Техника VS стил в плуването

Много по-важно е не какво правите, докато сте в басейна, а как го правите.

За повечето плувци, които се включват в група и стават част от трениращ екип, ориентир стават термини, върху които стъпва концепцията на всяка тренировъчна програма:

 • Effort (усилие)
 • Time (време)
 • Pace (темпо)
 • Speed (скорост)
 • Kick (оттласкване с крака)
 • Pull (загребване с ръце)
 • Catch (хващане)
 • Push off (избутване)

Важно е да се разбере значението и целта на тези спортни термини в обучението. От първото загребване плувецът (и треньорът) трябва да знае как да плува гладко и без усилие, придържайки се в ритъм, т.е. плавна техника. Няма нужда да “внимавате” за това кой плува за по-малко време и да се опитвате да го догонвате. Точно за такъв тип плувци треньорите казват: “те вършат своята бърза работа твърде бавно и бавната си работа твърде бързо” (нещо като “те правят бързите тренировки твърде бавни и бавните тренировки твърде бързи”) Плувците трябва да умеят да разпределят силата и скоростта си правилно. Всички идват в басейна, за да дадат всичко от себе си и то за възможно най-кратко време. Разбира се, може да си го обясните с натрапчивото желание да познавате границите си, да разберете на какво сте способни, колко сте бързи в загребванията и се фокусирате само върху това. Дали обаче можете да изплувате дистанцията по-бързо и по-лесно в състезанието зависи повече от разбирането ви за това как работят ръцете и краката ви, отколкото от обема на работата по време на тренировка. В това отношение е важно да развиете свой собствен уникален стил.

В света за последните 25 години са разработени повече от 500 различни тренировъчни програми. Те показват едно: единственото правило за създаване на план за тренировки е липсата на единни правила, системи, шаблони! Няма единна разписана концепция на тренировка - т.е. съдържание, динамика, опции, изчисления, брой на подходи и т. н.

Уейн Голдсмит, известен австралийски треньор по плуване и автор на много публикации по темата, казва, че само през последната година, работейки с треньори и спортисти от световна класа и на олимпийско ниво от четирите континента, е стигнал следния извод: промени в тренировъчните програми се правят всяка седмица. Един треньор предпочита натоварване от средно 32 км в басейна и постига резултати на световно ниво! Друг, който показва същите резултати в плувните състезания, задава 80-100 км седмично. Въпреки разликата от няколко десетки километра на тренировка, по време на състезанието плувците от двете различни школи завършват буквално с разлика в стотни от секундата един от друг. Това недвусмислено показва - няма един-единствен метод, общ начин, който да обобщава в едно всички концепции за тренировка на всички плувци.

Толкова различни и толкова еднакви

Въпреки това има някои технически аспекти, които са включени в най-добрите програми за тренировка на плувците по света:

 • Всички са спокойни.
 • Те не се “взривяват” във водата, а се плъзгат и “вливат” в нея.
 • Дишането им е дълбоко и равномерно.
 • Постоянно работят за подобряване на уменията като скок, старт, завъртане и финал.
 • Предпочитат спокойно свободно плуване.
 • Работят върху развиването на скорост, но в условията на леко движение и без напрежение.
 • Отнасят се сериозно към процеса на възстановяване: ръцете в такъв момент са напълно отпуснати, движат се плавно и нежно.
 • Най-важното: вярват, че изпълненият тренировъчен план не е краят!

Съперничество между плувците и техните тренировки не съществува. Програма с повече километри в басейна не прави плувеца по-добър. Освен ако тези километри не бъдат изминати, за да бъде усъвършенствано всяко движение, което е в основата на ефективното плуване.

Идеалната техника е мит. Не губете времето си в опити да я откриете.

Много плувци и треньори губят време и енергия, опитвайки се да подобрят техниката си, като я доближат максимално до “идеалната”. Виждат Майкъл Фелпс по телевизията, учудват се как плува и решават: “Трябва да го направя по същия начин.” Можете да забравите за това.

Първо, няма една перфектна техника за всички плувци, независимо от възрастта, нивото на подготовка, уменията и опита.

Второ, трябва да се вземе предвид разликата между понятията “техника” и “стил”:

Техниката е общият сбор от базови неща, които са разпространени за всички видове плуване.

Стилът, от друга страна, е уникален за всеки плувец. Това е уникален начин на плуване, при който тялото заема най-оптималното, стабилно положение във водата, за да постигне висока ефективност.

Трето, вярвате или не, техниката на плуване на Майкъл Фелпс НЕ е перфектна. Точно както на другите плувци. Но е ПЕРФЕКТНА ЗА НЕГО.

Никой не може да плува като който и да е друг - всеки има свой уникален стил. Всеки може да научи основните и ефективни методи на плуване и да ги прилага в тренировките, създавайки своя собствен стил. Затова Фелпс е единственият, който може да плува като Фелпс.

Тогава какво означава добра техника за плуване? И по какво се отличава тя от стила на плуване?

Добра техника се създава, следвайки няколко прости концепции:

1_Осъзнайте колко е важна координацията и взаимосвързаността на движенията на главата и бедрата - опитайте се по време на плуване да придадете на тялото “неутрална” позиция, като при ходене.

2_Движете ръцете си леко, а краката свободно и отпуснато.

3_Правете дълбоки и пълни вдишвания и издишвания - никога не задържайте дъха си, докато плувате! Така създавате напрежение, което е враг на ефективността.

4_Дръжте ръцете и лактите близо до повърхността на водата, докато замахвате. Върховете на пръстите трябва да се движат меко и плавно.

5_Движейки ръцете си, променяйте темпото от бавно към по-бързо, като постепенно ускорявате, докато се движите.

6_Когато се възстановявате, старайте се да оставате отпуснати, без напрежение. Това правило важи за сяко движение.

Стилът, от друга страна, като индивидуален, уникален метод, е оптималният за всеки отделен плувец начин на плуване, който се основава на редица фактори като: ниво на физическа подготовка, работа на стабилизиращите мускули на тялото, гъвкавост на раменете, подвижност и особеност на анатомията.

Всеки плувец трябва да разполага със свобода да създаде свой собствен стил, без да се стреми да търси съвършенство в техниката. Трябва да обръщате внимание най-вече на специфичните нюанси (мускулна работа, недостатъчна сила и др.), които пречат за овладяването на добра техника и така да помогнете за преодоляване на тези ограничения. Разработването на собствен стил за плуване трябва да бъде основната и постоянна цел. Нито има идеален ъгъл за влизане във водата, нито има идеална позиция на главата (въпреки че това е много важно). Затова тренировките не могат да са подчинени на един общ за всички модел. Този момент е важен, а не желанието да се пресъздаде “измислената” биомеханика на идеалното загребване.

Вижте още:

Таня Богомилова: "Много е важно да тренираш в конкуренция"

10 мита за успешните плувци

Последни публикации