Как да изберете ръкавици за ски или за сноуборд

Не си представяте зимна екипировка без ръкавици, нали?! Това е достатъчно, за да продължите да четете. Това е и отговорът защо е толкова голямо разнообразието от модели. И защо има няколко подхода в избирането им. За начало ще изброим всички опции за ръкавици, които по един или друг начин са подходящи за зимните спортове.

Класически ски ръкавици – създадени са специално за съответния вид каране и имат детайли от кожа, като могат да бъдат със или без мембрана. Имат и опции за подгряване.

Спортни скиорски ръкавици – с допълнителни защитни елементи, като се използват от фенове на карвинг ските, където често има съприкосновение на ръката със склона.

Ръкавици със защита – предназначени за сноуборд, като се отличават с вградени допълнителни защитни елементи в областта на китката. Кройката им може да бъдде оформена в областта на палците, тъй като сноубордистите не трябва да държат щеки.

Универсални ръкавици за открито – предназначени са за различни видове дейности като алпинизъм, фрийрайд, планински туризъм. Те имат широки и високи маншети, както и предпазен колан на китката.

Софтшел ръкавици (SoftShell) – срещата се в колекции за туризъм, катерене, крос, дори и в градски линии. Имат ниска защита от влага, лека изолация, максимална паропропускливост. Идеални са за каране при минусови температури - до -5 градуса по Целзий при ниска влажност.

Изброените ръкавици са различни по кройка, дизайн и характеристики. Различават се в степента на топлоизолация и защита от влага, както и в наличието на определни детайли. Каквито и да изберете, трябва да се примирите с факта, че няма универсални ръкавици за абсолютно всички случаи. При избора първо се съобразете с климатичните условия на мястото, където ще карате. След това анализирайте параметрите и елементите в модела, които са отговорни за защитата на ръцете ви от различни метеорологични капризи като сняг, вятър, влага и студ. Именно те са решаващи в окончателния избор.

ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ НА РЪКАВИЦИТЕ

Един от най-важните въпроси при избора на ръкавици: „Дали ще замръзвам в тях?“ За топлоизолацията отговарят няколко фактора.

Количество и качество на изолацията / Най-често синтетичните влакна като Primaloft и Thinsulate действат като „нагревател“ – при неголям обем те добре изолират топлината, бързо съхнат и продължават да затоплят дори когато са мокри.

Мембрана / Тя пречи на охлаждането от вятъра и създава допълнителна бариера за изпаряване, което намалява загубите на топлина.

Материя / Кожените ръкавици например са по-топли от синтетичните.

Като цяло има ръкавици, които са предназначени за каране в топло време – към тях спадат ръкавиците с мембрана, които предпазват ръцете от вятър, а по правило в слънчевите и топли дни това е повече от достатъчно. Но дали замръзвате или не, зависи не само от ръкавиците, които сте избрали и от температурите навън, а и от собствената ви чувствителност към студа. Има скиори, които спокойно могат да карат в мразовити дни с лека изолация, докато други предпочитат да носят топли ръкавици винаги. Скиорските ръкавици обаче са значително по-топли от обикновените, при това без да имат допълнителен обем и тегло. Винаги се съобразявайте и с комфорта – все пак изолацията не трябва да пречи на движението на пръстите и на китките. Обръщайте внимание и на закопчаването, ластиците, коланчетата, ремъците и др.

Ако предпочитате спокойно каране по склоновете, избирайте винаги топли ръкавици. Ако сте почитател на енергичното спускане, едва ли ще имате проблеми със замръзналите ръце – подходящи за вас са леката изолация и дишащи материи, но пък винаги трябва да имате втори чифт за смяна. За най-студените дни трябва да помислите за ръкавици с вградени нагреватели, които работят с компактни батерии.

ЗАЩИТА ОТ ВЛАГА

Това е един от най-важните аспекти в избора на ръкавици. Мокрите ръце замръзват бързо, дори и да карате в сравнително топло време. На практика в почти всички ски куроти има влага, тъй като в един момент от деня снегът става влажен. А веднъж попаднал върху ръкавиците, той бързо намокря ръцете. Защитните свойства на ръкавиците пряко зависят от надеждността на мембраната. За еталон се приема Gore-Tex, но много марки използват подобни материали от трети производители под собственото си име. Ако ръкавиците ви нямат марка на мембраната, разчитайте на името на производителя на самите ръкавици и на експертното мнение на продавача.

Имайте предвид, че дори и най-надеждната мембрана не дава 100% гаранция за сухи ръкавици. Докато карате, неколкократно сваляйте ръкавиците си – изтупвайте снега от тях, закопчайте ги за панталона или якето си... Така ще избегнете риска да се разтопи насъбрания сняг вътре в ръкавиците ви, където топлината на ръцете съдейства за това да стават мокри. В топло време ръкавиците с мембрана може да не се справят с изпаряването при интензивно физическо натоварване. За такива случаи носете сменяем чифт ръкавици – софтшел са идеални за това.

КАК ДА МЕРИТЕ РЪКАВИЦИ В МАГАЗИНА

  • Върховете на пръстите ви трябва да докосват върховете на ръкавицата или да са възможно най-близо до тях. Не правете грешката да купувате по-големи ръкавици – това притъпява чувствителността на пръстите ви, а при сгъване материята им може да се набръчква, което намалява удобството на захвата.
  • Уверете се, че ръкавиците са комфортни и прилепнали по пръстите ви. Пробвайте да направите прости движения с тях – например да закопчаете катарамите, да закопчаете раницата или обувките си.
  • Често ръкавиците са с подходяща дължина, но са стегнати или обратно. При избора не трябва да правите компромис с нито един детайл – старайте се да изберете идеалния чифт ръкавици за вас. Премерете възможно повече чифтове от различни производители. Освен това асортиментът на един и същи бранд е изключително разнообразен.
  • Когато сте сложили ръкавицата, натиснете между показалеца и палеца. Ако тъканта е опъната и върховете на пръстите са под силен натиск, по-скоро са ви малки. Това е добър начин да сравните два видимо комфортни модела.
  • Проверете колко ви е удобен захвата на щеката – важно е да сте сигурни с ръкавиците.
  • Кожените ръкавици обикновено изискват между 2 и 4 спускания, за да се отпуснат и омекнат. Добре е да го имате предвид при меренето им.

Много са критериите за избор, които не сме разгледали в статията. Такива са например видовете материи (естествена и изкуствена кожа, синтетични материи), дизайн, детайлите като джобове, закопчаване, интегрираната защита. С тези конкретни характеристики ще ви запознаят консултантите в Sportstation.

Последни публикации