Специалните изисквания към вратаря

Как се е променило изкуството да бъдеш футболен вратар с годините - интересен въпрос, чийто отговор би бил доста дълъг. Но нашият кратък поглед също е полезен.

Разликите между тренировките на полевите играчи и вратарите във футбола са очевидни и задължителни дори. Вратарят е ключова позиция във футбола и изисква специално внимание и съответно специална програма за подготовка. За да бъдеш успешен вратар, е изключително важно усвояването на специални техники и изграждането на лични качества като самочувствие, решителност, сила на характера. За тях трябва да се работи от ранна детска възраст.

Днес вратарят не изпълнява само основна роля на защитник на вратата, но участва активно в развитието на атаки, бързо връща топката в игра с дълъг точен пас или вкарване. С развитието на футбола полето на дейност на вратаря се разширява. Борбата за топката във въздуха се превърна в естествена част от работата на вратаря. От него се очаква той да излиза извън наказателното поле, за да блокира атаките на противника.

Последната значителна промяна в правилата е пасът назад, след който вратарят няма право да вземе топката в ръце. Тази промяна наложи ново задължение за вратарите - да подобрят ритането си. И днес много от тях не отстъпват в това умение от полевите играчи.

Новите изисквания към вратарите наложиха развитието на техниката им с крака и осигуряването на защитниците. Клубовете днес все по-често търят високи и мощни вратари, които отговарят с физиката си на полевите играчи, особено в борбата за топката във въздуха.

Психологическата подготовка на вратарите придоби особена значимост и важност в процеса им на подготовка. Не всеки е готов да се справи с огромния натиск от трибуните, медиите и да поема отговорност за резултата.

Вратарите днес са не само вратари - те започват атаки, играят либеро и излизат извън пределите на наказателното поле, значението на тактическата подготовка се е увеличило. Всичко това води и до по-голяма отговорност като цяло.

Вижте още:

Вратари: кои са те?

SELECT Brillant Super TB

Последни публикации