Юлия Стаматова: „От правилния избор на ракета зависи целия стил на игра, чуството и силата на ударите.“

Талантът и красотата си дават среща в личността на изявената ни тениситка Юлия Стаматова. Крехка, но силна и упорита, Юлия споделя какво й дава тенисът и как поддържа формата си на корта и извън него.

Представи се с две думи

Казвам се Юлия, тенисистка съм и студентка в Германия.

Как ти се отрази карантината и тренировките вкъщи?

Имах успешен старт на годината, с финал и полуфинал, така че в началото на карантината беше шок за мен прекъсването на тура. Разбира се здравето е на първо място. Беше странно да не стъпвам на корта толкова дълго време. Поддържах формата си c упражнения с ластици, малки гири и тежка топка.

Най-сексапилната тенисистка – това определение не те ли задължава да се доказваш повече на корта? Хората често пренебрегват таланта на жената, ако тя е и красива.

И аз смятам, че по някога хората пренебрегват таланта на една жена, ако тя е и красива. На корта и извън корта са две различни неща за мен. За тенисист най-важното на корта е в каква физическа и психическа форма се намира и каква е играта му. Както и отборът, който стои зад него и неговия equipment. Аз винаги давам най-доброто от себе си на корта и живея с мисълта „be the best version of yourself“. Не обръщам внимание как ме определят хората. Обръщам внимание на визията си на и извън корта, защото се интересувам от мода и модни тенденции. Екипите ми на корта са Bidi Badu, а извън корта обичам да се обличам и по-елегантно.

Помниш ли първия ти момент на корта и кога реши, че искаш тенисът да е твоят живот?

Израснала съм на кортовете и се запознах с този спорт още като много малка, тъй като баща ми е бивш играч за Купа Дейвис и треньор на много добри състезатели, преди да стане и мой треньор. Израснала съм в Инсбрук и станах шампионка на Австрия до 12 години, когато бях само на 10. Спечелих много юношески национални турнири още като много малка. Още тогава ми беше мечта да тръгна по този път.

Кои са силните ти страни в играта?

Борбеността ми и техниката ми.

Какво липсва на женския тенис в България?

Много повече турнири и по-голямо внимание за след юношеската фаза. Защото много деца играят тенис, но малко стават професионалисти. Това е моето мнение.

Кой е съветът, който си запомнила и е оказал влияние върху играта ти?

Нещо, което баща ми ми е казал, но това ще си остане тайна.:)

Как тенисът промени характера ти и съответно какъв характер е необходим, за да си добър тенисист?

Самият спорт като цяло и животът, който живееш покрай него, те прави да си много по самостоятелен и дисциплиниран от малък, да се справяш с трудни ситуации, и да си разумен като цяло.

Жените са по природа по-емоционални - как контролираш емоциите, за да не пречат на представянето ти?

Хаха, аз лично съм емоционална и това ми помага понякога. Не бих казала, че това е винаги нещо лошо.

Имаш ли модел за подражание в тениса и в живота?

Моите идоли в тениса са Щефи Граф, Рафаел Надал, Новак Джокович. Също и Lucie Safarova, защото и тя е левичарка като мен.

С каква ракета играеш?

С любимата ми ракета Head Instinct. Още от малка играя с Head ракети.

Каква част от успеха ти зависи от избора на ракета?

Целия стил на игра, чуството и силата на ударите.

За какво най-често се отбиваш до SportStation?

Sport station е правилното място за отлично обслужване и професионални съвети. Модерен магазин с всичко необходимо за тенис на марката Head. Винаги получавам от тях професионална поддръжка и страхотно отношение, за което съм им благодарна. Всяка седмица ходя да давам ракетите си за наплитане там и благодарение на тях съм винаги с перфектен touch на корта.

На кого си благодарна за успехите ти на корта?

Благодарна съм на цялата ми фамилия, която стои винаги зад мен и винаги ме подкрепя, както и на фирма Head, Grapplesneakstrings и Bidi Badu.

Какъв е съветът ти към младите тенисисти?

Пътят на един тенисист е дълъг. Запазете търпение, тренирайте здраво и не спирайте да работите върху себе си! Защото и най-големите не спират!

Последни публикации