Игра извън футболната врата

Когато става дума за тип игра на футболните вратари, не могат да се правят обобщения - някой е по-уверен в своите “рамки” на полето, а друг - в игра извън вратата и полето си. Зависи от индивидуалните характеристики, а те зависят от възможностите на вратаря, от неговите антропометрични данни, чертите на характера му, психологическата и физическата му подготовка.

Вратарите от световна величина често оставят “битката” на защитниците си и рядко излизат извън своята зона. Но в последните години положението се променя. Причината е, че интензивността на играта се е увеличила и футболните вратари са притиснати да взимат решения на мига. През последното десетилетие качеството на сервиране също се е променило - сега скоростта е голяма, по правило с падаща траектория. За вратаря е трудно да изчисли момента на среща с топката.

Играта извън вратарското поле има три основни компонента.

Първият е способността да се изчисли правилно фланговия пас и да се изчисли времето за среща с топката.

Вторият е психологическата увереност. Ако тя е присъща на вратаря, тогава ще му е по-лесно да направи тези изчисления. Тук много зависи и от неговата интелигентност.

Третият компонент е зрителното умение. То трябва да се практикува в обучението. Вратарят трябва да се ориентира в ситуацията, така че да му е по-лесно да изчисли полета на топката.

Всеки удар към вратата е много индивидуален, защото трябва да се изчисли не само ъгъла на подаването, но и неговата сила, височина, завъртане на топката. Това означава, че не можем да говорим за автоматизъм в действията на вратаря, а по-скоро за спазване на принципи на вратарското изкуство.

Изстрел с променен център на тежестта

Днес футболните топки са правят от материали, които имат за цел да подобрят представянето. И не е изненадващо, че днес те летят в много по-неудобна за вратаря траектория. По време на полета топката може да промени траекторията си няколко пъти, което, разбира се, заблуждава вратаря. Често сме наблюдавали как той се хвърля в една посока, а топката променя траекторията на полета си. Отстрани често изглежда като грешка, но това е една от спецификите на топките от ново поколение - затрудняват реакцията на вратарите. Освен това всеки играч има индивидуален удар. Футболистите с малък размер на крака имат малка контактна площ с топката и в момента на удара топката в точката на контакт е леко деформирана, но в полет тя връща първоначалната си форма. Това променя посоката на полета незабавно. Такъв удар може да се сравни с “куршум с изместен център на тежестта”.

Талант и работа

Вратарското майсторство е изкуство също както при другите видове човешка дейност. Но ако много от тях могат да бъдат усвоени от всеки, за да защитава футболна врата човек трябва да има преди всичко подходящи антропометрични данни, способност на организма (на тялото) да реагира бързо на случващото се. Ако човек има реакции, те могат да се поддържат и подобряват, но ако няма, е невъзможно да се развият. Но от друга страна, естествените характеристики и талант без ежедневни тренировки и усъвършенстване, могат да се окажат безполезни.

Излишно е да се каже: стабилността отличава добрия от лошия вратар. Вратар, който играе на турнири от висок ранг, където се среща със сериозен емоционален стрес и в същото време знае как да поддържа психологическото и физическото си състояние на високо ниво, е вратар от виок клас.

Тренировка за игрова дейност

Всички тренировки, бидейки фокусирани върху играта, логично означава, че включват упражнения, които да бъдат възможно най-близки до игрова ситуация. Без значение към усъвършенстване на кои качества на вратаря е предназначена тренировката. Ако се вземе предвид ситуацията на игра извън вратата, тогава предвид ще бъдат взети позицията на вратаря и препятствията, които винаги ще съществуват - т.е. нормалното струпване на играчи в защитното поле. Наложително е да се вземат предвид и климатичните условия - дъжд, вятър. Ако по време на тренировка не се включват всички тези особености, тогава вратарят развива само зрителните си умения. А те далеч не са достатъчни. Основното в работата на вратаря извън вратата е неговата позиция по отношение на трансфера на топката. Колкото по-напред в полето отива подаването, толкова по-активна трябва да бъде позицията на вратаря. Ако пасът е в непосредствена близост на наказателното поле, то вратарят е на метър и половина от гол линията. Ако пасът е изведен напред, вратарят трябва да бъде разположен на линията на зоната на вратата. Вторият нюанс е положението на тялото спрямо подаващия.

Много вратари извършват една и съща грешка - изправят се с лице към подаващия, което усложнява играта им извън вратата. Ако пасът отиде в далечния стълб, тогава вратар, изправен пред подаващия, може да се движи само назад, което значително затруднява действията му. Понякога има само секунда преди топката и вратарят да се срещнат - най-малката грешка в позицията му ще попречи. Най-добре вратарят да заеме позиция наполовина от подаващия - така нито ще отстъпва, нито ще бяга. Този избор на позиция е най-добрият за изгра извън вратата.

На преден план - интуцията!

Когато отклонява наказателен удар, всеки вратар действа повече по интуиция, отколкото с умения. Разбира се, има такива, които разчитат и на предвиждане - не е тайна, че всеки футболист, изпълняващ 11-метров наказателен удар, си има любим ъгъл. Задачата на вратаря по време на дузпа, е да накара биещият я да направи това, което иска самият вратар (чрез изнервяне, чрез провокация). Разбира се, това е много трудно и невинаги е успешно. Но от друга страна да чакаш удара и да разчиташ на реакция просто не работи. Ако ударът отива в ъгъла, трябва да се направи скок. Той отнема 0.3 секунди за да сработи реакцията, а 0.8 секунди за самия скок. Какво се получава? Топката, ударена от 11 метра, средно лети за 0.5 секунди. Следователно вратарят няма време да се прегрупира и да скочи в ъгъла, за да спаси. Т.е. на преден план излиза интуицията, способността да се предвиди ситуацията според движението на биещия, според движението на крака му, според това как той поставя опорния си крак.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бундеслигата отново избра DERBYSTAR / SELECT за основна топка на официалните мачове


Топ вратар? Скачайте на въже!

Последни публикации