По-висок? По-ниск? Какъв ръст е най-подходящ за вратаря?

Често родителите се чудят относно височината на вратаря и дали детето им е с подходяща такава: кой е оптималният вариант?

В този случай професионалистите казват едно и също: да си отличен вратар няма общо с ръста!

Децата растат бързо. Понякога много бързо. Освен това човешкото тяло, особено в детството и юношеството, се държи напълно непредсказуемо. Някой расте по-бързо и до 12-13-годишна възраст надвишава ръст от 170 см и дори доближава 180 см. Други на възраст до 15-16 години едва достигат тези 170 см, но до пълнолетието си добавят още 15-20 сантиметра във височината си и не спират да растат.

Подобни ускорения на растежа са известни и обяснени от медицината, цялата тази информация е публикувана в медицинските справочници, можете да се запознаете подробно с нея. Като цяло бързият растеж може да създаде проблем за тялото: костите на скелета са порастнали, но мускулният корсет все още не. В този случай не са редки травмите от прекомерни физически натоварвания. Съответно към тренировките трябва да се подхожда внимателно и за предпочитане с редовна консултация с лекаря на екипа.

Младите, но вече с висок ръст вратари, имат друг проблем: координацията. Ръцете и краката са дълги, но тялото все още не се е научило да ги контролира. Този проблем може да бъде решен само чрез допълнителни упражнения за развиване на координация и реакции.

Вратарите, които не са много високи в детска възраст, компенсират този “недостатък” с пъргавина и способност за скачане. Системните и редовни упражнения за растеж са важни и дават отлични резултати. Но наистина трябва да се правят редовно.

Какъв е изводът?

Не трябва да развивате комплекс за малоценност заради ръста си. Невисоките вратари имат своите предимства и трябва с помощта на треньора да ги усъвършенстват и да ги прилагат в играта. А, ако искате да увеличите ръста си, не стойте пред телевизора, а тренирайте.

Високи момчета, не вирвайте носове! Първо, всичко може да се промени драстично за няколко месеца. А второ, винаги има върху какво да работите. Благодарение на ръста си, може би някои неща ще ви се удават по-лесно, а може и да се наложи да тренирате повече от тези с по-нисък ръст от вашия.

В крайна сметка всеки трябва да работи усилено, да не спира и да вярва в себе си!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По какво се различават вратарските ръкавици

Специфичните тренировки на вратарите

Последни публикации