Дишането при кроул: как да не се задъхвате

Правилното дишане при плуване в кроул зависи не толкова от съвършено овладяната техника. Плувецът трябва да усеща тялото си, синхронно да координира дишането с общия ритъм на стила.

По принцип всички плувци знаят отлично техниката на дишане при кроул:

 • Когато едната ръка завърши загребването, тялото леко се отклонява от правата си линия във водата, завъртайки се върху едноименната страна с водещия крак.

 • Едновременно главата също се обръща и леко изплува, но няма нужда да я повдигате нарочно и специално. Представете си, че шията ви не може да се движи. Просто тялото се обръща, което неволно принуждава и главата да смени позицията си. Това движение е лесно да се контролира: очите на плувеца в този момент трябва да гледат надолу или леко настрани, а не нагоре. Ако видите тавана, значи сте прекалили.

 • Когато втората ръка започне да замахва, улавянето на въздуха (с уста) е завършило, а лицето се връща във водата.

 • Незабавно без никакво закъснение се извършва мощно издишване.

Плуването в кроул от гледна точка на дишането е най-сложно. Причината е високата динамичност на техниката, необходимостта за кратък период от време да се изпълни цял комплекс от различни движения, при това перфектно и в точния момент. В противен случай ритъмът се губи, спортистът бързо се задъхва и губи скорост и сила. Може да започнете да се учите да дишате правилно при плуване в кроул на сушата, но е добре практиката веднага да бъде прехвърлена в басейна.

Дишането си има нюанси

Най-важното умение за дишането в кроул е да попаднете във “въздушния джоб”. Това е явлението, при което нивото на водата около лицето на плувеца намалява леко заради правилното движение на ръцете и тялото. Когато главата заедно с тялото направи завъртане настрани, ухото сякаш опира в рамото на работещата ръка. Предната вълна за кратък момент се “спъва” в главата и линията на водата в областта на устата леко спада. Важно е да се поеме въздух точно в този момент и бързо да се върне главата в първоначалното й положение.

На какво влияе техниката на дишане?

Всъщност правилното дишане по време на плуване е важно във всички стилове, но в кроул то влияе на много неща.

 • Издръжливост / При правилно дишане умората настъпва по-бавно, заради добрия ритъм. Добре установеният ритъм помага за преодоляването на дълги дистанции на практика без задъхване.

 • Скорост / Когато плувате бързо, е важно да дишате правилно. И обратно, ако дишате правилно, ще можете да плувате бързо.

 • Общо усещане / Неправилната техника на дишане при плуване води до болезнени усещания в мускулите и тялото, дори до травми.

 • Здраве / Всеки плувец трябва да знае как да не се задъхва при плуване. В противен случай водата може да навлезе в дихателните пътища и да предизвика сложно заболяване или пневмония. И обратно, плуването в кроул е в състояние да развие хармонично белите дробове, което от своя страна да помогне за преодоляване на проблеми като бронхит и задух.

На коя страна да дишате?

Ако правилно сте разбрали схемата на дишане при кроул, би трябвало да зададете въпроса: “Т.е. въздухът се поема под една и съща ръка, от една и съща страна?”

Това е класически вариант, любим на много новаци в плуването. Този тип дишане се нарича едностранно. Но професионалистите предпочитат двустранно дишане или билатерално. То се научава по-трудно в сравнение с едностранното. Но пък позволява да се запази симетрията на движенията, да се увеличи скоростта и силата на плуване. Има няколко схеми за двустранно дишане:

 • страната за поемане на въздух се сменя на всеки 5 или 7 загребвания (броят може да се задава индивидуално);
 • собствена схема на смяна (по преценка на плувеца);
 • страната се сменя след всяко загребване.

Грешки при дишането в кроул

Би трябвало до тук да сте разбрали ясно защо е важно да дишате правилно в кроул. Но има някои типични грешки, които всички допускат:

 • Хаотично движение на главата - важно е да я фиксирате и да я въртите само с тялото, за изпълнение на вдишването;

 • Прекалено завъртане на лицето назад - това нарушава целия ритъм, плувецът прави ненужни движения, използва грешни мускули. Затова помнете: погледът е надолу или леко встрани (не нагоре).

 • Малка амплитуда на завъртане на тялото - води до факта, че лицето няма време да се появи на повърхността и плувецът да поеме въздух;

 • Забавяне на вдишванията - опитните плувци знаят как да не дишат изобщо на къси разстояния (например много хора плуват на 50 м на един дъх). Не трябва обаче да се отъждествяваме с професионалистите. Трябва да следвате ритъма на дишането, според избраната от вас схема.

Най-важният показател за успех по въпроса с дишането при плуване в кроул е лекотата и отличният тонус при плуване на дълги разстояния. Ако след 25 метра почувствате, че сърцето ви ще изскочи, а задухът и спазмите под ребрата се увеличават, потърсете какви грешки в дишането допускате.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

23 професионални съвета за отлично плуване

Как да плувате при болки в гърба?

Последни публикации