10 мита за успешните плувци

Мит 1: Всички постижения са постигнати по сложния начин.

Големия успех ни се струва твърде сложен, защото е рядкост. Мислим си, че единственият начин да стигнем до висоти в спорта, е да тренираме по нестандартен начин или да следваме някакъв “луд” график… В резултат на това започваме да пренебрегваме някои наистина важни неща като например техниката, която трябва да се усъвършенства всеки ден. Не е лесно да плувате всеки ден. Но да сте в басейна всеки ден, е просто.

Мит 2: Шампионите са постигнали всичко сами.

Вроденият талант и способностите са едно. Но в спорта, където е нужна постоянна обратна връзка, емоционална и финансова подкрепа от семейство, приятели и треньор - е съвсем друго. Родители, треньори и съотборници имат основна роля за това докъде може да стигнете.

Мит 3: Те не допускат грешки.

Всички сме склонни да избягваме провала на всяка цена. Но не всички грешки са контрапродуктивни. Понякога провалът се превръща в стимул, учител, мотивация. Не си мислете,че най-добрите плувци не пропускат тренировка или се раздват на 100% на загрявка. Те също имат пропуски. Но се стараят да спазват дисциплина.

Мит 4: Достатъчно им е да постигат високи резултати, за да останат на върха.

Ние възприемаме успеха като крайна цел. Но в известен смисъл оставането на върха е по-трудна задача от пътя към него. Тогава мотивацията отслабва, а работата не намалява. Когато сте на върха, работата не спира, а усилията се увеличават.

Мит 5: Нищо, което се случва в живота им, не ги разсейва.

Това със сигурност не е така. В крайна сметка поведението на всички зависи и от обкръжението. Ако някой си тръгне по-рано от тренировка, със сигурност ще ви се прииска и вие да го направите. Същото се отнася и когато някой закъснее. В такова обкръжение е доста трудно да се преследва определена цел.

Мит 6: Те тренират постоянно.

Постоянните тренировки и повишената физическа активност няма да ви помогнат да стенете най-добрите плувци. Тайната е в това да тренирате и да правите всичко, което правите, осъзнато. Най-добрите правят всичко целенасочено, използвайки определена тактика, следвайки конкретна стратегия. Те са дисциплинирани и фокусирани, макар и да не прилагат максимално усилие във всяко движение и техника.

Мит 7: Те предварително планират успеха си и действат по готова схема.

Плуването като спорт е като дълго и непредсказуемо пътешествие. За един сезон може да се промени много. Планираната цел може да бъде постигната доста по-бързо или обратно - да се забави доста. Важното е целите да са като нас самите - във всеки момент отворени за промяна и за растеж. Добрият плувец се адаптира - това е умение, което е полезно и в живота. Това означава да бъдат приветствани новите възможности, които се появяват по пътя. Означава и лесно да бъдат преодолявани всякакви “удари”, да сте толерантни и податливи на неочаквани обрати.

Мит 8: Най-добрите плувци са такива от раждането си.

Има хора, които тренират нон стоп и въпреки това се появява някой с по-малко часове в басейна и ги слага на място. Мислите си, че нещо му е дадено свише на този човек - талант, късмет или нещо друго. Но всъщност такива хора са просто на точното място в точния момент и използват талантите и способностите, които имат (може да не са уникални) в максималната им степен.

Мит 9: Топ плувците са егоцентрични, самодоволни и егоистични.

Повечето плувци, превърнали се в значими фигури в света на спорта, остават щедри, мили и отворени хора. Ще видите голяма част от тях да раздават щедро и с усмивка автографи, да работят с млади плувци на тренировки. Освен това най-добрите не делят постиженията на успешни и неуспешни. Те осъзнават, че стойността на тяхната победа е свързана със здравослвоната конкуренция, защото самите спортисти се мотивират взаимно.

Мит 10: За да постигнат успех, се подлагат на тежки изпитания и житейски поврати.

Ако двама успели не си приличат, тогава най-вероятно няма универсален път към успеха. Няма смисъл да бъдат сравнявани и двама успешни плувеца с различни дадености и характеристики. Сравнете олимпийските шампиони Майкъл Фелпс и Антъни Ървин - историите им са различни, пътят към успехите им е различен, способностите им са различни. Всеки човек е уникален, всеки спортист има свой път към успеха.

Последни публикации