Новак Джокович: “Нямам таен еликсир за успехите си - той е съвкупност от различни елементи, всичко е от значение.”

Първата ракета в света беше помолен да назове кое е главното му препятствие на US Open 2021 освен съперниците му.

“Както винаги, възлагат ни се големи надежди и натиск от целия тенис свят, включително и върху мен самия. Разбира се, бих искал да стигна далеч, да спечеля титлата и да вляза в историята. Това със сигурност ме вдъхновява.

Но се фокусирам върху това да бъда най-добрата версия на себе си всеки ден. ЗНам, звучи банално, но има голяма сила и енергия в това да живееш в настоящето, да останеш в момента психически и емоционално и да се справиш със ситуацията по най-добрия начин.

Имам свой ритуал. Правя определени неща, заобграждам се с определени хора, старая се да следвам на този турнир същите стъпки, които са работели за мен и преди.

Има неща, на които винаги мога да разчитам, когато се появи емоционален дискомфорт. Когато ми стане трудно, вече имам работещ алгоритъм за справяне - формула, която ми е помагала години наред и ме доведе до този момент. В същото време няма гаранции, че ще е ефективна всеки път.

Трябва да сте гъвкави, отворени, да разчитате на обкръжението си и на хората, които ви подкрепят, и просто да се съсредоточите върху важното в конкретния период.”

Джокович сподели каква е неговата конкретна формула:

Нямам таен еликсир или нещо, което бих нарекъл голяма тайна на моя успех или умение да осъзнавам момента, да го изживявам пълноценно. Това е съчетание на различни фактори и елементи от моя живот: подход към ежедневието, тренировки, възстановяване, психология, обкръжение.

Знам, че всичко има значение. В крайна сметка всичко това влияе по един или друг начин на представянето. Но също така трябва да се отчита, че на корта може да се случи непредсказуемо нещо - може да е свързано с противника, с твоите усещания, със зрителите, с всичко.

Най-важен е моментът, на корта сте изправени пред колебания в емоциите. Всеки път, когато губя концентрация, се опитвам да дойда на себе си и отново да се съсредоточа, а за това много ми помага осъзнатото дишане. Това е много лесен и прост метод да останеш в момента.”

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Каучукът Джокович

Алтернативните идеи на Джокович – пречат ли на кариерата му?

Последни публикации