ПЛУВАНЕТО И БРЕМЕННОСТТА

Бременността е период, през който не всяка физическа активност е подходяща, макар да е препоръчително за жената да съхрани активния си начин на живот. Но водата е най-добрата възможност за бременните да продължават тренировките си и да поддържат формата си.

Упражненията за бременни във водата не натоварват коремната и кръстната област. Аква аеробиката повлиява много добре различни видове схващания и крампи. Освен това най-благоприятната поза за бебето във водата е по корем.

Така нареченият аква фитнес е признат за едно от най-удачните физически натоварвания за бременни, като те могат да плуват от първия до последния месец на бременността. Това е също чудесен начин не само да поддържате тялото си, но и да му помогнете то да се възстанови по-бързо след раждането.

Какви са ползите от водната аеробика и плуването за бременните?

Упражненията в басейна укрепват тялото, което прави бременността много по-лесна. Поради усещането за безтегловност във водата, гръбначният стълб и ставите не изпитват натоварване. Мускулите на тазовото дъно се тренират и укрепват, като по този начин се подготвят за раждане. Тренировките във водата не водят до отоци на долните крайници и подобряват кръвообращението. Това укрепва сърдечно-съдовата система. Друг важен плюс на водната аеробика за бременни жени е укрепването на дихателната система. По време на тренировка в басейна се изпълняват различни упражнения за задържане на дъха, които подготвят дихателната система за процеса на раждане.

Какви упражнения в басейна могат да се изпълняват по време на бременност?

Ако нямате противопоказания, можете да правите всички упражнения, които преподава инструкторът. Аква тренировките за бременни включват упражнения, които са насочени към мускулите на гърба, краката, глутеусите, гърдите, ръцете. Има различни плувни упражнения за бременни жени. В хоризонтално положение се разтоварва долната част на гърба, натоварването на матката върху бъбреците също е значително намалено.

Какви упражнения са противопоказани за бременни?

Не са препоръчителни умишлените тренировки за коремна пресата и косите мускули на корема. Те и без това участват в стабилизирането на тялото във водата. Не са препоръчителни и амплитудни движения на краката през предната част (удар през предната част, люлки, пълзене на крака с голяма амплитуда). Тези упражнения могат да се изпълняват, но не с рязко натоварване.

На какво друго трябва да се обърне внимание?

Аква фитнес за бременни е препоръчително да се прави след втория триместър, при условие че няма противопоказания от гинеколога. Задължителна е консултацията с проследяващия лекар преди предприемането на каквито и да е физически упражнения.

  • Температурата на водата трябва да е комфортна - не по-ниска от 27-28 градуса.

  • По време на тренировката трябва да наблюдавате състоянието си и да информирате треньора как се чувствате.

  • Банският трябва да е удобен, да не стиска или да виси по тялото.

  • Не е необходимо да носите гумена шапка за аква аеробика, тъй като тялото не се поти във водата и терморегулацията преминава през главата.

  • Трябва да тренирате по такъв начин, че да не изстивате. Ако ви стане студено, можете да загреете малко под душа.

  • Интензивността на тренировката не трябва да е висока: работете със спокойно или средно темпо, изпълнявайте движенията плавно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Готови ли сте за новия сезон в басейна?

Какво задължително да вземете в басейна

Последни публикации