Защо да смените ски обувките си?

Много скиори чувстват толкова удобни ски обувките си, че се страхуват или не искат да ги сменят за нови, и не осъзнават, че не само новите ски могат да донесат нови емоции. Новите обувки също. Но на какво е добре да обръщате внимание, за да преодолеете дискомфорта от смяната на доказалите се удобни за вас обувки за ски? Има няколко най-чести причини за смяна. Четете и се замислете.

Заради комфорта

Колкото и да са ви удобни, технологиите се развиват и бъдете сигурни, че новите модели са по-удобни от предшествениците си - по-леки са, по-топли, по-безопасни и пасват по-добре на краката ви. Достатъчно е да разгледате характеристиките им и да ги сравните с тези отпреди 5-6 години. Производителите неслучайно инвестират в нови технологии и материали.

  • Със сигурност новите ски обувки ще са по-леки, което означава, че ще бъдете по-малко уморени. Всеки грам е решаващ. Производителите използват нови пластмасови съединения, въглерод и графен, разработват сложна конструкция и обособяват зони с различна твърдост, специални “прозорци” на релефа и това са само част от нововъведенията.
  • По-топли са - това означава, че карането на ски в студено време ще по-удобно. Новите конструкции позволяват задържането на топлина, използва се по-ефективна изолация.
  • По-удобни и по-безопасни са за ходене. Това ще направи походката ви по-естествена, няма опасност да счупите ръбовете на обувките, докато вървите по асфалта към гардероба.
  • По-добре прилепват по крака - новите обувки са по-гъвкави, с перфектни анатомични особености.

Всички тези характеристики осигуряват реално, а не хипотетично превъзходство на новите модели ски обувки. Струва ли си да се откажете от удобствто, топлината и лекотата?

Естествено остаряват

Както и да бъде описвана “жизнеността” на съвременните материали, дори тяхната издръжливост има граница. В много голяма степен това се отнася до ски обувките, заради условията за експлоатацията им. През зимата редовните (надяваме се!!!) натоварвания са при контрастни условия от типа “топло вътре - студено навън”. Влага, удари по ръбовете, клони, парчета лед, щеките, абразивният ефект на ледените стърготини, натоварвания върху фитингите и шевовете на подметките. Като добавим и дългата “почивка” през лятото при относително високи температури на съхранение.

Чорапите в ски обувките са изработени от порести материали, които също са в постоянно тежки условия на използване. Те фиксират стъпалото и го поддържат топло, отвеждат естествените изпарения, като в същото време предпазват стъпалото от подхлъзване и размножаване на бактерии. В резултат на това материалът във вътрешната част на обувките се износва много, губи своята еластичност и функционалност. Това често води до нуждата да затягате по-здраво автоматите, което пък причинява нарушаване на притока на кръв. Топлоизолационните свойства се загубват, краката ви измръзват… и знаете какво следва. Да, някои от проблемите могат да бъдат решени, като си купите сменяеми чорапи. Но цената им е сравнима с тази на нови ски обувки.

Не задоволяват уменията ви

Подобряването на уменията на скиорите е една от най-важните причини за смяна на обувките. Това се отнася не само за професионалистите. Често е по-важно дори за доскоро начинаещите, които вече са усвоили техниката на каране, но все още карат с първоначалното си ски оборудване. А то често е избирано на принципа “по-меко и по-евтино”.

С усвояването на техниката нарастват и изискванията за точността при предаването на силата от стъпалото към ските, което означава, че е необходимо “флексът” вече да е по-висок, дизайнът на обувките да е по-модерен. При това положение обувките трябва да се сменят възможно най-скоро, тъй като могат да се превърнат в спирачка за усвояването на нови елементи.

Нови интереси

Момент, който е свързан с предходната точка: след развиване на уменията или осъзнаването на интересите, се появява и желание за нещо ново. Първите състезания или спускания по разгърната писта ще бъдат последвани от по-сериозни маршрути, което изисква специално оборудване. Това води и до изисквания за дизайна и ефективността на обувките за ски. Има ски обувки, които може да ви позволят да изкачите планината пеша и да се спуснете безпроблемно след това по обработени писти. Но обратната ситуация е почти невъзможна.

Искате универсални ски обувки

В повечето случаи отделните чифтове ски обувки са съвместими с конкретни модели ски, по-точно с автомати. В повечето случаи се налага да имате различни видове ски (за фрирайд и за обработени писти) и съответно различни обувки за тях. Днес обаче има модели, които са съвместими - като Head Kore 2 например. Обувката съчетава достатъчно твърдост за уверено каране по пистите, но и извън тях.

Обувките вече не са за вас

Какво означава това? Най-естественото нещо с възрастта е стъпалото да променя формата си, сводът също, метаболизмът работи по различен начин и се появява по-обилно изпотяване. Увеличаване на теглото или бременност може да доведе до промени в ставите и мускулните групи, често цялата кинематика на краката се променя, в резултат на което обичайното фиксиране на обувката може да причини дискомфорт. Интензивните тренировки и бързото натрупване на умения водят до увеличаване на обема на мускулите на прасеца, които изискват повече пространство.

Има и по-банални причини - ски обувките са избирани набързо и с недостатъчен опит. И това, което първоначално изглежда повече или по-малко удобно, с времето причинява дискомфорт. Най-често срещаният вариант е да се купуват прекалено големи обувки - много е неудобно да стоиш и да ходиш с тях и с времето идва осъзнаването, че задължително тябва да се сменят. Някои подобни проблеми могат да бъдат решени с помощта на стелка или подложки, както и с промяна на диетата или на тренировъчния режим. Но за съжаление това са твърде редки случаи.

Остарял дизайн

За много скиори външният вид е много важен и незадоволителна комбинация от цвета между екипировката и оборудването може да бъде причина за смяната на ски обувките. А и колко радост носи новото! А и снимките в Instagram?! И мнозина са готови да платят за всичко това: кефът няма цена!

Това са само най-популярните сред причините, поради които скиорите идват в нашия магазин за нов чифт ски обувки. Може да получите консултация по всеки въпрос, свързан с избора на ски обувки от нашите експерти в магазин Sport Station. Те ще ви помогнат да изберете внимателно всички елементи на екипировката си, за да можете да карате безпасно и с удоволствие.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да избирате ски чорапи

За родителите на бъдещи малки скиори

Последни публикации