Опасни митове за лавините

Белите дракони, снежните вещици, бяло проклятие - хората са измислили много ужасяващи имена за лавините. И като всяко не напълно понятно явление, се опитват да си ги обясняват често с легенди. Но истината е, че независимо дали са преувеличени или не, разобличаването на много от тях дава разумни препоръки за безопасност. Факт е, че митовете и историите не носят необходимите знания, макар и у някои да създават усещане за увереност. За да не се превръщат митовете за лавините в причина за произшествия, има какво да разкажем за тях.

Гледането на видеа е подготовка за лавините

Уменията за оценка на стабилността на снежната покривка, за избор на маршрут, тактика на движение по релефа и други са все практически умения. Могат да бъдат развити само с практика. За да поддържате оптимално нивото на уменията си, трябва да ги тренирате редовно (поне веднъж годишно), практикувайки всички етапи на справяне - индивидуално и в група. Само в този случай може да се надявате, че в критична ситуация ще имате потенциал да се справите. А умението за прогнозиране на лавина в много отношения е изкуство и за усвояването му е необходим цял живот.

Отдавна не е валял сняг, значи няма лавинна опасност

Това е един от най-популярните и най-опасните митове. Но статистиката е неумолима - повечето лавинни инциденти се случват не по време на обилни снеговалежи, а по-скоро при хубаво време през няколко поредни дни или след снеговалежи. По време на снеговалежи, всички са нащрек. Но хубавото време и перфектните склонове провокират героични прояви. През времето, изминало след снеговалежа, снегът се е уплътнил, бил е подложен на вятър, на слънчеви лъчи, на температурни промени и т.н. - всичко това води до образуването на слаби и лавиноопасни слоеве, по които се спускат лавини.

Снегът е малко - няма лавинна опасност

Това също е изключително опасна заблуда. Ако е навалял малко сняг и той е на тънък слой, това означава, че с него се случват интензивни промени. В толкова тънък слой тези процеси водят до образуването на фасетирани кристали, което намалява стабилността на снежната покривка и драстично увеличава опасността от лавини. Особено опасно е, ако върху тънък слой падне пресен сняг. Натоварването върху слабите слоеве се увеличава и опасността нараства многократно.

Лавината може да бъде “отрязана”

90% от загиналите в лавини, са ги причинили сами. Самият термин “подрязване” е неправилен. Линията за отделяне на лавина е в пряка връзка с релефа и формата на склона. Повечето лавини започват своето движение под въздействието на гравитацията и допълнителното натоварване от скиорите към центъра на земята. Слабият слой губи стабилността си и се “срутва”, а снежният слой започва да се плъзга надолу по склона. За да предизвикате лавина, не е нужно да се движите по склона, като го “пресичате”. Лесно може да я предизвикате и спускайки се по линията на склона.

От лавината може да избягате

Повечето оцелели след лавина са професионални скиори/сноубордисти с много над средните умения. И повечето са се спускали по страничната й граница. Скоростта на лавината може да достигне няколкостотин километра в час. Ако се опитате да тръгнете право надолу, все пак ще ви настигне. При правилно планиране и разумен избор на линията за спускане, през повечето време посоката на движение на спускащия се не съвпада с посоката на движение на възможната лавина и това дава възможност да напуснете лавината през страничната й граница. Там вече може просто да паднете, но няма да е под лавината.

Ако е минал един човек по склона, за останалите е безопасно

Първият в групата рискува малко повече от останалите в нея - вярно е. Но това не означава, че склонът е безопасен. Последователното натоварване на слабия слой в снежната покривка с тежестта на всеки следващ спускащ се, може да доведе до унищожаването му.

Разораните склонове са безопасни

Това е продължение на предишния мит. При определени метеорологични усовия, са възможни лавини и по обработени склонове. Особено опасен е мокрият пролетен сняг, в който има вода. Такъв сняг се появява веднага след като средната температура стане над нулата.

Човек може сам да се изкопае от лавината

Доста трудно е да си представим как мекият и пухкав сняг може да ни затрупа. Вярно е, че всеки сезон се съобщава за някой, който е успял да се изрови от лавина, но са малко късметлиите. Често при заряване снегът над човека е поне около 10-15 сантиметра. Ако минавате практическо обучение поне веднъж годишно, ще знаете много добре, че да изровите човек от сняг с дълбочина 30 санитметра, граничи с фантастиката.

В горите няма лавини

Лавинната опасност по склоновете с гори зависи от много фактори - плътност на гората, наклон, количество сняг, излагане на наклона и др. Дърветата и храстите наситина могат да задържат снега по склона и да предотвратят образуването на лавини, но все пак такива има редовно в горски местности. Може да следвате правило - ако може да преминете по склона през гората, значи и лавината може.

Лавинното оборудване намалява риска от попадане в лавина

Колко пъти сте чували: “Купих си лавинен сензор, сега мога да карам навсякъде!” Единственото “устройство”, което намалява шансовете да попаднете в лавина, е собствената ви глава и знанията, които са в нея. Всички други устройства улесняват намирането на жертвата, която вече е попаднала в лавина. Според статистиката 30-50% от хората, уловени в лавина, умират от нараняванията, получени по време на движението й. А популярната информация, че “90% от уловените в лавина могат да бъдат спасени през първите 15 минути”, изглежда различно. През първите 15 минути може да бъдат спасени 90% от живите, когато лавината е спряла. Това означава, че шансовете за оцеляване дори при компетентно проведени спасителни операции, са 60-45%.

Местните са експерти по лавините

Освен ако местните не са твърде опитни скиори или лавинни спасители, те далеч не са най-надеждният източник на информация за лавините. Вярно е, че паметта за големи бедствия съхранява спомените около 10-15 години след това, но на мястото на унищожените от бедствието сгради се появяват нови, а опасността се забравя. Информацията за състоянието на склоновете и лавинната опасност имат единствено съответните служби.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се става фрирайдър

Защо краката ви измръзват в ски обувките?

По темата:

Каски

Дрехи

Последни публикации