Кои са най-добрите корди за тенис ракети?

Много начинаещи тенисисти, включително и опитните, които наблюдавайки силата и скоростта на отскачащата топка при удар на топ професионалистите, смятат, че това се случва благодарение на ракетата. Но истината е в кордажа - качеството му и наплитането му до коректно напрежение.

Независимо колко скъпа е ракетата или е иноватиовен моделът й, по време на игра топката докосва с повърхността си кордажа (при правилен удар). Следователно с какви корди е наплетен той и с какво напрежение (в килограми) са опънати, до голяма степен зависи от това какви игрови характеристики ще има вашата ракета.

Кордажът се определя въз основа на две характеристики: еластичност и здравина. Колкото по-еластични са кордите, толкова повече енергия поглъщат в момента на удара, съответно по-добре се проявяват игровите качества на ракетата, включително силата на удара. Колкото по-голяма е здравиината на кордажа, толкова по-трудно ще се къса и е по-малка склонността му на износване, т.е. по-траен е.

Еластичността и здравината на кордите зависи от материала, от който са направени, от дебелината и от вътрешната структура.

Естествен кордаж (Natural Tennis Gut)

Тази структура наподобява на мускулната тъкан, която е издръжлива, удължава се и бързо възвръща формата си. Натуралната гъвкавост на естествените корди им придава високи игрови свойства, които се ценят особено от професионалистите и от тези, които могат да си ги позволят. Средно напредналите и любителите са на мнение, че естествените корди са нетрайни, но тук има уговорка - трайността им зависи от това какво е натягането им при наплитане. Недостатъците на естествените корди са: висока цена и чувствителност към внезапните промени в климатичните условия, и на първо място влажност и високи температури. Иновациите обаче позволяват те да бъдат покрити със синтетичен филм, който увеличава устойчивостта им. Естествените корди се продават запечатани в опаковки от 12 метра.

Синтетичен кордаж (моновлакна)

Кордите с едно влакно се разделят на подкатегории въз основа на структурата на наниза им.

Гладки моновлакнови корди - за тяхното производство се използва влакно от един тип (без да се използват вложки и скрепявания от други материали). Повечето са изработени от полиестер. Заради тяхната твърдост понякога ги наричат “гел”. Те са сред най-популярните на пазара както за начинаещи, така и за професионалисти. Осигуряват добър контрол, с правилното нанизване. HEAD също произвежда моновлакнови синтетични корди.

Фасетирани моновлакнови корди - в тях се използват различни материали, но на основата на полиестер. Структурата им е фасетирана и може да варира от 3 до 8 лица. Фасетираните корди осигуряват отлично завъртане, добавят контрол и усещане за топката. За професионалистите и юношите се препоръчва използването именно на тези корди с голямо напречно сечение заради износването.

Набраздени моновлакнови корди - за производството им се използва моновлакно с висока здравина - полиестер или полиуретан. Повърхността им е набраздена, заради малките валчета по повърхността на кордажа по време на нагряване. Най-често се използват в комбинация с гладки, с естествени и с мултивлакновите корди. Те осигуряват отличен контрол, добавят ротация и прецизност.

Синтетичен кордаж (мултивлакна)

Това е съвременната алтернатива на естествения кордаж. С висока издръжливост, мощност, добавя комфорт и осигурява отлична игра. В състава на тези корди са включени множество надлъжно усукани изкуствени влакна, направени от различни материи или от хомогенен полимерен материал. Броят на влакната, вплетени в една струна, може да варира от 10 до 200 000. Колкото повече влакна съдържа една корда, толкова по-дълго тя запазва своята еластичност.

Кордите с множество хибридни микрофибри, различаващи се по плътност, здравина и форма, с голям брой различни слоеве и видове тъкани (както в надлъжно, така и в напречно сечение) се класифицират като многовлакнови корди от екстра клас. По структура те са подобни на естествените и са с близки до техните свойства.

Мултивлакновите корди са съставени от сърцевина (централна нишка) и фина оплетка. Има и такива с две централни нишки. Напречното сечение на сърцевината може да не е кръгло. В качеството на ядро се използват и двата вида едноструктурни корди: моновлакнови и мултивлакнови, но с по-малък диаметър. Възможно е да бъде подсилена сърцевината с метална тел, което придава допълнителна здравина и твърдост. Покритието пази сърцевината от прорези, появяващи се на местата на триене на надлъжни и напречни струни, а също допринася за постоянството на тяхното опъване. Кордите имат много покрития, които обезпечават тяхната трайност (устойчивост на износване). Кордите от много влакна имат кевларено ядро. Или сърцевината и/или оплетката могат да бъдат подсилени с метална тел, която добавя твърдост и здравина.

За най-добрия избор на тенис кордаж може да се обръщате към професионалните консултанти в магазина Sport Station. Ще се радваме да ви помогнем с избора на низове и с наплитането.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Амортисьорите за тенис ракетите могат ли да спасят лактите ви?

Юлия Стаматова: „От правилния избор на ракета зависи целия стил на игра, чуството и силата на ударите.“

Последни публикации