Какво означава да “следите топката”?

Чудили ли сте се някога как най-добрите тенисисти в света успяват да върнат топката на съперника си със скорост примерно 100 км/ч? Как винаги се позиционират правилно, за да стигнат навреме до нея? Или как без усилие успяват да преминат от защита в атака?

Част от това е ролята на скоростта, а тя е част от таланта. Но по-голямата част от този талант се крие в това “как гледат топката”! Това обаче се оказва не толкова лесно.

Защото тази инструкция е една от най-неразбраните.

Вероятно най-често чуваната инструкция от треньорите ви е “гледай топката” или “следи топката”. По-важното е какво разбирате вие. В широкия мус мисъл този термин професионалните треньори използват, за да инструктират учениците си да правят няколко неща, свързани най-вече с концентрацията и фокуса. “Гледането на топката” всъщност означава да сте наясно със ситуацията на корта и да предвиждате малко или много действията на съперника си.

Разбира се трябва да проследявате и визуално топката, но това го правите до известна степен автоматично. Така че, когато чуете инструкция “следи топката”, тук става малко или повече дума за осъзнатост, фокус и концентрация, отколкото за виждане.

За да го разберете напълно, добре е да разбием някои митове за тениса.

Мит 1: трябва да гледате топката през цялото време

Това просто не е вярно. Това е физически невъзможно.

Невъзможно е да наблюдавате топката във всеки момент:

 • сервирането отнема около 700 милисекунди, за да стигне до този, който трябва да я върне;
 • на мозъка са необходими около 500 милисекунди, за да обработи тази информация;
 • след това още 25 милисекунди, за да може кортексът да изпрати съобщение до ръката ви;
 • след това са необходими още приблизително 150 милисекунди, за да размахате ракетата;
 • тогава топката осъществява контакт със струните за 1-5 милисекунди.

Към това добавете факта, че топката, за да е видима за човешкото око, трябва да пресече мрежата, давайки на връщащия само около 400 милисекунди да реагира. Така че технически е невъзможно едновременно да гледате топката и да реагирате, когато всичко се случва толкова бързо.

Къде трябва да бъдат насочени очите в точката на контакт? В идеалния случай, след като топката влезе в зоната на удар, погледът трябва да бъде насочен към посоката на съперника на корта. Добре е обаче да държите погледа си в точката на контакт, стига да не завъртате главата си настрани.

Мит 2: Трябва да гледате топката при контакт и да държите главата си настрани

Много треньори не разбират спортната биомеханика и бъркат значението на термините “следи топката” и “дръж главата си неподвижна”. Защото:

 • гледането на топката по всяко време е невъзможно;
 • виждането на топката в точката на контакт няма да помогне на тенис удара ви;
 • да държите главата си неподвижна е добре само понякога.

Комбинацията от тези две инструкции „гледай топката в точката на контакт“ и „дръж главата си неподвижна“ е безсмислена. Всъщност изолирането на главата от останалите движения по време на тенис удара провокира съпротива в кинетичната ви верига. Това причинява сериозни проблеми с баланса, точката на контакт и позицията на ръката. Вместо да получавате повече сила и контрол, всъщност получавате по-малко. Това дори увеличава вероятността от травма.

Да, опитвайте се да държите главата си неподвижна по време на удар, но това не означава да я “заключите” или “блокирате”. Движението трябва да е естествено преди, по време и след точката на контакт.

Как професионалистите следят топката? Те знаят, че нямат време да гледат, мислят и след това да реагират. Визуалното виждане на топката е само част от уравнението. Другата му част е способността да се предскаже къде ще отиде тя и къде ще установите контакт с нея.

Как се предвиждат ударите на противника? Очите и мозъкът помагат да бъде определена и да се прогнозира траекторията на топката, като използва бързи движения на очите, наречени сакади и фиксиращи свързващи точки.

Три са етапите на прогнозиране на удара:

1_Наблюдение - когато съперникът удари топката, очите ви създават фиксираща точка, където той осъществява контакт.

2_Прогнозиране - от мястото на удара мозъкът ви чертае въображаема линия до мястото, където вярва, че топката ще бъде в бъдеще, създавайки въображаеми точки, които свързва по пътя.

3_Действие - сега очите и мозъкът ви могат да проследят топката по тази линия до въображаемата точка на фиксиране, където се очаква да осъществите контакт. Това ви позволява да подготвите удара си и да започнете да се придвижвате преди пристигането на топката.

Всичко това може и да звучи сложно, но добрата новина е, че вие вече го правите. Тук играе роля практиката. Може да тренирате тялото си, очите си и мозъка си, за да станете по-добри в прогнозирането. В началото може да ви се строи невъзможно, но с времето ще се превърне в естествен навик.

Трябва да се опитате да внимавате за всички тези неща докато сте на корта:

 • езикът на тялото на съперника ви;
 • моделите на движение на тялото му;
 • какво е въртенето на топката;
 • с каква скорост идва към вас;
 • каква е траекторията й;
 • откъде духа вятърът;
 • разстоянието, което трябва да измине топката;
 • къде ще отскочи топката;
 • колко високо ще отскочи;
 • вашата позиция на корта по отношение на топката.

С този дълъг списък под ръка ще се наложи да потренирате фокусирано през следващите няколко тренировки. Преди всяко стъпване на корта изберете едно нещо, върху което да се фокусирате. С времето и с практиката всяка от горните точки ще “потъне” в съзнанието ви и ще започнете да се чувствате естествено. Така ще превърнете навиците в автоматични.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кои са най-добрите корди за тенис ракети?

Бадминтон и тенис: какви са разликите?

Последни публикации