Как да избирате ски облеклото, за да не замръзнете?

Един от най-честите въпроси, които не е нужно да задаваме на глас, но се питаме преди покупката е този: „За какви температури е тази дреха?“

Звучи приблизително като: „На каква температура сте готови да плувате?“ Веднага следват допълнителните въпроси: Каква е температурата на въздуха и на водата?, Река, езеро или море?, Има ли вятър и с каква скорост е?, Какви са вълните?, Слънце или сянка, дъжд или сняг?.... и така нататък. Всеки път, когато изибрате панталон, полар, термобельо, шапка, ръкавици, яке, чорапи..., си задавайте тези въпроси.

Но защо да се питаме всичко това?

Като начало е добре да осъзнаем, че всички сме различни. Мъже, жени, деца, дядовци, баби... По различен начин спим, дишаме, храним се, с различна физическа активност сме, с различна поносимост към студ, жега, влажност, с различна кожа и реакцията й към различни материи... С различно кръвообращение сме, с различен топлообмен. Всички „замръзваме“ по различен начин! Следователно въпросът е: каква е средностатистическата мерна единица“, когато избираме дрехи, които трябва да топлят?

Важно е да помните (за някого това ще бъде откритие) за индекса на температурите на студения въздух. Какво е това? Най-просто казано, това е понижаване на температурата на въздуха в зависимост от силата на вятъра. Колкото по-голяма е силата на вятъра, толкова по-ниска изглежда температурата. В същото време вятърът може да бъде на пориви и да ви се струва, че навън няма вятър и температурата е -5 градуса по Целзий. Но ако поривът на вятъра е само 5 м/с, ще усетите температурите като – 11 градуса по Целзий.

Колкото по-висока е влажността, толкова е по-студено. Така че влажността е още един важен показател при избора на ски облекло. Колкото по-висока е тя, толкова е по-студено (например, ако пистите са близо до водоем). Обмислете този факт, преди да подготвяте багажа си.

Всичко, абсолютно всичко влияе върху това дали замръзваме в определена ситуация или не!

Може да са милион ситуациите и всички са различни! Има твърде много променливи, влияещи върху крайния резултат. Ето защо времето се прогнозира не 100%, а с голяма степен на вероятност за 6 до 12 часа напред. И точно затова продавачът не може да ви каже със сигурност дали с определена дреха няма да замръзнете.

ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ

Когато се обличате за пистата или за планината през зимата, мислете за зелето – напластявайте. Това ви позволява да махнете или да добавите слоеве. Ако в някой от слоевете се задържи влага, тогава той ще се загрява много слабо. Важно е слоевете да се поддържат сухи. Сухотата трябва да е винаги най-близо до тялото – именно тези дрехи трябва да пазите от влага. Водата, дори и да е в средния слой дрехи, не е изолатор, а проводник на студ отвън. Затова е нужно просто да отстраните средния влажен слой дрехи, за да запазите топлината на тялото.

Освен това, няма универсално правило за напластяването на дрехи – това може да се прави по различни начини в зависимост от тяхната материя и дебелина. И точно затова всеки се облича различно. Не приемайте съвети от приятели и не копирайте техния начин на обличане в планината и за пистата. Подбирайте дрехите си спрямо личните ви особености. В магазина могат само да ви препоръчат дреха, но вие и само вие до последно занете как тя подхожда на индивидуалните ви особености и усещания.

НАПЛАСТЯВАНЕТО

Най-долният слой

Най-близко до тялото е термобельото. Въпреки материала, от който е изработено, то може да въздейства по различен начин върху кожата. Просто трябва да мерите различни, за да почувствате разликата. За каква температура е термобельото? Запитайте се: ще ходите ли само по бельо? Т.е. без връхни дрехи? Избирайте бельото спрямо индивидуалното усещане на кожата си.

Среден слой

Вторият слой обикновено е „поларът“. Логично е тази дреха да е по-плътна. Зависимостта е, че колкото по-плътен е този слой, толкова по-топъл е. Въпреки това „по-ронливите“ материи изсъхват по-бързо и по-добре абсорбират влагата. Има още „космат“ полар – той е доста топъл.

Съществуват и т. нар. „пухени пуловери“ – тънко яке под основното връхно яке. Лекотата и компактността му са основните му предимства (в сгънато състояние може да е не по-голямо от юмрука ви). Подобна „жилетка“ може успешно да ви предпази от хипотермия при рязък спад на температурата, като същевременно не се натоварвате с излишно тегло на облеклото.

Подобни дрехи за среден слой може да бъдат изработени и от вълна или да бъде добавена вълна в състава им. Нейният недостатък е, че тя абсорбира влагата и съхне бавно. Но най-важното е, че вълната пази топло, дори и да се намокри. Но отново всичко е индивидуално и все пак не може да ходите навън само по вълнени дрехи без яке.

Най-горен слой

С връхните якета е същото като с „пуловерите“. Дори и производителят да е посочил показателите – няма 100% гаранция как ще ви топли то и дали няма да „замръзнете“. Защо? Може да се храните лошо и да не сте се наспали, а това (наред с всички останали фактори) влияе на способността на организма да генерира топлина.

Мембраната е просто тънък филм, вграден във външния слой на якето, за да го предпази от дъжд, вятър и изпаряване. Топли ли мембраната? Не! Тънкият филм не може да сгрее тялото. Но тази фина „плънка“ може да задържи топлината и да запази сухотата на кожата.

Дебелината на изолационния слой е от голямо значение: колкото по-дебел е, толкова по-топъл е. Например Fill power – показателят за „възстановяване“ на пуха след компресия – колкото по-висок е той, толкова по-чист и добър е пухът. И пази топло. Но това не означава, че тънкото яке от най-добрия пух ще ви спаси при -20 градуса по Целзий. Дебелината на изолационния слой все още има значение.

Обувки и ръкавици

Тук става още по-сложно, защото ръцете и краката ви замръзват най-бързо заради недоброто кръвообращение (до тях кръвта достига най-бавно). И тук дебелината на слоя е малко вероятно да помогне. Ако имате нормално кръвообращение, трябва да избирате същото, както и за тялото – сухота, затопляне със слой с необходимата дебелина и защита от външни фактори.

Възможно е ръцете и краката ви да замръзват, след като се изпотят или намокрят. Важно е да запомните, че ако тялото е заплашено от хипотермия, то организмът, или по-точно мозъкът сам ще възстанови кръвообращението в полза на жизненоважни органи – а това не са ръцете и краката. Просто, както и при дрехите, трябва да изберете най-подходящия вид спрямо условията, в които ще карате. Важно е да се ориентирате спрямо личното си усещане за комфорт.

Последни публикации