Теодора Статева: Предизвикателства и мотивация за младите тенисисти

За развитието и успеха на спортистите са еднакво важни не само физическите, но и менталните тренировки. Свидетели сме на много световни примери. У нас този тип треньори не са много. Теодора Статева е един от тях. Поканихме я в блога на Sport Station, за да изложи мнението си по тема, която е сред най-вълнуващите за повечето любители и професионалисти в тениса.

***

автор Теодора Статева

Тенис психологията оказва голямо влияние върху физиологическите, техническите и дори тактическите аспекти в играта. Успешните тенисисти се възприемат комплексно като физически и психологически подготвени, с мотивация, надскачаща както възможностите им, така и успехите и постиженията им. Тези умения са от съществено значение за постигането на оптимално представяне във високонтензивните спортове, какъвто е тенисът.

Значението на мотивацията

Играчите трябва да възприемат и интерпретират информацията изключително бързо. По този начин имат достатъчно дълго време да планират, инициират и изпълняват успешен удар. Тенисът е характерен с високите си психологически изисквания и налага интензивна умствена дейност. Бидейки индивидуален спорт, без времеви ограничения, предизвиква трудности с концентрацията и мотивацията.

Взимането на решения, липсата на дълги почивки, критичните ситуации могат да доведат до възходи и спадове в представянето. Тенисът е свързан с умения за самомотиваране. Умения, които ще помогнат да бъде спечелена умствената битка. Тази мотивация е, от една страна, за успех, от друга страна за представянето на играча. Тези качества и целенасоченото поведение са ключови за победата в умствената битка.

Елитните тенисисти са изградили способност да контролират тревожността си, когато са изнервени. Те работят върху способността си да се концентрират и да се фокусират върху важните аспекти на играта. За да поддържат умствената си концентрация по време на мачове, те следват няколко предварително определени насоки за изпълнение, както преди, така и по време на мачове. Правят така, че за да спечелят умствената битка, освен да играят добър тенис, трябва да имат и усещането, че всичко върви гладко, почти автоматично. Те чувстват, че всичко е под контрол.

Инструменти за самомотивиране

Любовта към спорта е основна мотивация на всички спортисти. Всеки един от нас знае и е усещал в малка и в по-голяма степен предизвикателствата на предстартовата треска, която понякога те влудява особено преди по-важни състезания, мачове, турнири.

Предизвикателствата пред спортиста са няколко.

Поставянето на реалистични цели е важно, за да поддържат високо ниво на мотивация. Тренировките, физическата подготовка и състезанията изискват самодисциплина. Мотивираните спортисти се отличават с постоянство, което води до по-добро съсредоточаване и представяне. Грешките, които правят, не са толкова стресиращи, понеже състезателите са съсредоточени върху развитието на уменията си, а не просто върху победата.

Друго предизвикателство, което е решаващо в тениса, е контролът върху емоциите. Всеки тенисист е усещал напрежение, когато се състезава. Източниците могат да бъдат: страх от провал, чувство за неспособност, загуба на контрол, травми. Или просто защото противникът е по-добър. Различни са причините за загуба, но ако тя се случва няколко пъти подред, може да окаже отрицателно влияние върху самочувствието. Особено върху мотивацията.

Фактор, който отличава преуспелия тенисист, е увереността. Най-големите играчи показват силна вяра в себе си. Увереността поражда положителни емоции и мислене, улеснява концентрацията, влияе върху избора на удар и психологическата енергия и те прави по-оптимистично и реалистично настроен играч.

Стъпки към изграждане на психологическа устойчивост

Винаги трябва да се използва положителна настройка. Да си повтаряте колко усилено са минали тренировките и колко добре сте подготвени. Да се стараете да показвате увереност на корта: с вдигната глава, отворени рамене, отпуснати мускули на лицето. Да се мисли в посока самоувереност и позитивизъм. Изисква се усилена работа върху себе си.

Мотивацията в тениса – всички знаем колко е важна. За да станем по-добри спортисти, всеки ден трябва да изпълняваме конкретни задачи. Така е във всичко в живота всъщност. Спортистите започват с технически способности, преминават през умствена и психологическа подготовка и завършват с храненето. Постоянните и дисциплинирани усилия във всички тези аспекти гарантират подобряване, но изискват време и усилия. Както физически, така и умствени. Умението за концентрация е незаменимо. А то помага за всичко.

Как да върнете загубената мотивация?

Случва се да загубите мотивация, но не трябва да се обвинявате. Това обаче е сигнал, че задължително трябва да предприемете стъпки, за да си я върнете. Дори и най-добрите спортисти понякога губят мотивация за усилена работа. Ако обаче искате да получите този плам отново, трябва да си намерите причина. Запитайте се: Защо го правя? Отговорът на този въпрос може да ви върне в играта и да ви покаже кои са първите стъпки за това.

Поставете си нови цели. Ако правим едни и същи неща отново и отново, влизаме в унищожителна рутина. Мисленето ни става автоматично, а съзнанието ни изключва. Ето защо играчът може лесно да загуби страст към нещата, които е обичал преди. Поставянето на нови цели винаги е мотивационен инструмент, който връща адреналина обратно. Предизвикателствата и амбицията няма да ви позволят да си губите времето, а ще ви държат в кондиция.

Открийте вдъхновение. Друг отличен метод за мотивиране е вдъхновението. Можем да го отрием в различни източници – да четете биографични книги за велики спортисти, да гледате филми, които може би ще ви накарат да направите няколко лицеви опори веднага след финала им. Или следвайте в Instagram спортистите и наблюдавайте тяхното ежедневие. Това работи.

Направете нещо за себе си. Дори когато обичаме нещо силно, можем да се уморим психически, ако го правим ден след ден. Всички имаме нужда известно време да изкараме извън корта и да се посветим на нещо, което ни носи друг вид удоволствие. Това е проста стъпка, за да си повдигнете настроението и да презаредите батериите. И връща 100% мотивацията на необходимото ниво.

Всичко е по-лесно, ако се прави с удоволствие. В тениса, както във всеки друг спорт, ежедневно трябва да правите много неща, за да напредвате и да подобрявате собственото си ниво. Не се лишавайте от удоволствията си, но търсете баланса.

Ролята на родителите

Понякога да си добър родител на тенисист не е лесно, обстановката е непозната. В дългогодишната ми работа със състезатели, всички са ми споделяли, че голяма част от емоционалното напрежение идва от родителите им. Целият екип преминава през трудни периоди. Може да държиш трофей, но болката и страданието, през които преминаваш, за да стигнеш до него, пораждат безпокойство и съмнение във всеки спортист и екипът му.

За да достигнеш върха и да останеш там, са неорходими огромни, и всекидневни жертви. Когато отиваш на тренировка, трябва да е със стремежа да достигнеш нови висоти. Трудно е да намерш емоционален баланс, който е необходим за това. Може да си в чудесна физическа форма, но емоционална гледна точка е много трудно да изискваш най-доброто за себе си непрекъснато, ден след ден. Най-добрата идея е сътрудничеството между родител-треньор-състезател. Що се отнася до състезателя, проблеми винаги ще изникват, тъй като те чувстват, че изпитанията, свързани с практикуването на състезателен тенис, са над техните възможности и че не са в състояние да ги овладеят. Необходимо е родителите да поддържат детето си в стремежа му да играе тенис. Те играят важна роля в тенис еволюцията на децата си, независимо от нивото им.

Всички обичат да побеждават – това помага за много неща. Много важни са усещанията и чувствата. Победителят се чувства отлично. Чувства се уверен, щастлив е. Победителите имат мотивация да побеждават и да влагат още повече усилия. Това е чудесно, но реалността на големият тенис е по-различна. Да се сблъскаш с неуспеха не е лесно. Провалът води след себе си негативни чувства.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Психологическата устойчивост в тениса

Пресиян Коев и развитието на българския тенис

Последни публикации