Марин Чилич в търсене на съвършенството

Марин Чилич, който това лято се завърна, може да заеме полагащото му се място на US Open. Осем години след спечелването на титлата представителят на HEAD е доволен от тениса си и от позицията си в играта.

Познаваме блясъка в очите му в напрегнати ситуации и вярваме, че ще го видим отново. Чилич се чувства свойски в Ню Йорк и шумът и динамиката никак не пречат на концентрацията му за разлика от много други играчи, които се оплакват от това. Доказа го през 2014 г. на финала срещу Роджър Федерер на US Open - Чилич запази самообладание и спокойствие на фона на цялата лудница на стадион “Артър Аш”. И това му донесе първата му титла от Големия шлем. Осем години по-късно той отново е тук, облечен в специално създаден за него екип на HEAD и уверен, че на 33 години все още има сили за още една голяма титла.

Тази пролет Чилич стигна за първи път до полуфинал на Ролан Гарос. Това би трябвало да е достатъчна мотивация по време на първия му “Голям шлем” след Париж, имайки предвид, че с “разбито сърце” пропусна Уимбълдън след положителен тест за Ковид-19, достигайки до полуфиналите на Royal Club Championships в Лондон. “Пътят продължава и се надявам, че ще има още един голям шанс”, каза Чилич. “Париж беше огромна мотивация да продължа. Много съм развълнуван да се върна на US Open, турнирът, където преживях най-великия момент в моята кариера.”

За първи път от три години Чилич стигна до топ 20 и компютърната класация на ATP потвърди казаното от мнозина в тениса: той има силата и уравновесеността да стигне далеч във всеки голям турнир. Въпросът е, може ли да играе отново в Ню Йорк със същата безгрижна лекота, както през 2014 г.?

Въпреки обсъждането на сервирането на Чилич и силата на ръката му, това, което прави представянето му феноменално, е начинът, по който се държи на терена и психологическата му устойчивост.

В Ню Йорк освен че носи собствената си фланелка, ексклузивно създадена от HEAD, Чилич също е и с обувки HEAD, играе с ракети HEAD, които носи на корта в чантата си HEAD. Тоталният ангажимент с една марка, което е рядкост в елитния тенис, е още една илюстрация за това колко внимателно Чилич се подготвя за състезание - с пълна отдаденост.

“Всеки тенисист търси предимство, нещо, което ще му помогне да надмине опонента си на корта. Да съм с дрехи и обувки HEAD, да играя с ракети HEAD ме кара да се чувствам комфортно, когато изляза на корта и това ми позволява да покажа най-добрия си тенис”, споделя Чилич.

До неотдавна тридесет и три години се смятаха за късна средна възраст в турнирния тенис. Но не и в ерата на Джокович и Мъри, които постигнаха толкова много, след като навършиха 30. Самият Чилич твърди, че може да играе поне още десет години. По-реалистична оценка е, че той може да продължи да се състезава минимум още три или четири сезона.

Тенисът е спорт, който разширява личните граници, а Марин Чилич има всички възможности това лято да го докаже в Ню Йорк. Спокойният и уравновесен Чилич е труден противник.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да опаковате тенис сака си

Как да подобрите психологическата си игра в тениса

Последни публикации