Три основни упражнения за тренировка на горна част за вратари

Джордан Тайърър е известен английски кондиционен треньор, който помага на професионални спортисти във Великобритания да подобрят физическото си представяне. Работил е с редица футболни клубове от Висшата лига, Английската футболна лига, Женската супер лига и много футболни академии. Той е дипломиран учен и акредитиран треньор по Силова и Кондиционна подготовка. В неговия сайт The Physical Performance Coach Ltd. представя своите програми. Запознаваме ви с една от тях, специализирана за тренировка на горната част на тялото за футболните вратари.

Силовата и кондиционната подготовка според Тайърър има много аспекти. Много и различни са факторите, които трябва да се вземат предвид при съставянето специално на вратарската тренировка. Това се налага от специфичните нужди, а и усложнява до известна степен упражненията. За вратарите е важна силата, мощта и подвижността на горната част на тялото точно толкова, колото е важна и за долната част.

Някои играчи в зависимост от позицията си, от типа най-чести наранявания, слабостите и други особености се нуждаят от допълнителен фокус върху определени области на тялото. При вратарите този специален фокус е горната част на тялото и особено върху раменете.

Три са основните упражнения, които помагат за специална тренировка на раменете и раменната става - раменно гребане с една ръка, раменна преса в колянна позиция и преса за гърди.

И трите упражнения допринасят за укрепване на горната част на гърба, горната част на раменете и гърдите едновременно. Ако мускулните групи в тези области са силни, раменете са по-добре подготвени, когато вратарят трябва да посегне към топката при спасяване, при поемане на топката над главата или при хвърляне към съотборник.

Допълнително предимство на тези упражнения е, че се изпълняват с една ръка, което означава, че торсът също работи ефективно с цел да стабилизира тялото по време на всяко повторение. Когато бутате или дърпате тежести само с една ръка, се създачва дисбаланс от другата страна, която е без тежест. Тази липса на баланс често ни кара да завъртаме торса по време на изпълнението на упражнението. За да се извлече максимума от упражнението, трябва да се концентрираме не само върху това, което прави работната ръка, но и върху поддържането на торса възможно най-спокоен и стабилен по време на движението.

Защо това е от полза за вратарите? Може да изглежда очевидно, но да контролирате торса и да го държите обърнат по правилния начин, ще ви помогне и на терена. Ако посегнете към топката с една ръка и торсът се завърти след нея, посоката на тялото се променя, което може да промени посоката на самата топка. Ако веднага след първото спасяване, трябва да направите второ или трето, ще трябва да отделите допълнително време (което вероятно няма да имате), за да обърнете торса си в правилната посока, за да посрещнете следващата топка.

Не забравяйте да променяте тренировките си. Винаги се консултирайте с личния си треньор, лекар или физиотерапевт, ако подновявате тренировките си след контузия. Използвайте подходяща за вас тежест и увеличавайте интензивността и сложността на тренировките постепенно.

Трите упражнения може да видите във видеото. И нер забравяйте да ги включите към редовните си ежедневни тренировки.

Вижте още:

Особености на физическата подготовка на футболния вратар

Как да преодолеете неувереността на терена?

Последни публикации