Специфичните тренировки на вратарите

Вече сме писали колко е специална позицията на вратаря на терена и в отбора като цяло - вече никой това няма съмнение. Както и в това колко специална работа се изисква за подготовка на един отличен вратар.

Ето защо ви разкриваме някои от по-специалните тренировки за играчите на тази позиция.

Работа с краката

Вратарят, използвайки и ръцете си, трябва да ползва максимално добре техниките и с краката, и при необходимост да ги включва в играта. Независимо дали става въпрос за стандартни положения или игра редом до останалите играчи извън вратарското поле.

Пускане на топката

Добрите вратари използват уменията си за бързо и точно подаване по време на контраатака и позволяват на отбора си да реализира голове. Но за използването на подходящата техника, вратарят трябва да притежава необходимите умения и техники за игра с крака и ръце. Скоростта на атаката зависи от правилното вкарване на топката в игра. Огромно значение има и тактическото обучение и разбиране на играта, за да може вратарят да подаде именно на този играч, който е в най-благоприятна позиция за контраатака.

Позициониране

Професионалните вратари се отличават особено със своите умения за позициониране, които трябва да бъдат усъвършенствани постоянно. Необходимо е правилно да избере позицията си на терена спрямо топката. Понякога се налага да излезе извън полето си, за да застрахова защитниците при игра зад гърба им, както и да избира правилна позиция за удар или сервиране в наказателното поле.

Лидерство в екипа

Вратарят винаги трябва да следи играта и да казва на съотборниците си как да се позиционират или кой играч да покрият. Компетентните му съвети към защитниците могат да ограничат съществено атаките към вратата. Освен това вратарят съветва играчите и при стандартни положения, как правилно да се разположат в наказателното поле или да изградят стена. Подсказванията трябва да бъдат силни, ясни и кратки и най-важното разбираеми за останалите.

Сила на краката

Силните, бързи и подскачащи крака позволяват на вратарите не само да правят страхотни спасявания и да помагат на отбора, но и да играят напред, когато топката влиза в наказателното поле.

Работа с ръцете

Отличната техника с ръцете е важна при улавянето и хвърлянето на топката. Това му позволява не само ефективно да защитава вратата си, но и да не се нарани. А за това основно е значението и на вратарските ръкавици.

Психология

Вратарят трябва винаги да бъде балансиран и уверен в себе си - тази увереност се предава на целия отбор.

Организация на играта

Добрият вратар трябва да организира играта на отбора си с подходящи съвети, което означава, че трябва вниманието му да е насочено не само към собствената му врата, но и към целия терен и всички играчи на него.

Смелост и храброст

Вратарят трябва да бъде готов да скочи в краката на играч от противниковия отбор или да отскочи до гол линията, за да спаси отбора си. Не трябва да се страхува да поеме единична игра.

Сила на характера и концентрация

Специалната задача на вратаря е да спаси отбора! Има мачове, които на практика по време на игра се случват ключови моменти пред вратата, които изискват постоянната концентрация, не само за да не бъде допуснат гол, но и за да продължи играта в полза на отбора. Постоянното окуражаване и подкрепа на съотборниците е най-важна в такива моменти. В този смисъл вратарите имат тежки моменти и допускат грешки, които ги тласкат към сериозни психологически и тактически анализи. Но особено при вратарите без грешки в играта не може да бъде постигнат успех! Грешките са пътят към успеха.

Вижте още:

Футболен вратар: какво е правилното хранене за него?

Родителите на вратаря - приятели и помощници

Последни публикации