Как да преодолеете неувереността на терена?

Темата е актуална, защото всеки изпитва вълнение в навечерието на важно събитие. Но повечето професионални спортисти работят с психолози, които ги подготвят за подобни моменти, които са задължителна част от професионалния им път.

На първо място, какво означава неувереност в себе си? Що се отнася до футбола, това е огромен пропуск в нашата система за подготовка на футболисти, в която докато развиваме физическата си подготовка, напълно забравяме за психологическата. И, ако по време на мач вратарят или нападателят усеща, че коленете му треперят, това е сигурен знак, че трябва да промени нещо в тренировките си. Всяко упражнение трябва да влияе едновременно върху физиката и психиката.

Една от отличните книги по темата е на руския автор Анатолий Алексеев “Преодолей себе си”, в която разкрива как да преодолеем нервността преди публични презентации. Авторът препоръчва да запомните успешните си представяния и да запазите в мислите си впечатленията от тях, начина, по който сте се чувствали в тези моменти. Ключът към успеха е да се научите да предизвиквате тези чувства в себе си преди важните моменти.

В Английската футболна федерация обаче се ползват същите принципи за трениране на самоувереността на спортистите. Така че няколко са моментите, които трябва да следвате в този път.

1_Психическа подготовка преди мач

Психологическата загрявка е начин да се настроите, точно както физическата загрявка. Как го правите? Уейн Рууни споделя: “В нощта преди мача, докато лежа в леглото, си представям как съм в червената фланелка и белите шорти, и вкарвам гол. Представям си възможно най-точно картината, за да я запомня. През целия си живот визуализирам по този начин.”

2_Възпроизвеждане

Опитайте се след всеки успешен мач (или успешно представяне) възможно най-скоро да възпроизведете всичко, което се е случило на терена. Много е важно да го направите на тихо място, да се опитате да запомните всички подробности. Ако трябва запишете ги в тетрадка или тефтер, дори опишете как се чувствате. Възпроизвеждайте тези усещания възможно най-често.

3_Взимайте най-доброто от най-доброто

Много известни вратари редовно преглеждат мачовете на своите идоли, за да се опитат да се “поставят в обувките им”, да направят същото по-късно на терена. Звучи странно, но си има обяснение. По този начин се опитвате да се представите с най-добрите си качества в реални условия.

Може да ви помогне следното:

  • прегледайте видеа на любимия си вратар;
  • запишете три от най-силните му качества;
  • анализирайте какво прави и как го прави;
  • помислете какво ви липсва на вас, за да сте като него;
  • обърнете внимание на психологическата му реакция във важни моменти.

4_Отпускането - начин да се справите с напрежението

Именно ускореният пулс преди състезание причинява треперенето на коленете и други неприятни усещания. Но тази нервност е нищо повече от повишен адреналин и показва, че тялото е готово. Не можете да се преборите с тялото си, така че просто се отпуснете и приемете, че моментът е настъпил.

Изключително помага за психологическа подготовка дълбокото коремно дишане (вдишване и 10-секундно издишване). Правете го, докато минавате през тунела към терена, както и след всеки свободен удар или критична ситуация.

5_Позитивно мислене

Защо е важно да контролирате мислите си?

  • мислите генерират емоции;
  • емоциите оформят поведение;
  • поведението влияе върху качеството на представянето.

“Днес не е моят ден, ще опитам следващият път!” е фраза, която помага да не изпаднете в униние. Добро упражнение за трениране на мислите е следното: начертайте таблица, в която отляво подреждайте всяка негативна мисъл, а отдясно - нейният позитивен аналог.

6_Комуникаия в отбора

Критиката е най-прекият път към неувереността. Затова е много важно да работите върху качеството на комуникацията в рамките на екипа, да се подкрепяте взаимно и да се хвалите за успехите си. Йохан Кройф е напълно наясно с това, когато е казал: “Истинските лидери са подготвени, че другите грешат и не ги критикуват постоянно за грешките им.”

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да перете правилно вратарските ръкавици

Игра извън футболната врата

Последни публикации