Родителите на вратаря - приятели и помощници

Да започнем с това, че избирайки спортно училище или треньорска школа, родителите възлагат очаквания и се надяват, че треньорът не само ще помогне на детето да се развива във футбола, но и ще го увлича в редовни дейности, носещи полза като цяло. Често обаче се случва детето да бъде изпратено в най-близката до вкъщи или до училище група, а след това, недоволни от постигнатите резултати, родителите започват да “подават ръка” на тренировъчния процес. Тази намеса обаче е уместна само в случаите, когато здравето и животът на детето са в опасност.

Родителите могат да са съгласни или несъгласни с организацията на тренировъчния процес, с упражненията, с подхода към изпълнението на определени задачи. Но ако самите родители не се доверяват на треньора, тогава малкият футболист, следвайки модела, също няма да проявява уважение към своя наставник. Ако ви, като родители, сте абсолютно убедени, че треньорът не си върши работата, не трябва да се опитвате да коригирате методите му и да тренирате детето си паралелно с треньора. По-добре да потърсите друг наставник, с когото ще намерите общ език и на когото вие самите ще имате доверие, а следователно и детето ви.

Най-доброто, с което родителите могат да помогнат на младия вратар, е подкрепа и помощ в процеса на изграждане на дисциплина и организация. Научете детето си да поема отговорност за собственото си здраве и безопасност, научете го да се храни здравословно, да има уважително отношение не само към по-възрастните, но и към връстниците си и съотборниците, да се упражнява у дома и да следва препоръките на треньора. Така ще му помогнете много повече, а на развитието на бъдещия вратар със сигурност.

Последни публикации