Начинът на мислене на вратаря

Само един вратар може да разбере напълно друг вратар - те са специалистите, които играят в огнева позиция. Рядко са в досег с топката, но когато го правят, са под светлините на прожектора. От тях се очаква да правят чудеса, а грешките им струват скъпо. Те са огледален образ на нападателите, чиито грешки са очаквани, а отбелязаните голове - дори при извършените красиви грешки - винаги се приемат с радостно вълнение. Не е изненада, че вратарите обаче получават по-малко призове от нападателите.

Защо обаче все пак много футболисти искат да бъдат вратари? Защото това всъщност е страхотна позиция. Виждате цялата игра, ръководите защитниците и може да се станете спасител на отбора. Вие сте начело на всичко. Разбират ли това треньорите и останалите играчи?

В съвременния футбол вратарят действа като последен защитник и има възможност да играе с ръце. Така той е част от централната ос на отбора - вратар, централен бек, дефанзивен халф, плеймейкър, нападател. На тези позиции трябва да са най-добрите играчи, а вратарят е един от тях. Освен това той трябва да мисли едновременно и като вратар, и като полеви играч. Това е много по-трудна задача от тази на останалите в отбора.

Въпреки всички тези трудности обаче, вратарите понякога са приемани като статисти в отбора. Само наблюдавайте внимателно някоя футболна тренировка и ще го забележите. По време на повечето от тях вратарите изпълняват същите тренировъчни упражнения като всички. Всъщност той трябва да тренира в неговата позиция - например да играе с двата крака и когато получи пас, да вземе решение за посоката на атаката. Футболните тренировки винаги трябва да имат тактическо измерение и не трябва да има изключение за вратарите.

В много отбори специализираното вратарско обучение често се провежда отделно от това на отбора, дори на различно място и в различно време. Необходима е специализирана подготовка и вратарите трябва да тренират, използвайки вратата. Но какво мислят останалите играчи - вероятно нещо като “тези момчета не са като всички останали”. Това неусетно провокира отчуждаване. А основната характеристика на добрия вратар е способността да управлява играта на защитниците.

Ако треньорите карат вратарите да изглеждат като маниаци с кораво поведение, време е да променят тази тактика. На вратаря трябва да бъде дадена власт по време на тренировка. Да бъде лидер в екипа. Да бъде включван в обсъждането на футболните тактики, за да може той да коригира действията на отбора по време на мач.

Обучението за лидерство е решаващо за образованието на вратарите. Обикновено на терена виждаме вратари, които се страхуват да напуснат рамките на вратата, а какво остава да отправят предложение към съотборниците си. Слабият духом вратар е прекият път към провала, независимо колко добре физически е подготвен. Добрият вратар трябва да бъде силен лидер, на това трябва да бъде обучаван.

Чували ли сте думи на треньора като: “Ако не крещиш на защитниците, аз ще крещя на теб! Избирай!” Това е един от начините да бъде преодолян страха и да се поеме инициатива да се дават команди към защитниците. Всички в отбора печелят от това.

Има и още една ключова разлика в отношението към полевите играчи. Вратарят има винаги шанс да допусне гол. Той трябва да се научи да се справя с този момент, а не да го смята за провал.Трябва да осъзнае, че допуснатите голове са неизбежни. Не позволявайте на вратаря да се разстройва, ако пропусне лесна топка. Справянето с такива ситуации помага за изграждането на увереност и твърда игра.

Защитата на футболната врата е интелектуална игра. Затова вратарите трябва да тренират наравно както физиката си, така и психиката и ума си.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

12 трика, за да бъде вратарят добър

Как да преодолеете неувереността на терена?

Последни публикации