стилове спортно плуване, но има редица особености, макар и на пръв поглед да не изглежда така. Специалистите препоръчват, запознавайки се с този стил, да се опитате да го усвоите веднага по правилния начин, т.е. взимайки предвид всички правила.

Най-важната разлика между бруст и другите стилове е движението на ръцете, което се осъществява изцяло във водата, без да се повдигат ръцете във въздуха или да се плъзгат по повърхността. Това е главаната особеност на този бавен стил, който същевременно има своите предимства:

  • възможността за изминаване на значителни разстояния без пренапрежение на физическите сили;
  • оптимален стил за подводно плуване;
  • относителна безшумност.

За да се научите да плувате бруст както трябва, добре е да следвате някои основни препоръки:

1. Дишането да бъде ритмично и синхронно с движенията. Вдишването и издишването се извършва при позиция на тялото под максимален наклон спрямо повърхността. Вдишвайте равномерно - през устата, докато повдигате главата си над водата, и издишайте - през носа, потапяйки се във водата. Старайте се да издишате равномерно, без да задържате дъха си, тоест преди да вдишате въздух на повърхността.

2. Положението на тялото във водата при плуване в стил бруст трябва да бъде строго хоризонтално. Но в същото време не трябва да се опитвате да държите главата си постоянно над повърхността - това създава ненужен стрес върху гръбначния стълб и увеличава усилията за поддържане на тялото. Накратко - излишен разход на енергия.

3. Движенията на ръцете при правилно плуване бруст трябва да се придържат към зададеното темпо и да са синхронизирани с ритъма на дишането. В този случай китките трябва да се движат мощно, тъй като се намират във взаимодействие с образуващите се подводни течения. Дланите се използват като “гребла” и затова палците трябва да са съединени с тях и да “прихващат” водата, за да улесняват движенията а тялото.

4. Когато извършвате загребване с ръце, следва едновременно да извършвате симетрично движение на краката си, като разтваряте стъпалата си възможно най-шороко спрямо коленете. В този случай се получава тласък, при който ръцете трябва да бъдат изпънати напред. Плъзгането по водната повърхност се осъществява при максимално изпъване на тялото на плувеца, тъй като в това положение се намалява съпротивлението с водата.

5. При правилно плуване в бруст се получава пълна синхронизация на дишането с движенията на крайниците - това гарантира достигането на максимална скорост.

За да затвърдите теоретичните си познания за плуването бруст, задължително е да се консултирате с опитен треньор и да следвате практичните съвети на професионалистите. Разбира се, препоръчително е и да си осигурите най-добрата екипировка, която ще помогне за удоволствието ви в басейна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Дишането при кроул: как да не се задъхвате

23 професионални съвета за отлично плуване

Последни публикации