Психологическата устойчивост в тениса

Случвало ли ви се е да сте по средата на мач и да ви минават мисли, че не искате да сте на корта в този момент? Фрустрации, емоционални реакции и мисли като “толкова съм зле”. Почти всеки тенисист е бил в такова положение. И всеки има свои начини да се справя - за някои работят, за други не. В такива ситуации съветите на експерти по психология са много полезни.

Понякога има неща, които дори големите играчи пропускат. Затова е необходимо да бъдат усвоени някои предимства, които ще помогнат за балансиран и специфичен начин на тенис живот, който да води до повече победи и подобряване на играта.

Тенисът условно може да се раздели на три основни стълба: техника и умения (роля на стратегията, тренировките, мачовете), психологически умения (концентрация, стремеж към перфекционизъм, работа за увереност), сила и кондиция (скорост, пъргавина, сила, издръжливост, мощност, гъвкавост, мобилност).

За да сте сред най-добрите, трябва да се развивате в трите области. Тези три стълба трябва да бъдат еднакво усвоени и да си помагат един на друг. Ако сте отлични с техниката, но нямате психологическа устойчивост, тогава какъв е смисълът да продължавате да работите за тенис уменията си по същия начин?! Трябва да наблегнете над уменията, които да ви помогнат да завършите мача във ваша полза. Ако играете добре в мачовете, но нямате издръжливост и губите енергия и концентрация, тогава трябва да ставате по-здрави и по-силни. Т.е. трябва да усвоявате техники, които са специфични за вашите слабости, след което да ги прилагате, докато станете достатъчно компетентни, за да се превърнат те във ваша сила.

Така ще се превърнете в най-доброто, което може да бъдете. Ако не сте готови, няма да го постигнете.

В исторически план се забелязва, че много състезатели фокусират по-голямата си част от времето и енергията си върху един от стълбовете. Трябва да се работи по структуриран план, за да се развива цялостно играчът. Само така се постигат добри резултати. И то постоянни. Повечето играчи почти не обръщат внимание на менталната страна на усилията. Истината е, че за да подобрите тази страна, трябва да се отървете от старите навици и да създадете нови. Нуждаете се от конкретно разбиране какво се случва, когато играете, как да бъдете проактивни и да се справяте със ситуации, когато е необходимо.

Това изисква ограмотяване и следване на експертни инструкции. По-голямата част като тенис състезател трябва да изкарвате на корта, тренирайки и състезавайки се. Обучението ви за силова и кондиционна подготовка и тренировките ви по ментален фитнес трябва да бъдат насочени към работа върху слабите ви зони, което ще ви помогне да финализирате стила си на игра на тренировки и особено по време на състезание. Когато работите върху трите стълба едновременно, тогава се случват великите неща в играта ви.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тенисът е самотен спорт

Тенисът не е само топка и ракета

Последни публикации