По какво се различават вратарските ръкавици

Вратарските ръкавици са вероятно единственият задължителен елемент в екипировката на футболния вратар - все пак всичко останало може да бъде заменено, но ръкавиците - не. Ръкавиците не само осигуряват високо сцепление с топката, но и пазят китките на вратаря. Но, за да изпълняват перфектно всичките си функции, необходимо условие е да бъдат избрани правилно.

Качество на материалите

От гледна точка на качеството, ръкавиците могат да бъдат разделени условно на базови модели, модели от средно ниво и за професионалисти.

Начално (базово) ниво

Обикновено са със свободна кройка и са изпълнени от синтетични материали, които не са от най-високо качество. Но те не обезпечават амортизацията и не осигуряват добро сцепление с топката. Може би е добре да имате такива за арсенал, ако решите да поиграете на футбол с децата, но в магазина на Sport Station подобни модели няма да откриете.

Ръкавици за средно ниво

Това са ръкавици за играещите футбол редовно. Често ги ползват и професионалните футболисти по време на тренировки. Те отговарят на всички основни изисквания: удебелявания на дланите от 3 мм и добра амортизация на ударите, комфортно усещане, добро сгъване и достатъчно добро сцепление с топката. Вътрешната подплата е от специална спортна тъкан, която отвежда потта и помага за правилната терморегулация. Често за изработването на тези ръкавици се използва разпенен полиуретан, гума, както и латекс от среден клас. Но при влажно време сцеплението на тези ръкавици с топката се влошава, затова не е препоръчително да се използват по време на официални мачове. Такива може да откриете ТУК.

Професионални ръкавици

Това са модели, изпълнени от качествен латекс, обезпечаващи максимално сцепление с топката. Амортизацията е постигната за сметка на многослойната структура: латекс 4 мм, подплата 3-4 мм, както и основа, която яосигурява отлична терморегулация. Всичко това заедно помага за постигането на отлични защитни характеристики. Основната отличителна особеност е качественият латекс - той гарантира добри сцепляващи способности дори и при висока влажност и ниски температури. Освен това обезпечават добро хващане и са идеално подходящи както за демонстрационни тренировки, така и за официални мачове. Трябва да се вземе предвид, че на различни видове терени порите на латекса се замърсяват по-бързо и губят част от характеристиките си за отлично сцепление. Ако ви предстои мач на “нискокачествен” терен, по-добре е да изберете ръкавици от среден клас от полиуретан или гума. Такива може да откриете ТУК.

Типове кройки на вратарските ръкавици и защита на палците

Освен по качеството на материите, ръкавиците се различават и по кройките. Различават се три основни типа:

Flat Palm - ръкавици с прави длани. Това е най-старата модификация на вратарските ръкавици. При този модел секцията на дланите е изработена от цяло парче, отстрани на палците имат вложки - от мрежа (за вентилация в горещото време) или винил (за сиво и прохладно време).

Roll Finger - точно като названието си “търкалящи се палци”, на палците на този модел няма никакви ръбове - те са гладки. Това дава възможност за по-голямо усъвършенстване на техниката. По усещане са по-дебели и имат по-плътно прилягане по ръката. Площта на дланите е създадена от няколко части. Подходящи са за игра в хладно и дъждовно време.

Negative - модел, който е аналогичен на Flat Palm, но шевовете са разположени отвътре. Това обезпечава по-плътно прилепване към ръцете.

Хибридни модели - комбинират различни топове кройки, което означава и предимствата на различните модели. Обикновено с такива модели играят опитните вратари, които познават добре силните и слабите си страни.

Още една конструктивна особеност за вратарските ръкавици е защитата на палците. За да се ограничи риска от разместване на стави, някои модели са оборудвани със специални пластини “кости”. Тези пластини могат да бъдат вградени или подвижни. Но е добре да се използват предимно на официални мачове, а по време на тренировки да се използват обикновените.

Структура на дланите - това също е важен аспект при избора на ръкавици. Меките “длани” осигуряват добро хващане, макар тези модели да се износват по-бързо. По-твърдата длан влошава усещането за топката, но служи по-дълго и омекотява силовото въздействие по време на хващане. Оптималната дебелина е около 3-4 мм - не твърде дебели, но и не твърде тънки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Специалните изисквания към вратаря

Вратари: кои са те?

Последни публикации