Топ вратар? Скачайте на въже!

Доста сме писали за това, че вратарите не са обикновени играчи в отбора и подготовката им е различна, както и качествата, които се изискват от тях - не само физически, а и психологически. Но на пръв поглед елементарното скачане на въже е сред най-важните "помощници" за развиването им.

Ето защо:

1_Скачането на въже позволява да увеличите скоростта на работата с крака. Всеки добър футболен вратар ТРЯБВА да се движи перфектно около наказателното поле и извън него.

2_Вратарят, ако е истински вратар, е длъжен да реагира на всякакви удари и топки. Това означава постоянно отскачане за топката до различни ъгли на вратата. Упражненията с въже помагат да се развие и поддържа високо ниво на координация на вратаря, което му позволява моментално да се подготви за скока. В този момент обаче, мускулатурата на корема, на долната част на краката и на гърба, която е перфектно обучена в процеса на скачането на въже, ще "съдейства" да бъде направен отличен скок.

3_Ключът към успеха на вратаря в официални и приятелски мачове са интензивните и редовни тренировки. Но колкото по-висока е интензивността на тренировките, толкова по-бързо настъпва умората, концентрацията на вниманието намалява, в резултат на това тренировките създават риск от травми. Скачането на въже може понякога да замени част от упражненията в редовните тренировки.

4_Скачането на въже позволява развиването на издръжливост на максимално ниво. Резултатът е качествена подготовка и супер игра на вратата.

5_В заключение, ако ти си вратар, значи си длъжен да притежаваш силен характер. Ако е така, тогава нищо не ти пречи да преодолееш мързела си и поне веднъж на ден да правиш 300 скока с въже.

Вижте още:

Специалните изисквания към вратаря

Правилното хранене за футболния вратар

Последни публикации