Как да избирате ски чорапи

Ключът за комфортното каране на ски през целия ден са обувките. Почти всички скиори прекрасно разбират това и се отнасят доста прецизно към избора им. Но не е изненада, че чорапите са равносилен елемент за комфорта. Макар и ролята им често да е подценявана. А не бива! Защото те изпълняват редица важни функции:

Абсорбират и премахват влагата от краката. Сухи крака - топли крака.

Намаляват риска от образуването на мазоли. А някои от вас добре знаят, че само няколко спускания са достатъчни, за да се сдобиете с такива. Мазолите могат да провалят цялата ви ваканция. Добрите чорапи поддържат кожата суха и плътно прилепват около краката, без да провокират търкане.

Съхраняват топлината на стъпалата. Отчасти заради отвеждането на влагата, отчасти заради сложната структура на сплитането на нишката и комбинацията от топлопроводими и абсорбиращи влакна.

По какво се различават ски чорапите

Терминът “термо чорапи” събира в себе си цяла категория продукти, които отговарят на определени изисквания и са оптимално проектирани за спорт. Всеки вид обаче има свои характеристики. Те омекотяват натоварването. Дори тънките ски чорапи имат удебелявания в долната си част на глазена, като предпазват кожата и костите от болезнено притискване в обувките. Позволяват ви да постигнете по-добро прилягане и контрол по време на каране.

При избора трябва да обърнете внимание на някои подробности:

Височина до коляното. Чорапите трябва да излизат забележимо повече над ски обувките ви. В противен случай езикът и петата на обувката ще протрие неприятно кожата по прасците. Освен чорапите, използвайте и термобельо-клин с 3/4 дължина, който не трябва да се прибира в обувката. По този начин ще се обувате по-бързо, и ще пазите кожата си.

Плоски шевове. Много производители правят обичайните шевове, които лесно протриват кожата на пръстите на краката. Това не може да бъде допуснато, ако шевовете са плоски.

Плътно прилягащи по кожата. Важно е чорапите да прилягат равномерно по ходилото. Това намалява риска на някои места да се образуват гънки, които неизбежно ще причинят протриване.

Вълна или синтетитка

Вероятно знаете за разликата в свойствата на вълната и на синтетичните влакна. При равни други условия синтетичните влакна изсъхват по-бързо и са по-трайни, а чорапите от мериносова вълна са по-топли, по-меки и по-малко податливи на миризми. Ски чорапите не са изработени от 100% вълна. Към тях винаги се добавят синтетични влакна, за да се увеличи еластичността и устойчивостта на износване. Но колкото по-висок е процентът на вълната, толкова по-топли, меки и тактилни ще бъдат чорапите.

Как понасяте студа

Разбира се един от главните въпроси при избора на чорапи е: “А няма ли да ми е студено в тях?” Тук много зависи от климата на района, в който ще карате, топлоизолацията на обувките и самите чорапи. Но не по-малко важна е и чувствителността на краката ви към студ. Обикновено стъпалата на мъжете се изпотяват повече, но по-добре понасят студа. Затова за тях са подходящи синтетични бързосъхнещи чорапи със средна плътност. При жените е обратното - за тях по-удобни са стегнати чорапи с висок процент мериносова вълна. Те изсъхват по-бавно от синтетиката, но имат несравнимо по-голяма топлоизолация и са тактилно по-приятни.

Ако краката ви са постоянно топли и се изпотяват лесно, тогава помислете за чорапи, които изсъхват бързо и лесно отвеждат влагата с помощта на “въздушни” канали от по-хлабаво плетена нишка, които охлаждат стъпалото там, където е необходимо.

Обувките влияят

Докато нямате собствени обувки за ски и наемате такива, препоръчително е да сте с дебели чорапи. Те изпълват вътрешния обем в областта на глезена, който се появява при повечето наемани обувки. Дебелите чрапи ще помогнат краката ви да се поберат по-плътно в обувките и контролът върху ските да се подобри. Не се притеснявайте, ако времето е топло - дебелите чорапи не са непременно най-топлите чорапи. Ако карането ви е спокойно, а чорапите са от бързосъхнеща синтетика, няма опасност от изпотяване.

За твърдите ски обувки с плътно, спортно прилепване, напротив, нуждаете се от тънки чорапи, които максимално прилягат по крака. Те няма да образуват сгъвки, които да причинят мазоли, освен това лесно събувате и обувате обувките си с тях. Особеното е, че ако сте решили да карате няколко дни подред, наложително е тънките чорапи да имат меки уплътнения, които ще омекотят натиска в определени зони на стъпалото.

Как да избирате размера на чорапите

По правило размерът на чорапите е “коридорен”, например 44-46 или 36-38 и няма проблем с избора. Но ако размерът на стъпалото ви е на границата на два диапазона, тогава е добре да изберете по-малкия. Чорапите са достатъчно еластични, за да не ви стягат и да причиняват дискомфорт. Ако изберете по-големия диапазон, рискувате да се образуват малки гънки на петите и в пръстите. Имайте предвид, че много ски чорапи са асиметрични за левия и десния крак. При обуването не трябва да се бъркат местата им - в противен случай отново рискувате да се образуват гънки.

Как се перат ски чорапите

Препоръчва се да се перат по същия начин, както и термобельото - не се използват избелващи препарати или такива за отстраняване на петна, нито омекотител и устойчиви аромати. Препоръчително е също чорапите да се обърнат навътре по време на прането, за да могат влакната им да бъдат добре почистени от органични примеси (малки частици от кожа и пот). Може да сушите чорапите на топъл (не горещ!!!) радиатор, в сушилня на мек режим или директно върху сушилката за ски обувки. Повечето чорапи естествено изсъхват за една нощ. Но след изпиране НЕ трябва да ги изстисквате чрез усукване - така могат да загубят еластичността си.

Вижте още:

Как да избирате ски облеклото, за да не замръзнете

Как да избирате ръкавици за ски или за сноуборд

Опасни митове за лавините

Последни публикации