За родителите на бъдещи малки скиори

Напоследък все по-често родителите се опитват да внушат на децата си страст към ските още от крехка ранна възраст и нямат търпение за нещо, което ще им отнеме много труд, време и финанси. Ако сте сред тях и въпреки тези трудности сте готови да отгледате бъдещ шампион или просто здрав човек, някои полезни съвети ще са ви от полза.

Ако решите да качите детето си на ски още от 5-годишна възраст, дайте му време да свикне с мисълта, да се запознае с екипировката, с оборудването, да огледа отблизо що за обувки са това скиорските. Изкарайте ските насред хола у дома (може да вземете назаем от приятелче) и го оставете да походи малко с тях из къщата. Практикувайте поддържане на баланс на един крак. По този начин детското съзнание ще възприеме идеята много по-лесно, а на пистата страхът ще е доста по-малък. HEAD предлагат разнообразни модели детски ски, които ги завладяват от пръв поглед.

Когато избирате екипировката за младия скиор, не си струва да купувате размер от типа “да има за напред” - твърде големите (дълги) ски или големите обувки не позволяват да се усвои техниката добре, което е първата пречка да заобича детето ските.

Ски обувките могат да бъдат с полвин или най-много с един размер по-големи от ежедневните обувки на детето. Имайте предвид, че обикновено ски обувките се обуват със ски чорапи (такива с подсилени пръсти, пети и прасци), което означава, че обувките не трябва да бъдат тесни и стегнати. В противен случай краката на детето ще изстиват много бързо. Но не забравяйте, че колкото по-големи са обувките, толкова по-високи ще са те и това ще затруднява децата при клякането и сгъването на краката.

Екипировката не е нужно да е от последните колекции, нито най-скъпата - важното е да съхранява топлината с подходяща терморегулация, да предпазва от влага и да е непромокаема.

Защитата е важна част от екипировката - HEAD предлага специални подложки за предпазване на гръбначния стълб, раменете, бедрата, опашната кост и коленете от натъртвания. Те са важна част от ски екипировката за деца. Не трябва да подценявате защитата от нартъртвания и наранявания. Дори и детето ви да не кара активно ски, рисковете от синини са реални.

Децата по принцип не се боят да падат, но ако падането е неизбежно, добре е да им се обясни, че когато този момент настъпи, първо трябва да се опитат да седнат и едва след това да паднат на единия си хълбок. Колкото по-рано свикне детето с това и си създаде навик, толкова по-лесно ще му е на пистата. Така че това може да бъде едно от упражненията ви у дома в хола, докато е на ските.

Термобельото е сред важните елементи за дългите часове на пистата в студените дни, а каската е другият задължителен елемент.

Първите стъпки на ските ще бъдат буквално стъпки, защото детето не знае как да се плъзга. Може да отнеме много време до първия истински слайд - поддържането на мотивацията е не само работа на треньора, но и на родителите. Наблюдавайте и треньорския подход - първото изкачване на склона трябва да бъде едва след като детето е усвоило добре плъзгането. А първият склон не трябва да бъде по-дълъг от 5 метра и да е далеч от натоварена писта. В самото начало изкачването на склона е препоръчително да става пеша - така не само ще закрепнат мускулите на краката, но и ще спестите стрес за детето. А първите тренировки не трябва да превишават повече от 30 минути - достатъчни са.

Ако детето ви успешно е преодоляло всички тези етапи, кара уверено и еднакво добре успява да се спуска по стръмни писти или да избира маршрути за по-лека скорост, значи е време да го оставите да се развива според собствения си хакатер. Това, че е по-млад, по-пъргав и по-малък скиор не означава задължително, че иска да кара по-бързо или по-екстремно. Съобразявайте се с факта, че детето ви е отделен индивид със собствени предпочитания, навици и характер - дайте му възможност да открие стила си на пистата, не го превръщайте във ваше копие.

Консултантите в магазин Sport Station компетентно ще ви посъветват за избора на модели ски, обувки, щеки, каска, маска и екипировка за деца.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

На каква възраст да поставите детето на ските?

Как да избирате детска каска?

Последни публикации