Пресиян Коев и развитието на българския тенис

Представяме ви един от тенис скаутите на HEAD, от когото черпим не само вдъхновение и надежди, но и често ще се допитваме до него за съвети за любимата ни игра.

Пресиян Коев е с професионална биография, която го поставя сред значимите личности в развитието на българския тенис. Като професионалист с едновременно глобален, но и прецизен поглед върху този спорт у нас, той е сред водещите специалисти в подготовката и развитието на състезатели.

От 7-годишен е в света на тениса - състезател на ТК „Добрич“, ТК „Черно море Елит“, ТК „Изида“, ТК „ЦСКА“ и ТК „15-40“. Най-значимите ми успехи са :

 • 2-ро място на Мастърса на 8-те най-добри до 12 г. “Искам, вярвам, мога” – 2000 г.
 • 3-то място в крайната национална ранглиста до 16 г. – 2003 г.
 • Бронзов медал на Държавно отборно първенство за мъже – 2004 г.
 • 6-то място в националната ранглиста за мъже – 2012 г.
 • 5-то място на Държавно лично първенство за мъже – 2012 г.
 • Сребърен медал на двойки от Държавно лично първенство за мъже – 2012 г

Образованието му включва освен бакалавър и магистър по специалността “Счетоводство” в УНСС, също и специалност „Тенис“ в НСА. През периода 2011 до 2018 г. е бил треньор на начинаещи и среднонапреднали състезатели в Хасково, след което на напреднали и професионални играчи във Валенсия (Испания).

Пресиян Коев е първият български треньор, допуснат до участие в курс Ниво 3 на Международната Федерация по Тенис и първият, който има получен сертификат за успешното му завършване. Избиран е девет пъти за треньор на националните отбори на България в различните възрастови групи за Европейски отборни първенства.


Най-силният резултат постига като треньор през 2016 г. с отбора на юношите до 16 г. в състав Адриан Андреев, Леонид Шейнгезикхтов, Йоан Георгиев - класират на 5-то място в Европа (отборно) и 8-мо място в света (отборно). Класирането на Световното първенство е най-високото постижение на български национален отбор на Световно отборно първенство за момчета и юноши в историята.

Световното първенство в Будапеща, Унгария – Септември 2016 г.

Пресиян е избиран четири пъти за треньор на националните отбори на България в различните възрастови групи за Европейски лични първенства. В треньорската му кариера няколко състезатели печелят Държавното първенство за различните възрасти. Най-значимото постижение е през 2012 г. - две негови състезателки (Елизабет Данаилова и Александра Караманолева) печелят титлите на Държавните лични първенства до 14, 16 и 18 г.

В периода 2012 – 2014 г. е координатор на програмата за масовост Тенис 10 към Българската Федерация по Тенис. Следващите две години е национален треньор и отговарящ сектор Развитие към БФТ. По това време започва организирането от страна на БФТ на курсовете за треньорско обучение на Международната федерация по тенис. От 2014 до 2019 г. са организирани осем треньорски курса, в които са участвали 157 български треньора. Пресиян Коев е един от двамата лицензирани преподаватели от България с допуснати да провеждат обученията. През 2016 г. България е първата държава на Балканския полустров, която получава сертификат за своята система за обучение на треньори от страна МТФ. До днес страната ни е единствената в региона с подобно признание.

През 2017 г. по предложение на Пресиян България получава правото да организира Световната треньорска конференция. Над 650 треньора от 90 страни присътват на събитието, което се проведе за пръв път у нас и получи високи оценки за организация от всички гости. Лектори са Мери Пиърс, Елена Лиховцева, проф. Брус Елиът, Макар Рийд, Луй Кайе, Магдален Малеева и редица други водещи експерти в областта на тениса и треньорството.

Дейвид Хагърти (президент на МТФ), Лука Сантили (директор в сектор развитие на МТФ), Мигел Креспо (директор на сектор треньорство на МТФ)

За периода 2017-2020 г. е член на най-важната комисия в Европейската Тенис Асоциация – тази за развитие. В периода 2016-2019 г. е Спортен директор на БФТ. Едни от основните й постижения са задържането и развитието на системата за треньорско обучение. Както и безпрецедентните в исторически план осем поредни класирания на национални отбори на финалите на 8-те най-добри отбора на Европейските отборни първенства и четири поредни години класиране на национален отбор на финалите на Световни отборни първенства. Към настоящия момент Пресиян Коев е треньор в Team MAP.

Пресиян е участник и в редица значими международни конференции :

 • Европейска конференция за треньорско обучение – Валенсия, Испания, 2013 г.

 • Конференция на МТФ на директорите на сектор треньорско обучение в националните федерации в Европа – Валенсия, Испания, 2014 г.
 • Световна треньорска конференция – Анталия, Турция, 2015 г.
 • Скандинавска треньорска конференция – Осло, Норвегия, 2016 г.
 • Европейска треньорска конференция – Антверп, Белгия, 2016 г.
 • Европейска конференция за треньорско обучение – София, 2017 г.
 • Световна треньорска конференция – София, 2017 г.
 • Хърватска треньорска конференция – Мали Лошин, 2018 г.
 • Европейска конференция за мениджмънт и развитие – Прага, 2018 г.
 • Хърватска треньорска конференция – Загреб, 2019 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

HEAD отново е топката на ATP Sofia Open

Юлия Стаматова: „От правилния избор на ракета зависи целия стил на игра, чуството и силата на ударите.“

Последни публикации