Готови ли сте за новия сезон в басейна?

От началото на зимата завръщането в басейна е факт. Или, ако винаги сте го отлагали, дойде времето за началото на новия навик - плуването. Преди да поемете към басейна, прегледайте списъка, за да се уверите, че не сте забравили нещо.

БАНСКИ

Не можете без него в басейна. За тренировка ви е нужен спортен модел, така че тези за плажа ги забравете. Освен това, ако плажният бански ви е любим, по-добре е да го запазите от въздействието на хлора.

Ако имате бански и не ви се купува нов, проверете дали отговаря на изискванията за басейна:

  • прилепва плътно към тялото ви и държи здраво;
  • не прези на движението ви;
  • лесно се облича и съблича;
  • идеално подхожда на размера ви;
  • материята е приятна за тялото и е устойчива на въздействието на хлор (обикновено има специална маркировка върху банския);
  • изсъхва бързо.

Ако все пак сте решили да купувате нов бански за басейна, първо определете колко често ще го ползвате. Ако е два пъти в месеца, трябва ви модел за начинаещи - за тях комфортът е най-важен, подходящ е базов класически модел. Прилепва плътно и осигурява минимална водоустойчивост. Банските с женствени деколтета, с рюшове и волани по талията са красиви, но пречат на хидродинамиката.

Ако сте опитен плувец, а минимумът ви в басейна е две посещение на седмица, тогава е по-добре да изберете модел с по-здрава и свободна кройка. Именно тези модели са удобни да се отработва техниката. Повечето модели на Arena са усъвършенствани да предлагат свобода на движение в 4-те стила плуване. Максимална опора гарантира О-образният гръб.

За тези, които се подготвят за състезание или просто тренират 4 пъти седмично, имат нужда от професионално решение. Най-добре е да изберете Х-образен гръб или отворен, но с широки презрамки.

ПЛУВНА ШАПКА

Няма как да пренебрегнете и плувната шапка, докато сте в басейна. Необходима е по различни причини - да предотврати падането на косми във водата и във филтриращото оборудване. От друга страна помага да щадим косата от хлора. Има и още функции на плувната шапка:

  • намалява съпротивлението на водата;
  • предпазва от попадане на вода в ушите;
  • съхранява температурата на главата.

Плувните шапки са от латекс, силикон, плат или комбинирани материали. Най-удобният вариант е шапка от плат, но тя бързо се мокри. Ако е важно да не пропуска вода, изберете шапка от силикон или от комбинирана материя. Латексът е достъпен, но неудобен материал. Слага се и се сваля трудно, лесно се къса и скубе косата. Освен това някои хора са алергични към латекс.

Плувните шапки нямат размер, делят се само на модели за деца и за възрастни.

ОЧИЛА

Както банските, така и очилата се избират според нивото на плувеца. За начинаещите са подходящи лещи с широк обзор и регулируема презрамка. Моделът зависи от типа на лицето ви. Преди да купите очила за плуване, задължително е да ги пробвате, като ги притиснете плътно към очите си, без да слагате ремъка на главата си. Ако след натискане, очилата останат върху очите ви, това са идеалните за вас!

ЧЕХЛИ

Важното е да не се хлъзгат, затова избирайте модел, който е специално предназначен за басейн. Подметката обикновено е гофрирана, с гумени вложки е, и чехлите прилепват плътно върху мокри крака.

ХАВЛИЯ

Спортната кърпа от микрофибър е най-подходяща за басейна - тя е компактна, лека, абсорбира добре влагата и изсъхва бързо. Материята е издръжлива и може да се пере в пералня.

ДУШ-ГЕЛ

Обикновено освен да почиства косата и тялото, продуктът за банята трябва да помага и за неутрализирането на миризмата на хлор. Важно е и да овлажнява кожата добре.

ЧАНТА ЗА БАСЕЙН

Тук изборът зависи от обстоятелствата - водоустойчива чанта с обем 3 или 7 литра е достатъчна за банския, кърпите, чехлите и другите аксесоари. За напредналите плувци, които тренират с много екипировка, е необходима специална чанта или раница, кято може да побере всичко.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да слагате правилно плувната шапка

Защо е толкова важна загрявката в плуването?

Последни публикации