Правилното хранене за плувците е като правилното гориво

Плувците имат специално отношение към храната... Помнете, че да почерпите плувец с вечеря може да не е добра идея, тъй като сметката е вероятно да бъде чудовищна!

Всички плувци, независимо от нивото им на професионализъм, притежават отличен апетит. Ограниченията са им чужди, защото всички мазнини и калории изгарят в “пещта” на редовните интензивни кардио тренировки. Прекратяването на тези тренировки обаче

често води до бързо наддаване на тегло при плувците.

Как е добре да се хранят плувците?

В основата на правилната спортна диета за плувец са бавните въглехидрати, допълнени с протеини и здравословни мазнини. Но е важно да не променяте драстично хранителните си навици - ако не сте свикнали да закусвате с мляко и овесени ядки, не е необходимо да започвате.

Много спортисти пропускат закуската преди тренировка и я приемат след това. Но една-две филийки пълнозърнест хляб, дори с добавено сладко от боровинки, един час преди тренировката ще направят сутринта по-енергична. Напълно подходяща комбинация е и мюсли, сок или чаша кафе.

Ако тренировката ви е по обяд, може да се подкрепите с плод или кисело мляко с мюсли час и половина преди басейна. Ако тренирате след края на работния ден, може би имате време да хапнете пълноценно. Но не забравяйте, че след хранене трябва да мине поне час и половина, за да се отдадете на физически натоварвания. Чудесен вариант биха били паста или пилешки гърди с ориз и авокадо. Като цяло правилното хранене преди тренировка е предпоставка за добър резултат.

Избягвайте крайностите в диетите. За плувците, без значение от подготовката им, е отличен вариант за малка закуска до един час преди тренировка и пълноценно хранене поне час и половина след нея.

Какво означава да си истински спортист?

Това е рядка порода хора, които са готови да станат в 4:30 сутринта и са се изпотили от тренировки до момента, в който другите тепърва се събуждат. Да принудиш тялото ти да се изтощи до краен предел в моменти, в които ти решиш, е психологическа и физическа сила и издръжливост. Откъде намират мотивация? От средата, с която се заобикалят - треньори, фенове, семейство. Когато се гмурнеш във водата, целият свят остава отвъд повърхността. А под нея сте само ти и твоите мисли.

Психологическата стабилност често е индивидуална черта на характера. Но може да се изгради с малки стъпки в ежедневието. Дисциплината в храненето е част от този път.

Празнувайте малките победи! Във всеки неуспех търсете старт за нови победи. И изберете добро оборудване: работи!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как правилно да загрявате преди плуване

Готови ли сте за новия сезон в басейна?

Последни публикации