Каучукът Джокович

На турнира в Дубай (февруари 2020) Новак Джокович изигра героичен полуфинал срещу Гаел Монфис, в който сърбинът демонстрира чудото на гъвкавостта си. Той отблъсна един от ударите на французина благодарение на шпагата, който изпълни. Още по-чудното е, че не разтегна или счупи нищо по тялото си.

Силата на Джокович се крие във факта, че за него подобно плъзгане и способност да поставя тялото си в причудливи позиции, е нещо обичайно. Например един от ударите му в същия мач с Монфис е с тяло, приведено максимално до земята, не по-малко впечатляваща позиция.

Ако основната характеристика на Рафаел Надал е силно развитата мускулатура на тялото му, то тогава на Новак това е неговата гъвкавост. Ким Клайстерс (белгийската тенисистка, която въведе модата на ударите от шпагат), казва, че никога не е виждала по-гъвкав тенисист от Ноле. Боби Рейнолдс след мача с него споделя: “Сякаш играех със Стреч Армстронг (играчка, която може да се разтяга 4-5 пъти повече от първоначалната си форма и след това да се върне в нея). Ръцете му сякаш стават все по-дълги и по-дълги.”

Тренировки от детството

Новак работи върху тази своя гъвкавост от години, систематично и дисциплинирано. Гъвкавостта при него компенсира липсата на сила. Всичко тръгва от неговия детски треньор по тенис Елена Генчич, която Джокович нарича своя тенис майка. През 2010-та Генчич в интервю разказва:

“Като дете Новак беше много силен. Днес е гъвкав и издръжлив. Знаете ли защо? Защото не исках да го натоварвам прекалено. Ракетата му беше най-тежка за повдигане. Работехме само за крака, скорост, физическа подготовка имахме само на корта, но не и във фитнес залата. Правехме упражнения за разтягане и отработвахме специални движения в тениса, за да бъде гъвкав, издръжлив и бърз.”

Според Джокович треньорката му го е убедила, че гъвкавостта не само ще му осигури добро движение на корта и по-ефективно възстановяване след мачове, но и ще удължи кариерата му, тъй като еластичните мускули са по-трудни за травмиране. Затова Новак следва съветите й и се придържа към програмата й дори когато се мести да тренира в академия в Германия като тийнейджър.

“Знаех, че ме съветва разумно и вярввах на думите й. И сега прекрасно разбирам какво е имала предвид”, обяснява Ноле.

Той все още следва принципите на Генчич, която почина през 2013 г. Например в работата по физическата подготовка той рядко използва уреди, а основно тренира със собствено тегло или с еластични ленти, които повишават съпротивлението и издръжливостта на тялото.

Гъвкаводстта е резултат от крос-тренинг.

Алпийските ски оказват голяма роля за суперсилата на Джокович - те изискват постоянна смяна на посоката и добра работа с краката. Първо, баща му бил професионален скиор и мнозина вярват, че гъвкавостта на Новак е наследствена. Второ, той е тренирал кънки на лед от малък и продължава и до днес. По време на турнира в Маями през 2019 година казва:

“Карането на ски направи ставите и глезените ми по-гъвкави. Знам, че на много тенисисти е забранено да карат кънки на лед, но в моя договор няма такова условие. Не подписвам договори, които ми забраняват да карам и ски!”

Сърбинът споделя, че в детството си е играл много футбол и баскетбол и това също е помогнало да се движи по-добре на корта. Вече професионалист, той започва активно да се занимава и с йога, която помага за развиването на гъвкавостта. Първоначалната причина да започне с нея са проблемите с дишането, но сега я използва като медитативна и духовна практика.

Гъвкавостта е култ за Ноле.

Джокович се разтяга постоянно. Бившият му треньор Тод Мартин казва:

“Той се събужда и преди дори да е пил чаша вода, слага крак върху рамото на физиотерапевта си и се прегръщат по този начин. Да разтегне бедрата си е първото нещо за него - даже при студени мускули.”

Забележете, дори да чака на скамейката, да изчаква колата си след мач - той винаги се разтяга, през цялото време опъва крайниците си или издърпва ръцете си и ги отмята назад, или треньорът му ги дърпа. Или просто прави нещо с врата си. Фокусът му върху стречинга е постоянен. Дори по време на сватбата му.

“Знам, че дори и да се налага да отделя два часа на ден за разтягане, ще го направя, защото това ме кара да се чувствам добре”, казва Новак.

Ползите от разтягането са неоспорими. Способността да заема нестандартни пози и да протегне ръката си към идващата топка му позволява да държи задната линия толкова плътно, че да притисне съперника си и да го принуждава към удари, при които степента на риска далеч надхвърля изгодата им. Освен това Джокович, както никой, знае как да изпълни контра атака в ситуация, в която на практика изглежда изхвърлен от корта.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво знаем за Томаш Бердих

Величието на Джокович се крие в движението му по корта

Последни публикации