Тенисът и контролираната агресия

Има три основни начина, чрез които тенисистите се опитват да победят противника си:

  • изчакват отсрещният да направи грешка;
  • играят за победа на всяка цена;
  • играят с контролирана агресия.

Какво означава последната точка: контролиране на агресията?

Контролираната агресия означава да се поеме контрол над точките, които са с висок процент за победа. Този стил се различава от чакането противникът да направи грешка, защото позволява на играча да диктува точките, а не да играе реактивен тенис.

Контролираната агресия е различна и от играта за победа на всяка цена, тъй като играчът избира само точките с висок процент за победа и използва оптималните за това удари.

Какви са ползите?

Няколко са предимствата на играта с контролирана агресия.

  • Умора на противника. / Ако играта ви е реактивна и отговаряте на ударите на съперника си, тогава вие се уморявате заради цялото бягане по корта. Ако играете обаче тенис с топки с висок процент за победа, тогава противникът ви ще премине в защита и ще се умори по-бързо. Колкото и подготвен физически да е един играч, няма как да издържи дълго време подобен стил на игра.

  • Принуждавате опонента си да излиза за трудни удари. / Използването на контролирана агресия поставя съперника ви в неудобни за него ситуации, по време на които ще трябва да прави многобройни удари от неудобни за него позиции и с много движение. Което от друга страна означава, че ще получавате по-слаби отговори от негова страна. Освен ако не играете с отличен професионалист, който може да реализира качествени удари от трудни позиции.

  • По-малко грешки. / Това е резултатът при използването на стратегия с интелигентен избор на точки с висок процент за победа. Например когато използвате дълбоки удари по диагонал, за да възстановите неутралността и в крайна сметка да поемете контрола над точките. Интелигентният подбор на удари и точки помага да водите играта и да победите.

  • Увереност / Да поемете контрола показва способността ви да предвиждате играта и в крайна сметка увереността ви, че играете по-добре от противника си. Проактивната игра е по-добра от реактивната.

Как да играете с контролирана агресия?

Ключът към ефективността на тази стратегия е да имате едно оръжие - например един развит до съвършенство удар, който сте сигурни, че във всеки един момент може да затрудни съперника ви. Трябва да умеете да променяте посоката, скоростта, дълбочината и завъртането на този удар, за да увеличите ефективността си, когато играете с контролирана агресия.

След това трябва да поемете контрол над точките с помощта на това оръжие, независимо в каква ситуация - сервиз, дълбок форхенд, силен удар или удар по диагонал. Чистата сила не е достатъчна, когато искате да играете проактивно и да диктувате точките в играта. Открийте слабостите на опонента си, поемете контрола над точките с дълбоки силни топки или с остри диагонални удари.

И накрая, трябва да умеете да завършвате точки. Ако играете с контролирана агресия, през повечето време ще посрещате къси топки и слаби удари. В тези случаи трябва да можете да играете с ефективен подход и да удряте трудни за противника ви топки.

Доказателство, че контролираната агресия работи

Ако наблюдавате професионалните мачове, ще забележите, че играчите рядко печелят, ако чакат грешките на противника си. По-скоро го принуждават да тича от ъгъл към ъгъл и да връщат трудни удари, за да спасят точката от завършване.

Забелязвайте как след мача състезателите анализират играта - обикновено казват “опитвах се да остана агресивен”. Често това е ключът към победата.

Но е факт, че контролираната агресия работи и на аматьорско ниво. След като стигнат до ниво 4.5-5.0, най-добрите играчи обичайно поемат контрола над точките и принуждават опонентите си да грешат, като им се налага да правят трудни удари.

Трудните удари не се получават, ако чакате съперника ви да сгреши, а когато го поставите в трудна ситуация. Това означава да поемете контрола над точките.

Така че помислете кое е най-силното ви оръжие в тениса, работете върху развитието му и играйте с контролирана агресия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво означава да “следите топката”?


Каучукът Джокович

Последни публикации