Мускули и телосложение - как да ги оформите в басейна

Разбира се, че не само във фитнеса може да оформите хармонично развито тяло с релефна мускулатура. Неслучайно плуването се приема за един от най-добрите спортове за тази цел, защото на практика почти цялото тяло да работи.

По време на плуване се натоварват всички мускулни групи, но без да се натоварват ставите. Този спорт равномерно развива тялото, увеличава силата и издръжливостта, има благоприятен ефект върху жизнените функции на организма, подобрява имунитета и носи отлично настроение.Плуването е полезно както за деца, така и за възрастни, дори и за бременни.

Кои точно мускули се развиват най-добре при плуване? Това зависи от стила! В плуването те са четири: кроул, брус, по гръб и бътерфлай. Независимо кой от тях ще изберете, практикуването им включва следните мускулни групи:

 • рамене;
 • торс (преса);
 • гръб;
 • крака;
 • ръце.

Всеки стил обаче има своя целева група мускули, с която работи най-много.

БРУСТ - това е стил, при който движението на ръцете и краката се извършва хоризонтално. Това е най-бавният стил, но е удобен за плуване на дълги разстояния. Основното движение, което придвижва плувеца напред, се извършва от краката. На второ място работят ръцете, след това тялото.

Ангажираните мускули при плуване в стил бруст са: квадрицепс на краката; голям, малък и среден глутеус; бедра; напречни и коси коремни мускули; широк гръбен мускул; трапецовиден мускул; раменни мускули; бицепс и трицепс на ръцете; голям гръден мускул; мускули на стъпалата. Както виждате, почти всички мускули в човешкото тяло участват по време на движенията в стила брус - в това е и многофукционалното въздействие на този спорт върху човешкия организъм.

КРОУЛ - любим стил на плувците, тъй като позволява развиване на висока скорост, но изискващ отлична физическа форма, развито дишане и издръжливост, тъй като се счита за много енергоемък.

Основното натоварване поемат ръцете и раменете, докато краката играят роля на стабилизатори в пространството. Мускулите, които се развиват по време на плуване в стил кроул, са: раменни (предни, средни, задни); всички мускули на гърба; трицепс и бицепс на ръцете; голям гръден мускул; надлъжни и коси коремни мускули; голям глутеус; бедра; прасци; мускули на стъпалата и дланите. Както виждате тук ангажираните мускулни групи са не по-малко от тези в стил брус, но темпото е по-високо, което изисква използването на повече енергия. С други думи мускулите работят по-интензивно.

ГРЪБ (кроул по гръб) - не е тайна, че този стил се счита за най-малко консумиращ енергия. Може да увеличите натоварването, като плувате по-бързо и без почивки. Натоварват се предимно ръцете, след това краката.

Основните мускули, които работят при плуване по гръб, са: широки раменни мускули; мускули на предмишниците; бицепс и трицепс; мускули на дланите; вички мускули на гърба; коремни мускули (в ролята им на стабилизатори); голям гръден кош; четириглави мускули на бедрата; прасци; голям глутеус.

Този стил плуване укрепва повече мускулите на ръцете и тялото, а по-малко на краката. Техниката му е подобна на плуване стил кроул, но тук няма нужда от дихателна техника и потапяне на главата във водата.

Това са три стила на плуване, достъпни за всеки начинаещ. Но съществува и още един, най-трудоемкият, изискващ най-много енергия, който няма как да овладеете самостоятелно без треньор.

БЪТЕРФЛАЙ - най-трудният стил в техническо отношение, но най-ефективният по отношение на изграждане на мускули и за отслабване. Изисква огромни усилия и отлична физическа подготовка. Стилът позволява да развиете висока скорост на движение. Основно работят мускулите в горната част на тялото и раменния пояс. Гърбът също получава голямо натоварване, а краката са най-малко ангажирани. Пълният набор ангажирани мускули по време на плуване в стил бътерфлай е: раменни мускули (преди, средни, задни); бицепс и трицепс; гръб (трапецовидни, широки, ромбовидни, големи и малки мускули); коремна преса; голям гръден кош; квадрицепс; прасци; голям глутеус.

Стилът изисква перфектна координация и отлична техника. Плувците работят дълго и упорито, за да усъвършенстват движенията в бътерфлай и да подобряват скоростта си. Любителите рядко използват този стил като основен.

Как да оформяте мускулите си по време на плуване?

Вече знаете кои мускули се изграждат най-много в различните стилове плуване. Но трябва правилно да организирате този процес. Няколко са основните моменти за това:

 • Техниката е от огромно значение. Да, дори спортистите, ако не плуват правилно, мускулите им също не работят правилно. В този случай гръбнакът получава ненужно натоварване. При неправилна техника плувецът не работи ефективно, уморява се по-бързо, движи се по-бавно и често изпитва болка след тренировка.

 • Плуването е ефективно, ако се практикува при стриктно изготвен график. Основното правило в този случай е редовни тренировки и повече време за почивка след тях. С други думи трябва да има график. По време на тренировка спортистът работи с пълна сила, затова след нея тялото трябва да се възстанови. Оптималният режим за посещение в басейна е през ден.

 • Мускулите имат свойството да привикват към натоварването. За да предотвратите това, трябва да им поставяте по-трудна задача. Щом почувствате, че разстоянието е лесно за вас, увеичете го. Увеличете и скоростта и редувайте различни стилове на плуване. Накарайте мускулите да работят до краен предел - това е единственият начин да работите за тях.

Колко време отнема оформянето на мускулатура в басейна?

При плуване в морето работят същите мускули, както и в басейна. Въпреки това естествените природни условия влияят върху натоварването. Например силното течение принуждава плувеца да увеличи усилията си, докато плува. Морската вода поддържа тялото по-добре на повърхността, намалявайки натоварването в мускулите, отговорни за баланса. Влияят също вятър, слънце, вълни, дъното и т. нат. Тренировката в изкуствен воден басейн е процес, по-лесен за контролиране.

Но колко и как да плувате, за да оформите мускулите на ръцете, краката, гърба?

 • Преди всичко трябва да спазвате график и да сте редовни.
 • Контролирайте натоварването, за да предпазите мускулите си от свикване, което ще ги направи неефективни.
 • Променяйте стиловете на плуване, усложнявайте тренировката си.
 • Спазвайте упражненията за техника - важно е тя да се изпълнява правилно.

Средно след месец активни тренировки ще забележите първите резултати по тялото си. Разбира се, ако се налага преди това да се лишите от килограми, ще отнеме повече време. Но при всички случаи месец по-късно обемите ще са значително намалели, както и теглото ви. Разбира се при условия, че осигурявате на тялото си отлична почивка, качествена храна и редовни тренировки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да слагате правилно плувната шапка

Дишането при кроул: как да не се задъхвате

Последни публикации