Бадминтон и тенис: какви са разликите?

Доста общоизвестните статистики, които позволяват достоверно сравнение между тениса и бадминтона. Според тях вторият спорт изисква повече сила, скорост и издръжливост в сравнение с тениса. Но за да сравните най-точно двата спорта, трябва да внимавате за някои конкретни характеристики.

Продължителност

Без да се взима предвид времето, което се изкарва в почивки и ходене по корта, една тенис игра продължава около 3 часа и 18 минути. За една пълноценна игра бадминтон е нужно почти три пъти по-малко време - около 1 час и 15 минути.

Интензитет на мача в процентно съотношение

Тези данни показват общото присъствие на топката в играта по време на целия мач. В големия тенис топката присъства директно в игра около 9%. Останалото време - 91% - се изразходва в тичане и ходене по корта и в почивки. В бадминтона тези данни значително се различават. Като цяло перото е в играта около 48%, а останалите 52% се падат на същите почивки и ходене по терена.

Разлика в правилата

Ако в тениса състезателят може да удря топката, както след като тя е ударила земята, така и докато е във въздуха, то в бадминтона перото може да бъде ударено само докато е във въздуха.

Ползи за здравето

Всеки от тези спортове е много полезен за играчите. Учени от Виенския университет са направили подробни изследвания за ползата от бадминтона и от тениса за тялото и здравето и неговата безопасност. Съответно оказва се, че бадминтонът е съвсем малко по-полезен от тениса.

Съществуват и разлики в размера на кортовете. В тениса дължината му е 23.8 метра, а в бадминтона - 13.4 метра. Ракетите също се различават по своите параметри. Тенис ракетата тежи между 170 и 340 грама, а тази за бадминтон - от 82 до 100 грама. Тенис топката тежи около 58 грама, а перото около 5 грама.

Въпреки сходството си, тенисът и бадминтонът се различават доста, но и двете игри дават чудесна възможност за поддържане на здравето - физическо и психическо. Накратко: бадминтонът е по-интензивна игра, докато тенисът изисква повече силово натоварване.

Последни публикации