3 съвета как да плувате леко и спокойно

На много начинаещи им е трудно да се отпуснат в басейна и да плуват спокойно. Какво всъщност им пречи?

Грешка 1 - Страх

За да плувате спокойно, на първо място трябва да се освободите от страха.

Защо се страхуваме от водата? Защото не са достатъчно добре отработени основите. Начинаещите трябва да се концентрират върху усвояването на техниките, след това да преминават към скоростта и усъвършенстването им. Към базовите навици са причислени и правилната позиция на тялото във водата и правилното дишане. Едва след като са усвоени те, може да се премине към по-сложни упражнения.

Оказва се, че ако сте преминали през началните уроци по плуване твърде бързо, ще плувате, но винаги у вас ще има лек страх. И той може да ви спира. Така че, в този случай трябва да се върнете към първоначалните уроци и да ги усвоите добре.

Грешка 2 - Висока честота на движенията

Тази грешка е свързана със страха от водата и затруднява спокойното плуване. Ако има и лек страх, ще има старание да преплувате по-бързо басейна.

Разбира се, това е несъзнателно. Когато плувецът бърза в движенията си, това увеличава пулса му, мускулите се уморяват и така се уморява цялото тяло. Когато това се случи, удоволствието от плуването идва много трудно. В този случай е важно да се отпуснете и да се опитате да не бързате. Поставете си за цел да се научите да плувате бавно, да се стараете да плувате бавно.

Грешка 3 - Перфекционизъм

Желанието на начинаещите да се научат да плуват перфектно и да изпълняват техниките безупречно, е пречка за развитието им. В началото на плуването е важно да го заобичате и да се отпуснете, да плувате с лекота. Освен това е важно да разберете как да сте във водата, без да “харчите” цялата си енергия за това.

Важно е да спрете да мислите за техниката, а да плувате спокойно. Ще забележите, че с времето и практиката техниката също ще бъде усъвършенствана. Упражнението “масаж” помага за преминаване към по-леко и спокойно плуване. Същността на упражнението и плуване в стил кроул. Но плуването трябва да става толкова леко, че ръката ви буквално сама да пада и да се удря във водата. В този момент усещате, че водата сякаш масажира ръката ви. Задачата е да не плувате бързо или технично. Упражнението “масаж” е добре да правите след основната ви тренировка за плуване на 50 метра. То ще ви подари лекота и релаксация. За по-леко плуване е важно да поддържате гъвкавостта на мускулите си, която се развива със специални упражнения.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво задължително да вземете в басейна

Дишането при кроул: как да не се задъхвате

Последни публикации