Как да плувате при болки в гърба?

В съвременния свят един от основните здравни проблеми, с които се сблъсква почти всеки, са болките в гърба. Всички възрасти страдат от него. Коренът на проблема се крие в заседналия начин на живот. Това подлага гръбначния стълб на стрес всеки ден - при продължителен вертикален натиск междупрешленните дискове започват да ни болят, а прешлените се прищипват и това провокира неприятни усещания. Дългото взиране в монитора постепенно променя стойката, а това крие риск от развитието на различни състояния като дискова херния, остеохондроза и др. Такива проблеми се разрешават само с помощта на медицински специалист. Въпреки това в допълнение към основното лечение за болки в гърба се препоръчва и плуване в басейн. То укрепва мускулите на гърба, намалява стреса върху гръбначния стълб и служи като превенция за подобни заболявания в бъдеще.

Защо е полезно плуването при болки в гърба

Терапевтичното плуване е най-добрият вид профилактика за заболявания на гърба и ставите. За това способства самата специфика на водната среда, защото мускулите се тренират, без да се натоварват костите. Помнете за умереността обаче, тъй като при прекалено активни тренировки болките в гърба може да се появят и след плуване.

Няколко са основните предимства на водните тренировки за гърба:

  • Намаляват натоварването на гръбначния стълб. Плуването във вода се различава от останалите упражнения, тъй като водата намалява телесното тегло. Заедно с това се намалява натоварването на гръбнака, така че дисковете му не се компресират. Също така по време на тренировка те се укрепват, което води до подобряване на стойката.

  • Коригират извивката на гърба. Плуването в стил кроул е нещо като панацея за гръбначното изкривяване. Когато плувате по корем, подсъзнателно се извивате назад, като коригирате стойката си.

  • Превенция срещу остеохондроза. Плуването в свободен стил, особено по гръб, е отлична профилактика за заболявания на шийните прешлени. Бруст помага при остеохондроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб.

Водните тренировки са насочени към всички мускулни групи, особено на гърба и на корема. Те поддържат гръбначния стълб и му пречат да притиска междупрешленните дискове. Ето защо здрави хора, които никога не са имали проблеми с гърба, трябва да плуват редовно, за да избегнат появата им в по-зряла възраст.

Струва ли си да използвате аксесоари за плуване?

Аксесоарите за плуване помагат на професионални спортисти да се съсредоточат върху тренирането на отделна мускулна група, както и да усъвършенстват своята техника. Те обаче са полезни и за терапевтично плуване, тъй като значително увеличават ефекта от тренировките.

  • Дъска / Често се използва от начинаещи плувци, както и от тези, които тренират мускулите на тялото и краката, което е подходящо за профилактика на болки в гърба. Дъската стабилизира позицията на тялото и елиминира работата на ръцете, като по този начин позволява на гръбначния стълб да се разтяга и на ставите да се движат свободно. При тренировка с дъска лицето трябва да гледа надолу, а тялото да е изправено - в противен случай ефектът ще бъде много по-нисък.

  • Пулбуй / Той фиксира краката в едно положение, което ви позволява да преместите фокуса на упражненията към ръцете и горната част на тялото.

  • Лопатки / Те се използват за трениране на удара, както и за намаляване на натоварването на мускулите на гърба и по-специално на раменния пояс. Постоянното обучение с лопатки ще ви помогне да усъвършенствате техниката си на плуване, както и да увеличите максимално ефективността си.

Кога не си заслужава да ходите на тренировка в басейн?

Въпреки очевидните ползи от упражненията във вода, в някои случаи те могат да навредят. Това се отнася особено за периоди на обостряне на болката - дори спокойно плуване е неприемливо в такива моменти. След като болката утихне, следва да се консултирате със специалист и да плувате за препоръчване под наблюдението на треньор.

Помнете, че не всички стилове са подходящи за профилактика на гърба. Например, плуването в бътерфлай включва резки движения, които могат да обострят болката в долната част на гърба. Отново треньор би могъл да ви помогне да изберете най-добрия подход.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Техника VS стил в плуването


Cobra Ultra Swipe - най-новите очила за плуване на Arena

Последни публикации