Какво задължително да вземете в басейна

Всеки, който се е запътил към басейна с намерението да плува сериозно, трябва да реши въпроса какво да сложи в сака. Особено ако става дума за първото ви посещение в басейн.

Бански

Дрехите за плуване винаги са на първо място. Мъжете трябва да изберат модела: бански или бермуди? Вторите са подходящи само за леко и забавно плуване в басейна. Но за интензивно плуване и за тренировки ще ви пречат, тъй като силно затрудняват движенията.

За тренировка в басейна препоръчително е да избирате между класическите бански (слипове), боксери и тип клин. Първите две разновидности в много отношения са сходни: боксерките, поради по-голямата си площ, плътно обгръщат тялото, а слиповете са по-ергономични, в тях няма нищо “излишно”, така че ще се чувствате по-свободни и леки. Това е вероятната причина да са сред най-популярните модели за тренировка.

През последното десетилетие популярност придобиха и банските тип клин. Тези удължени до средата на бедрото модели са най-близо до състезателните - осигуряват лека компресия в областта на бедрата, придавайки на краката по-изтеглена форма, което позволява да се намали съпротивлението по време на плуване и да се постигне по-висока скорост.

При избора на бански обаче, е важно внимателно да избирате размера. Те трябва да прилепват плътно към бедрата. Добре е освен ластика, да имат допълнителна връзка за регулиране прецизно според талията.

За жените най-добрите модели за плуване са тези от една част, т. нар. цели бански. Тези модели прилепват по фигурата плътно, което позволява свободно движение във водата. За начинаещи най-добре е платът на банския да бъде с висока разтегливост. Обикновено такива са материите с ликра и спандекс. Освен това е важно да се уверите, че материята на банския ви е хлороустойчива. Продукт, изработен от такава тъкан, ще ви служи много по-дълго време в сравнение с обикновените модели.

Вълни, плисета, камъни - това са абсолютно излишни за плувния бански елементи. Ако целта ви е допълнително да подчертаете красотата на тялото си и да скриете несъвършенствата, просто изберете бански, който визуално коригира фигурата ви.

Шапка за плуване

Всички плувни шапки за възрастни са с еднакъв размер, така че не е нужно да се притеснявате от това. Основното, което ги отличава, е материалът, от който са изработени: силикон или плат.

Ако сте от редовните посетители на басейн (или имате намерение да сте такива), най-добре е да инвестирате в ергономична, приятна на докосване силиконова шапка. Основното й предимство е, че гарантирано предпазва косата от намокряне. Ако обичате максималния комфорт, идеално ще ви подхождат текстилните плувни шапки - те оказват най-малък натиск върху главата, но имат по-висок коефициент на триене от останалите.

Много производители лансират и комбинирани модели: вътрешната им страна е от текстилна основа, а външната им е с нанесено силиконово покритие, което осигурява непромокаемост.

Отделна група плувни шапки са тези за дълга коса, чийто дизайн осигурява допълнително пространство за събраните на тила кичури.

Очила за плуване

За изненада на всички, все още има хора, които смятат, че очила не са задължителен елемент за плуването в басейн. Но това не е вярно. Ако сте без очила, може да изпитвате голямо неудобство и дори да се окаже вредно за очите ви: ако плувате със затворени очи, няма да имате видимост от една страна, а ако сте с отворени очи, хлорът ще ги дразни, в резултат на което те ще се зачервят.

Някои хора не обичат очилата за плуване, защото оставят следи по кожата им. За да избегнете това, избирайте модели с широко и меко силиконово уплътнение. Други пък са алергични към материала, от който са направени очилата. Но дори и този проблем може да бъде решен: повечето рамки са изработени от хипоалергенен материал.

Тъй като очилата за плуване са с различна цел (изпълняват различни задачи), важно е да намерите най-удобния и универсален за вас модел -наричат се тренировъчни. Те са подходящи за повечето видове структура на лицето и внимателно предпазват очите от хлорираната вода, така че може да изкарате дълго и комфортно време в басейна. Женските модели имат и по-компактна форма, а някои са и по-гъвкави.

Продукти за хигиена, кърпа и джапанки

Задължително е в басейна да носите лични средства за хигиена, джапанки и кърпа. В някои спортни комплекси се правят специални проверки за наличието на такива и са уловие, за да бъдете допуснати в съблекалнята.

Задължително е да си вземете душ, преди да влезете в басейна, както и след като излезете - в крайна сметка никой не ви гарантира, че хлорът е унищожил напълно бактериите и микробите в него. Освен това хлорът изсушава изключително много кожата, може да изпитвате дразнене след посещение в басейна. Ето защо е добре да нанасяте върху нея специална козметика - хидратиращ балсам за тяло със съставката уреа или с дълбокоподхранващ ефект.

Кърпата за басейна трябва да абсорбира много влага, тъй като ще я използвате, за да забърсвате цялото си тяло. Кърпите от микрофибър са в различни размери, но са по-компактни и поемат повече вода. Освен това са леки и са удобни за носене в чантата.

Джапанките за басейн трябва да не се хлъзгат: те са от специална материя, която не само предпазва от падане, но и от гъбички и бактерии по кожата (топлите и постоянно мокри повърхности са чудесно място за обитаването и размножаването им). Ако не е предвидено, добре е да носите и компактен сешоар, който ще ви е от изключителна полза, особено през зимата.

Медицинска справка

За посещението на басейните у нас се изисква медицински и цифров COVID сертификат. Разбира се справката доказва, че не сте носител на опасни инфекции и че здравословното ви състояние позволява да участвате във водни спортове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да слагате правилно плувната шапка

Как да плувате при болки в гърба?

Последни публикации