Как да избирате детска каска?

На пистата каската е един от най-важните елементи от защитната екипировка. Тя защитава не само при падане, но и при травми, получени при далеч по-рутинни ситуации – например от удар с въжето на влека или на лифта, при падане от седалката или сблъсък с друг скиор. Малките скиори се нуждаят от надеждна защита. За щастие всяка година все повече родители осъзнават това и вече почти не срещаме дете на пистата с шапка вместо с каска.

Но все още – уви, доста често - можем да видим възрастен скиор или сноубордист с тотално неподходяща екипировка, разбирайте с шапка! Поради тази причина е добре родителите да са подготвени с доза съвети за избор на каска за детето – такава, че да му е удобна и да се кефи, че кара с нея.

Когато избирате каска за дете, изхождайте от целта й – за максимална безопасност на млад спортист или за безопасно комфортно, но спокойно детско каране по пистата. Има някои разлики в моделите.

Каска с меки или с твърди „уши?

Най-разпространените са с меки уши и са подходящи за повечето скиори. Те осигуряват добра терморегулация, леки са и пропускат много добре околните звуци. Каските с твърди уши обикновено имат по-анатомична обточена форма и възможност за защитно закрепване под брадичката (chin guard). То прикрива лицето при падане.

Дизайн на детската каска

Всички ски каски са направени на основата на два вида дизайн - Hard Shell и In-mold, а хибридът от тези два дизайна е популярен и сред каските за възрастни.

Hard Shell технология – външната обвивка е от ABS пластмаса и е закрепена към вътрешната обвивка с експандиран пенополистирол (EPS), известен като стирипор. Най-ефективната комбинация от гледна точка на сигурността.

In-mold технология – вътрешната обвивка от EPS е покрита с тънък слой поликарбонат. Това е най-леката каска.

Детските каски най-често се изработват на основата на ABS конструкции, но конструкцията In-mold също осигурява надеждна защита в много ситуации. Имайте предвид обаче, че след сериозен удар каската трябва да бъде сменена, дори ако външно изглежда добре.

Регулиране на размера на каската

Каските с меки уши за любителско каране най-често са със система за регулиране BOA. Това е прост механизъм, който се регулира с помощта на малко колело и стягащи ленти, които позволяват точно прилягане на каската по главата на детето. Правилото за диапазона на настройката е 2-4 см. При каските с твърди уши обикновено не е предвидена регулация, като това се прави в името на плътната защита и надеждност.

Как да изберете каската?

След дизайна, другото важно нещо при избора е пробването. Детето задължително трябва да мери каската, преди да я купите. Изключени са варианти по снимка или „на око“. Моделите каски на различни производители с еднакъв размер могат да стоят по съвсем различен начин. До голяма степен това зависи и от формата им. Вътре каската може да има заоблена или леко удължена елипсовидна геометрия. Кое е по-подходящо за вашето дете ще определи само реалното тестване.

Ако детето вече има собствени очила, не забравяйте да ги вземете, за да тествате каската с тях. Между двете не трябва да има никакво разстояние. Ако са подходящи като размер, може да се образува натиск на каската върху очилата, което ще пречи на дишането. Разхлабената маска от друга страна е сигурен начин за замъгляване на лещите. Каската и очилата никога не трябва да си пречат взаимно.

Размер

Защитните свойства на каската пряко зависят от точното й прилягане върху главата, така че, когато избирате каска, не се подвеждайте по идеята тя да служи за дълго. Не разглеждайте детската каска като финансова инвестиция за няколко години напред. По-голям от нужния размер няма да позволи здраво фиксиране върху главата, ще се плъзга напред върху челото или назад към тила. Освен това размерът на главата не се увеличава пропорционално с напредването на възрастта, нито толкова бързо, колкото например размерът на краката или височината. Детската каска обикновено е с вярна служба най-много 2-3 сезона.

По време на премерването, убедете се, че каската е сложена равномерно в незакопчани позиции. При правилно прилягане, ръбът на каската се позиционира малко над нивото на веждите – приблизително върху линията по средата на челото.

Ушите трябва да се закопчават също плътно около главата, в противен случай детето ще изпитва дискомофрт при снежно и ветровито време.

По склоновете често може да видите малки скиори, чиито каски са сложени върху зимните шапки. Родителите приемат, че това е удобен начин за уплътняване на голямата каска или за изолиране на студа. Но допускат груба грешка. Всъщност, по време на каране, тялото се загрява, главата се изпотява и това е най-лесният директен начин за простуда. Да се притеснявате от студеното време е излишно. Повечето каски имат отлична топлоизолация.

В крайна сметка, най-важното е детето да харесва каската си и да кара с нея с удоволствие. Затова му дайте възможност само да избере цвета – така никога няма да я забрави, когато тръгва за пистата.

Последни публикации