Как да подобрите психологическата си игра в тениса

Докато сте водещият в играта, изведнъж се изнервяте и правите двойна грешка, а след това още една. Пулсът ви се ускорява и мислите ви се замъгляват. Час по-късно излизате от корта като губещ. Звучи ли ви познато?

Въпреки че тенисът е физическа игра, почти невъзможно е да се спечели без силна психика. Но защо някои тенисисти оцеляват под напрежение, а други рухват? Head.com потърси двама водещи спортни психолози, които споделят тайните за психологията в играта на тенис.

Независимо дали смятате, че сте психически слаб или сте устойчиви като Джокович или Карацев, всеки играч от всяко ниво винаги може да подобри умствената си кондиция в тениса. Психичната стабилност е нещо, което може да се научи чрез техники за обучение.

Какъв процент в тениса заема психиката?

Някои ще кажат, че в тениса най-важен е сервисът, или пък форхед и бекхенд, но други смятат, че голяма част все пак заема психологическата страна. “Тенисът изисква силна психика”, казва спортният психолог Анди Лейн от Лондонския център за здраве и работоспособност на човека. “И победата, и загубата се постигат с максимални усилия.”

Според консултанта Роберто Форзони, макар психологическата страна на играта да е важна, играчите трябва да са компетентни в четири области: физическа, тактическа, техническа и психологическа. “Силно вярвам, че във всеки спорт колкото по-подготвени сте психологически, толкова повече се наслаждавате и постигате успехи”, казва Форзони, бивш мениджър по психология на резултатите във Великобритания, работил с бившия №1 в света Анди Мъри.

Как да развием психологическа сила в тениса?

Да загубиш от печеливша позиция никога не е забавно. Възниква въпросът: какво се случва, когато играчът образно казано се “надуе”? Според Форзони такива играчи по-скоро ще се борят с “неспособността да се съсредоточат върху най-важното”. Например играч, който взима първия сет много лесно, може вече да започне да мисли за победата си в мача, вместо да остане в настоящето. Или ако е много разочарован от лош удар, загуба на гейм или сет, започва да губи фокус и не спира да мисли за грешките си. “Ние наричаме това “да живееш в миналото или в бъдещето”, а тайната е в постоянното връщане към настоящето”, добавя Форзони. “Колкото по-бързо го направите, толкова по-добре. Когато играчът мисли, той обикновено обръща внимание на това, което е важно в момента.”

Как да запазим спокойствие и психически да се подготвим за тенис мач?

Форзони съветва играчите, на които им е трудно да затварят мачове, да спазват определени правила. Неговите основни съвети и правила са конкретни и логични. “Трябва да тренирате ума си, за да приемете, че нещата могат да се объркат. Може да го направите извън корта, като обсъждате много сценарии от типа “Ако…”. Това е чудесен начин да придобиете умението да се абстрахирате. Ако загубите първия сет с 6-2, тогава… - дайте отговор. Ако спечелите първия сет с 6-0, тогава… - дайте отговор.” Според Форзони чрез обсъждане на различни сценарии за мачове, играчите ще се научат да контролират ума си. С други думи те няма да се притесняват, когато нещо се случи извън техния контрол.

“Когато играчът мисли, той обикновено обръща внимание на това, което е важно в момента.”

Как психологически да спечелите мач?

Новак Джокович е ярък пример за психически силен играч. Безразличие към климатичните условия например показва психологическа устойчивост - способността да останеш фокусиран върху това, което правиш, за сметка на всичо останало, което се случва. Психолозите го наричат шум - познатите ни смущения. Ако можете да игнорирате намесата им и да се съсредоточите върху това, което правите, ще дадете най-мощния тласък за постигането на най-добрите резултати за момента.

Как да подобрите психологически играта си?

Представяме ви 5 съвета от психолозите Роберто Форзони и Анди Лейн.

1. Работете върху самочувствието си.

Според изследванията победителите са с високо самочувствие и увереност, и ниски нива на тревожност, могат да контролират емоциите си преди състезание и са адаптивни.

2. Разработете програми за действие.

“Мозъкът и паметта са сложни механизми. Понякога е трудно да се отървете от негативните мисли именно заради това, особено в ситуации, в които се изисква позитивно мислене”, казва Анди Лейн. “Когато работя със спортисти, ги насърчавам да напишат колкото се може повече положителни неща за своите тренировки и за състезанията. Важно е да запомнят най-добрите моменти и да ги държат в ума си. Така ще имат готова програма за действие.”

3. Признайте, че невинаги ще играете добре.

“Дори и най-успешните играчи не играят еднакво добре във всичките си мачове”, казва Роберто Форзони. “Да приемем, че един играч играе 20 мача. Два от тях може да приеме за добри и два за не толкова добри. Начинът, по който се представи в останалите 16 мача, вероятно ще определи нивото му на успех - така че имайте го предвид за 80% от мачовете, които играете."

4. Няма лош ден.

Форзони препоръчва никога да не използвате изразът “имах лош ден”, тъй като това ви дава причина да продължите да имате лош ден. Това е вид “самоунищожително поведение”, което не ви помага.

5. Чувствайте се комфортно в дискомфорта.

Това отношение олицетворява “пътя в спорта” според Форзони. Да се чувстваш неудобно е част от упражнението, така че научете се да се чувствате добре, дори когато не ви е добре.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тенисът и депресията: защо състезателите напускат турнирите?

Новак Джокович: “Нямам таен еликсир за успехите си - той е съвкупност от различни елементи, всичко е от значение."

Последни публикации