Защо краката ви измръзват в ски обувките?

В стъпалата мускулната маса е минимална, освен това няма подкожна тъкан, която да съхранява топлината на организма - това е една от причините краката ви често да замръзват на пистата. Освен това женските крака замръзват много по-бързо от мъжките. Причината е в различния хормонален състав и различното разпределение на енергията в тялото, като повечето от нея се изразходва за поддържане функциите на вътрешните органи. И “каквото остане” от тази енергия, отива за снабдяване на периферните съдове и капиляри.

В ски обувките краката са по-студени в сравнение с останалите зимни обувки, но причините за това са много.

Стъпалата се изпотяват по-лесно

Мокрите стъпала се охлаждат по-бързо. Ако изпитвате подобен проблем, решението е просто: използвайте антиперспирант за краката си. За разлика от дезодорантите, които само маскират миризмата, антиперспирантите свиват потните жлези и намаляват процеса на изпотяване. Краката ви ще останат сухи по време на каране, което означава, че ще замръзнат по-бавно или няма да се охладят прекалено.

Твърде дебели или чорапи, които не са за ски

Тънките скиорски чорапи позволяват слой топъл въздух да остане между кожата и вътрешната част на обувката, а именно въздухът е най-добрият изолатор. Освен това дебелите чорапи могат да затруднят свободата на движение и реакция на краката ви в ски обувките по време на каране. Затова е важно да използвате специално предназначени ски чорапи. Убедете се, че чорапите ви не са прекалено стегнати в горната част на прасеца, за да не нарушават нормалното кръвообращение в тази зона. И, разбира се, чорапите трябва да са чисти - това не подлежи на обсъждане. Освен това мръсните или изпотени чорапи са лош топлоизолатор.

Обувките или чорапите не са изсушени правилно

Ако след карането оставите обувките си през нощта в коридора или в багажника на колата, и ги обуете на сутринта, няма как краката ви да бъдат топли. За да не се овлажнят и да замръзнат бързо, обувките и чорапите трябва да бъдат добре изсушени на топъл въздух, но не на пряка въздушна струя. Внимавайте: съвременните термопластични материали могат да омекнат при високи температури, така че не е препоръчително да оставят обувките върху радиатор или срещу сешаор. Има специални сушилни за ски обувки, които отлично поддържат състоянието им и осигуряват безопасна температура за съхранението им.

Ски обувките или краката ви са били студени преди да се обуете

Това е голяма грешка - в този случай краката ви могат да замръзнат доста по-бързо. Ето защо преди да обуете ски обувките, трябва да загреете краката си - разтрийте ги и се обувайте на топло. При възможност, носете обувките си в чанта с електрическо подгряване.

Обувките не са правилно обути или са закопчани прекалено стегнато

Това е сред най-честите причини за бързо замръзване на краката. Тесните обувки нарушават кръвообращението. А големите карат скиора инстинктивно да “стисне” пръстите на краката си, сякаш за да ги задържи да не паднат, а така пръстите замръзват по-лесно. Винаги се вслушвайте в съветите на консултантите при избора на ски обувки - те трябва да прилепват плътно по крака ви.

Недостатъчен прием на калории

Не стъпвайте на пистата, без да сте закусили - при липса на калории, тялото не може да генерира достатъчно енергия за физическите усилия каквото е карането на ски. Освен това енергията се изразходва дори и докато чакате на опашката на лифта. Носете в себе си винаги енергийно блокче за хапване, термос с топъл чай или горещ шоколад - те ще помогнат да затоплите дори краката си.

Твърде лека екипировка

Дори при леко охлаждане на тялото, кръвта от повърхността на кожата се насочва към вътрешните органи, за да може тялото да поддържа оптимална температура, и пръстите на ръцете и краката започват да измръзват. Ако тялото е добре защитено от студа, тогава кръвообращението не се нарушава и не лишава крайниците от топлина. Ако е необходимо, сложете си допълнителни дрехи в раницата. Използвайте винаги скиорски ръкавици и маски за лице, които предпазват кожата и врата. И, разбира се, главата също трябва да е топла. С други думи на първо място трябва да избирате дрехите по функционалността им, а след това по красота.

Просто е много студено

В случай, че времето наистина е мразовито и краката ви бързо измръзват, нагревателите за еднократна употреба могат да помогнат. Необходимо е да ги поставите на местата по тялото, където има най-много кръвоносни съдове близо до кожата: в областта на слабините или под мишниците. Как да фиксирате пдложката на тези места, трябва да измислите сами.

… и няколко прости съвета

  • Не се престаравайте на пистата в началото на деня. Преди карането отпуснете леко закопчаването на обувките и ги затегнете след няколко спускания, особено в долната част на крака.

  • Обуйте само един чифт чисти и сухи скиорски чорапи.

  • Разкопчавайте обувките си пред лифта. Много скиори “стискат” пръстите на краката си, когато им е студено. Но това допълнително спира притока на кръв и охлажда повече краката. Най-добрият вариант е да люлеете краката напред-назад, разбира се, като внимавате за ските.

  • В най-студените дни, сваляйте ски обувките, докато обядвате, за да дадете възможност на топлата кръв да циркулира. Веднага щом почувствате, че пръстите на краката ви са топли, може да обуете отново обувките и да се отправите към пистата.

  • Ако краката ви са измръзнали заради изпотяване, сменете чорапите си задължително с нови, сухи и чисти. В случай, че това ви се случва често, използвайте антиперспирант за стъпалата и винаги носете във вас сух чифт нови чорапи.

  • Не забравяйте да поддържате организма си хидратиран. При физическо натоварване литър и половина вода е задължтелното количество. Нуждата на тялото от течности се увеличава с покачването на височината, така че увеличете приема на вода, ако ваканцията ви е на височина над 1000 метра.

  • Преди пътуване до планината си осигурете витаминен комплекс, съдържащ витамините С, P, PP.

Последни публикации