REUSCH: Началото на вратарските ръкавици

Очевидно познат аксесоар в наши дни, вратарските ръкавици са нещо, без което е трудно да си представим футбола изобщо. Но идеята за използването им като защита на ръцете и подобряване на сцеплението с топката не се появява веднага. Налага го прогреса във футбола: подобряване на топката, на обувките, на техниката на игра…

Трудно е да се каже на кого първо е хрумнала идеята да “облече” ръцете в защита, но е ясно, че официално първите ръкавици са представени през 1885 г. Разработени са от производителя на топки Уилям Сайкс. Реално той е изпреварил значително времето си, тъй като вратарските ръкавици от кожа и каучук дълго време след това все още не били популярни. Промените настъпили в началото на 20-ти век. До тогава вратарите използвали предимно вълнени ръкавици, които ги защитавали предимно от студа. Но разбирането, че ръкавиците трябва да подобрят най-вече сцеплението с топката и да поемат силата на удара, допринасяйки за надеждното й улавяне, все още не съществувало. Скоростта на топката и динамиката на играта са били напълно различни и подобни изисквания започнали да се появяват много по-късно.

Ръкавиците започват да се появяват в официални игри още през 30-те и 40-те години на 20-ти век. Наложило го нарастването на скоростта на игра и по-силните удари. Изискванията към вратарите станали още по-големи.

Ако сте виждали как вратарите от черно-белите ленти си плюят в ръцете, това не бил някакъв вратарски ритуал, а просто начин за по-добро сцепление. През 70-те години станало ясно, че старата “схема” не работи. Трябвало да се направи нещо наистина добро за подобряване на сцеплението и защитата. Приоритетна задача била улавянето на топката. В този момент футболът вече бил един от най-зрелищните и популярни видове спорт.

През 1934 г. Карл Ройш произвежда първия чифт ръкавици REUSCH на тавана в дома си. Разбира се, шити на ръка. Футболната история на REUSCH започва през 1972 г., когато към Карл се присъединява синът му Гебхард. Година по-късно се случва и големият пробив на марката във футбола и вратарските ръкавици - през 1973 г. подписват договор за сътрудничество с легендарният германски вратар Сеп Майер и произвеждат ръкавици специално за него.

През 1974 г. Сеп Майер станал световен шампион с ръкавици REUSCH. Оттогава започва нова ера в разработването и развиването на дизайна и технологиите на вратарските ръкавици. От 1974 г. насам повечето световни и европейски първенства се печелят с ръкавици REUSCH. Постепенно с вратарски ръкавици започнали да играят и аматьори, което дало тласък на бизнеса на производителите. Производителите, които заели челните места, ги заемат и днес - REUSCH.

Хулио Сезар

По-голямата част от вратарските ръкавици по това време били със сходна кройка, която в никакъв случай не била ергономична. Масовият характер на футбола дало тласък на развитието на технологиите. През 80-те започват експериментите с кройката на вратарските ръкавици.

REUSCH е брандът основател на популярната кройка Roll Finger. Постепенно разнообразието от видове вратарски ръкавици станало огромно. Технологиите също се развивали, но едно нещо останало непроменено: материалът за дланта - по-добър от естественият латекс все още не е изобретен, въпреки че опитите са постоянни.

В последните години тенденцията е към развиването на начина на поставянето им. Днес ръкавиците са от доста по-леки материали, като акцентът е на максималната им мобилност и комфорт върху ръката, която усеща топката много по-добре. Този тип ръкавици са леки и се усещат като обикновени есенни аксесоари, но изискват по-добра техника от страна на вратаря. Вратарските ръкавици са не само високотехнологично спортно оборудване, но и мода, съчетана с иновации. Днес се използват различни материали за отвеждане на влагата от ръката, за подобряване на вентилацията, за затопляне на ръката при ниски температури или охлаждане в топло време.

С интерес следим какво ни е подготвил REUSCH в близкото бъдеще!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да перете правилно вратарските ръкавици


По-висок? По-ниск? Какъв ръст е най-подходящ за вратаря?

Последни публикации