Защо вратарските ръкавици трябва да бъдат чисти

Колкото по-замърсена е повърхността на вратарските ръкавици, толкова повече намалява ефективността им и сцеплението им с топката. Правилното им почистване има за цел да удължи времето, в което те ще изпълняват задачата си.

Когато вратарят е на терена, няма по-важна екипировка за него освен ръкавиците му. Те са най-специалната част, създадена за надеждно уверено улавяне на топката и защита на ръцете му.

Но ако искате вратарските ръкавици да ви служат възможно най-дълго и вярно, и да работят перфектно, трябва да се грижите редовно за тях. Има няколко прости съвета за почистване и грижа за вратарските ръкавици, които могат да удължат службата им.

Поради контакт с топката, с гредите на вратата или с терена ръкавиците се замърсяват неизбежно. И ако замърсяването на гърба им не е критично за играта, върху латексовото покритие на дланите то силно намалява ефективността на сцеплението с на латекса към топката. Ако върху дланите се натрупа твърде много мръсотия, покритието им започва да се износва при всяко съприкосновение с топката. Това увеличава изхабяването на самите ръкавици.

По време на игра или на тренировка, особено през топлия сезон, ръцете в ръкавиците се потят и с това няма какво да се направи, колкото и да се стараят производителите на вратарска екипировка.

И ако можете да се отървете от неприятната миризма, като просто проветрите ръкавиците си, то проблемът с натрупването на бактерии в латекса, пропит от пот, е по-сложно решим. Бактериите правят латекса по-крехък, което от своя страна води до преждевременното му износване и компрометиране на покритието на вратарските ръкавици.

Основните причини за преждевременното износване на вратарските ръкавици са мръсотията (увеличава и ускорява износването на латексовото покритие) и потта (причинява неприятна миризма и унищожава латексовото покритие).


Препоръчваме ви да си припомните какво сме ви съветвали по темата "Как да перете правилно вратарските ръкавици”.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ако за първи път избирате вратарски ръкавици

REUSCH: Началото на вратарските ръкавици

Последни публикации