Плуване: учим се от грешките на великите

Най-мъдрите съвети са дадени винаги от практиците. В този смисъл е добре да се поучим от опита на другите плувци. И то именно на шампионите. Много известни плувци са изминали трънливия път към върха и с готовност споделят грешките си, които за всички нас са всъщност уроци. Избрахме няколко от най-ценните.

“Не правете неадекватни сравнения.” / Антъни Ървин

Докато се подготвят за Олимпийските игри в САЩ през 2012 г., треньорите трябвало да работят с двама плувци, които кардинално се различават по телосложение. Става дума за Нейтън Ейдриън с ръст 198 см и тегло 91 кг, който приличал повече на хокеист, отколкото на плувец. И Антъни Ървин със 191 см височина и 77 кг тегло, който не бил плувал от 10 години. Тренировките включвали и упражнения във фитнеса. Ейдриън вдигал 130 кг. Ако Ървин се е сравнявал с него в този момент, вероятно е щял да се почувства нищожен и слаб. Сравнението е нещо нормално и може да бъде полезано, когато се използва като инструмент за мотивиране. Но, когато вземем най-доброто от някой друг и го сравним с нашите най-слаби страни, си правим лоша услуга. Спираме да се фокусираме въру това, в което сме добри.

“Концентрирайте се върху най-добрия резултат в състезанието и той ще бъде вашият.” / Нейтън Ейдриън

Голямата цел е от решаващо значение. Тя играе роля на компас за ежеднвените ни усилия в тренировките. За нея мечтаем и тя ни кара да изберем да тренираме и да се храним здравословно, вместо да ходим по партита и да недоспиваме редовно. И, докато поставянето на конкретни цели може да бъде мотивиращо за някои плувци, петкратният олимпийски златен медалист Нейтън Ейдриън предпочитал различен подход към резултатите, основан на самия процес. “Има такъв тип хора, които предпочитат да си поставят различни цели”, казва Ейдриън. “При мен поставянето на цели обаче не работи. Аз се фокусирам върху резултатите в състезанията и ги планирам за цялата година.”

Вместо да искате да плувате “бързо”, помислете как изглежда технически идеалното ви плуване, и се съсредоточете върху това с малки стъпки да го постигнете.

“Участвайте в колкото може повече състезания - така ще изградите емоционална стабилност.” / Сара Сьостром

Състезанията плашат много плувци. Всеки ден тренировки, за да застанат един ден на състезателната стълбичка и да изплуват перфектно състезанието. Но, ако първото плуване не е минало добре, става все по-трудно да се изправиш там втори и трети път. Шведката Сара Сьостром, сред най-бързите плувци на 50 и на 100 метра, е създала навик да се “рестартира” емоционално след всеки старт - независимо доббър или лош, за да може да съхрани емоционалната си стабилност по време на състезанието. Според нея трябва да се състезавате възможно най-често, за да си създадете ментална и емоционална устойчивост.

“Ще разберете на какво наистина сте способни, само ако работитте до последен дъх. Когато вече сте на ръба.” / Майк Бъртън

Можете да се оправдаете и да си кажете, че няма да можете да направите това или онова упражнение, няма да плувате за 30 секунди, няма да издържите допълнителна тренировка, няма да можете да изтичате стълбите нагоре - но вашите убеждения могат да се променят много бързо. Това се случва в момента, в който просто започнете да го правите, вместо да казвате, че е невъзможно. Олимпийският шампион Майк Бъртън (1968 - Мексико Сити, 1972 - Мюнхен), който тренира с Марк Шпиц под ръководството на Шерм Чавур, обичал да си спомня една съботна сутрешна тренировка, когато групата направила 1650 повторения... след като двучасовата тренировка вече била приключила. “Никога не съм бил толкова уморен в живота си”, спомня си той години по-късно, усмихвайки се. “Но след този момент знаех, че няма нещо, с което да не мога да се справя.”

“Анализирайте и оценявайте резултатите си, за да ги подобрявате по-бързо” / Кейлъб Дресел

Много са триковете за подобряване на плуването. Много са и видовете екипировка и оборудване. Но един от инструментите, издържал изпитанията на времето, е обикновеният бележник и химикалът - дневникът на плувеца. Спринтьорът Кейлъб Дресел винаги записвал важните неща от всяка тренировка в продължение на години: изскачал е от водата по средата на тренировката си, за да запише някоя мисъл или извод. Този съвет Кейлъб получил като дете от треньора си Джейсън Каланог: “Във всеки момент описвай какво изпитва всеки твой мускул и какви удари и тласъци е способен да направи.” Въпреки че много плувци водят дневник на тренировките, те не правят анализи и не оценяват представянето си. Просто проследяват разстоянието, скоростта и обема на тренировките си. Всъщност така се лишават от основното предимство на записването на тренировките - способността да се учим и да се усъвършенстваме по-бързо.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

3 съвета как да плувате леко и спокойно

Какво задължително да вземете в басейна

Последни публикации