Съветите на Чад ле Кло за плуване в бътерфлай

Arena обяви подписването на ново споразумение за сътрудничество с Чад ле Кло. Южноафриканският плувец, най-ярката звезда в съвременното плуване, ще продължи да работи с Arena до 2024 г., преди Олимпиадата в Париж.

30-годишният шампион по бътерфлай от 2012 г. в Лондон споделя: “Радвам се да продължа дългогодишното си партньорство с Arena. Заедно сме от 2010 г., винаги съм усещал истинска подкрепа и не мога да си представя друга екипировка за плуване, защото Arena предлага най-съвременни технологии и инженерство.”

2010 г. постави началото на възходящата кариера на спортиста. Тогава той се представи прекрасно на младежките Олимпийски игри в Сингапур, Игрите на Британската общност в Делхи и Световното първенство на къса дистанция в Дубай. Но Чад беше включен в елита на световното плуване едва след блестящо си представяне на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., а победата му във финала на 200 метра бътерфлай над Майкъл Фелпс се превърна в сензация.

Следващите 6 години бяха години на истински триумф. Чад ле Кло е печелил почти всички големи състезания на 100 и 200 метра бътерфлай. На олимпиадата в Рио обаче става сребърен медалист на 100 м и печели сребро на 100 м свободен стил. Той спечели всички Световни купи по плуване на FINA 4 години през 2011, 2013, 2014 и 2017 г.

В продължение на 6 години - от 2014 до 2020 г. - Чад ле Кло държеше световния рекорд на 100 метра бътерфлай. На дистанция 200 м постижението му е най-доброто от 2013 до 2018 г. Два пъти е избиран за най-добър плувец на годината - през 2014 и 2018 г., на Игрите в Токио спортистът е избран за знаменосец на южноафриканския отбор.

Заедно с Арена следим продължението на историята на победите и му желаем успех!

Междувременно споделяме 2 съвета на Чад, които ще подобрят техниката ви за плуване бътерфлай. Те са прости и разбираеми за всеки - можете да ги изпълнявате у дома при всякакви условия, за да поддържате кондицията си и мускулите си в добра форма!

Упражнение: имитация на удар с ръце

Стоейки пред огледалото с леко свити крака, имитирайте бътерфлай с ръцете си, като се концентрирате върху следните две фази:

По време на фазата на загребване, когато раменете ви са над повърхността на водата, докато плувате, отпуснете мускулите на ръцете си максимално и гледайте право напред.

По време на основната и основна фаза на загребването, погледнете надолу и се опитайте да поддържате “по-изправена” траектория на движенията, запазете ъгъл от 90 градуса в последния етап на загребването.

Съвети:

  • За да направите упражнението по-разнообразно, можете да го изпълнявате последователно както с отворени длани, така и със стиснати в юмруци, за да усетите по-добре работата на мускулите си.

  • За да доближите позицията на тялото по време на упражнението до състоянието му по време на плуване, можете да го изпълнявате, докато лежите върху топка, за да укрепите основните си мускули.

  • За да усложните упражнението, можете да държите експандер в ръцете си по време на загребване. Използването на съпротивителна лента наподобява изпълнението на упражнението в изправено положение, но за да го направите още по-трудно, можете да “гребете”, докато лежите върху топка.

Упражнение: имитация на ритници

Легнете по корем на леглото (задните части са на ръба на леглото, горната част на тялото на леглото), имитирайте странични махове с крака в стил пеперуда. Уверете се, че не докосвате леглото с коленете си (идеалният ъгъл между тях трябва да бъде 30-40°).

Съвети:

  • За да допълните упражнението, можете да го правите легнали настрани или с една ръка, изпъната над главата.

  • За да направите упражнението по-разнообразно, можете да “отбивате" гумената топка с краката си по време на маховете с тях или да фиксирате тежести върху глезените си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Плуване по гръб: какво трябва да знаете за него?

Как да изчислявате разстоянията в басейна, докато плувате

Последни публикации