Тенисът не е само топка и ракета

Готино е, когато имате възможността да играете почти всеки ден, да се състезавате помежду си, да излизате на международни състезания по тенис… Но когато стане дума за правилата в тениса, кодекса на играча, историята на тениса или психологията на играта, изведнъж зейва голяма пропаст в информацията или знанията.

Да се познават правилата на играта в тениса е елементарната основа

Както показва практиката, често момчетата започват спор със съдията на корта или се карат помежду си, намесват се родителите им (които се случва да не познават добре правилата). И, което е най-невероятното - често се намесват и самите треньори, които имат достатъчно повърхностна представа за психологията на играчите и на играта.

Да, всички знаем как се отчитат резултатите, как се разиграва тайбрек, елеметарното удар-пропуск. Но в играта често възникват сериозни и дори противоречиви моменти. (Може би ви се е случвало пред очите ви треньори да спорят кой от подопечните им трябва да подаде първи след тайбрек.)

Бихте ли искали да се сблъсквате със ситуации на корта като, “който крещи, е по-силен” или “който по-силно размахва юмрук, е прав”?! За щастие в последно време това се случва все по-рядко, а хората стават все по-цивилизовани. Може би защото наказанията за подобни прояви станаха все по-строги.

Кодексът за поведение на играча е като кодекс на самурая - трябва да се познава отлично

Със сигурност всеки се е сблъсквал с подобни реакции на местни турнири или локални състезания, но сме склонни да ги игнорираме - някой хвърли ракета, реферът се скара по-изразено от обикновено, играч подвиква нещо на съперника си… Случва се съдията да си затвори очите за прояви на гняв или вербална агресия. Мислите си, че това се случва често и няма смисъл да се обръща чак такова внимание. Но какво всъщност стои зад изблика на гняв и желанието да хвърлиш ракетата? Ако попитате няколко човека около вас, ще се изненадате, че няма да получите конкретен отговор. Но от друга страна на всички им се е случвало да хвърлят ракета.

Ето защо е нужен кодекс на играча. Със сигурност той ще направи всички играчи, треньори и участници в процеса по-отговорни за постъпките им. Тук може да се запознаете с Дисциплинарния правилник на Българската федерация по тенис.

История на тениса = култура в спорта

Познавате ли треньори, които периодично разговарят или питат подопечните си дали знаят какъв турнир тече в момента, кой играе, кой мач са гледали, какво са научили от него… Това всъщност е културата в тениса. По същата причина много любители познават историята на този спорт, познават произхода на много от термините и правилата в тениса. Затова е в блога на SportStation се случва често да четете подобни материали.

Изглажда, че са дреболии, но не са - да култивира култура в спорта и знания за спорта помага за облагородяването на играча. Всъщност тенисистите (и всички спортисти) са пример (или трябва да бъдат) за подражание: към какво да се стремят начинаещите, какво могат да постигнат, какви качества трябва да развиват, каква дисциплина да изграждат и да следват. За това помага не само примерът на самите спортисти, но и историята на спорта.

Психология и тактика на играта - важните стъпки в развитието на спортиста

Това е обширна тема, до която си струва поне да се докоснем. Обикновено, играейки в турнири, играчите не обръщат много внимание на това какво би им помогнало да добият повече увереност в себе си, докато са на корта. Например - изговарянето на резултата на висоок глас, да държат ракетата сочеща право нагоре, за да покажат, че са готови за “битка”, да се движат уверено по корта. Не всички знаят какво да правят, когато губят или когато мачът със сигурност е ясно, че няма да бъде в тяхна полза. Не знаят какво да правят дори когато спечелят. Ясно е, че по-голямата част от тези играчи добиват подобна увереност едва когато “излязат” на международни турнири. Но някои неща е добре да се знаят преди този критичен момент, точно за да не бъде той такъв. Това намалява стреса и често това знание и способността да се прилага на практика се оказват решаващи за мача.

Последни публикации