Футболен вратар: какво е правилното хранене за него?

Младият футболен вратар трябва да поддържа както уменията си с редовни тренировки, така и силата и здравето на организма си с подходящо хранене съобразно натоварването и начина си на живот. Именно храната е факторът, който помага за представянето на терена, но и може да навреди.

1_ Диетата на всеки млад вратар, както и на всеки спортист, трябва да ограничава колкото е възможно храна, която съдържа модифицирани мазнини: чипс, бърза храна, сладкиши, пържени храни и печени изделия с маргарин.

Модифицираните мазнини проникват в клетъчната мембрана и пречат за усвояването на хранителните вещества от клетката. Нарушава се клетъчното дишане и метаболизма. Резултатите от тези нарушения не са очевидни веднага. Но в дългосрочен план страда не само здравето, но и спортните постижения.

2_ Сред въглехидратите трябва да преобладават “бавните”. Протеини - минимално преработени. Съотношението растителни и животински мазнини е индивидуално и зависи от вкусовете на детето. Мазнините трябва да са с най-високо качество, както животинските, така и растителните.

Къде се съдържат бавните въглехидрати: пълнозърнести тестени изделия, пълнозърнест хляб, бисквитки без захар, каши (елда, ориз, царевица, овес и др.), бобови растения, кафяв ориз, бял и червен боб, соя, леща, нахут, черупки от ечемик, перлен ечемик, сушени кайсии, ябълки, грейпфрути, праскови, портокали, череши, круши, авокадо, спанак, тиквички, зелен фасул, лук, чушки, зеле (брюкселско зеле, бяло, карфиол, броколи), гъби, зеленчуци, домати.

3_ Режимът на хранене е индивидуален. Но 2.30-3 часа преди тренировка трябва да има пълноценно хранене. Освен, разбира се, ако не говорим за тренировка рано сутрин. Тогава е нужно закуската да е лекоа - 30 минути преди тренировка. Плодове с кисело мляко или овесени бисквити с меко сирене са подходящи.

Час и половина след тренировка трябва да бъдат възстановени и запасите от гликоген в мускулната тъкан. Затова храненето трябва да се състои от протеини и въглехидрати. Алтернатива е кафяв ориз с месо.

Разбира се, подобен режим на хранене е подходящ не само за футболните вратари, но и за всички спортисти.

* * *

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Родителите на вратаря - приятели и помощници

Вратари: кои са те?

Последни публикации