Културата на тенис корта

Във всеки житейски контекст и ситуация се ръководим от писани и неписани правила на поведение. Такива има и в тениса. Те съществуват, за да направят играта още по-красива и интересна. И всеки играч, независимо от нивото му, трябва да ги спазва, когато е на корта. Тенис етикетът ни напомня, че това е спорт, практикуван предимно от интелигентни хора, а не просто конфронтация между егоистични индивиди.

Правилото за събиране на топките

Да спазваш етикета при връщане на топки означава да направиш услуга на себе си и на опонента си. Всъщност начинаещите трябва да взимат топките по-често, защото правят повече грешки. Това е лесен начин за поддържане ритъма на играта, без да бъде прекъсвана за ненужни дреболии.

Взимайте топките, които са ударили вашата страна на полето. Ако ударите топката в мрежата, също я вземете. Ако сте изпратили топката над главата на опонента си и тя “избяга” в близката гора, доброволно отидете и я вземете, дори ако тази гора е от страната на опонента ви.

Уверете се, че сервиращият има поне две топки. Допълнителната топка може да се окаже на корта. По принцип, ако не ви притеснява, не прекъсвайте играта. Но рано или късно все пак трябва да спрете, за да разчистите излишните топки. Топките по терена разсейват някои играчи - ако вашият случай е такъв, не се колебайте да помолите съперника ви за пауза за събирането им.

Ако сервирате, имате право да помолите за допълнителна топка. Ако съперникът ви направи грешка при сервиране, можете да отклоните леко неизиграната топка встрани или да я вземете. Когато отбивате топката, не е нужно да демонстрирате колко е неприятно това за вас.

Следете резултата си

Точките следи сервиращият. Най-добре е той да обявява резултата след всяка изиграна точка и да го направи достатъчно силно, за да може противникът да го чуе. Постоянните уточнения за броя на точките пречат на играта. Ако ви се струва, че не чувате опонента си, учтиво го помолете да говори по-силно. Ако не сте съгласни със съобщения от него резултат, опитайте се учтиво да изразите мнението си - има вероятност просто да не сте чули или да не сте разбрали казаното. Ако все още не сте съгласни, направете опит да го изясните заедно, без да спорите.

Линиите на полето са деликатно нещо

Един от тънките моменти е определянето на позицията на топката спрямо граничните линии на корта - “топка в игра” или “аут”. Грешки се случват често, при това и от двете страни. Важно е да помните, че вие също може да сте в грешка.

Дори да не се съмнявате, че сте прави, запомнете две неща. Първо, наистина можете да направите грешка. Второ, всеки играч от своята страна на корта има неоспорима сила. Ако смятате, че спрямо вас е отчетено несправедливо, опитайте се без нерви да преглътнете този горчив “факт” и направете всичко по силите си да спечелите следващата точка. Това е най-добрият лек за обида от несправедливостта.

Не допускайте излишно безпокойство

За да сведете до минимум възможните недоразумения относно позицията на топката, добре е да запомните някои неща:

  • Фиксирайте незабавно позицията на топката и съответно резултата.

  • Ако не се чувствате сигурни, изчакайте противника ви да говори, преди да обявите резултата на глас.

  • Говорете решително. Ако съобщението за аут е предшествано от думите “мисля”, “изглежда”, това звучи неуважително към опонента ви. Съобщението ви трябва да е възможно най-категорично и уверено.

  • И силно. Не забравяйте, че казвате това не само на себе си, но и на човека от другата страна на мрежата.

  • Допълнителните думи пречат на играта. Ако топката излезе извън линията, просто извикайте “аут”. Ако топката все още е в игра, не го съобщавайте - това може само да обърка ситуацията. Няма нужда да изказвате какво мислите за това какво колко близо е паднала топката. Накратко, няма нужда от излишни думи по време на игра.

  • С времето ще усвоите някои професионални жестове, които ще заменят много думи и понятия на корта. Например когато топката излезе извън линията, вдигнете свободната си ръка и посочете с показалец надясно или наляво, за да покажете посоката на излизане на топката. Също така, когато получавате сервиране, можете да вдигнете ръката си, като поставите два пръста заедно във “V”, за да покажете, че сервиращият има два сервиса поради спиране на играта, например. Ако не сте готови да приемете подаването, просто вдигнете свободната си ръка нагоре.

Задавайте въпроси на опонента си

Ако смятате, че опонентът ви е направил грешка, като е обявил аут, не бързайте със заключенията - може пък вие да не сте проследили траекторията правилно. Бъдете готови поне веднъж по време на сет това да се случи.

Ако веднага след първата последва втора грешка при съобщаване на резултата, категорично попитайте съперника си дали е сигурен. Ако тази грешка обаче се случи трети път, имате пълното право да изкажете неодобрението си към начина на изчисляване на точките. Не се притеснявайте да отстоявате позицията си. Изборът е ваш: можете или да прекратите спора, или да продължите играта по всяко време. Ако няма друг изход и конфликтът не се разреши, най-добре е да кажете на противника, че такава нечестна игра не ви доставя удоволствие и сте принудени да я спрете.

Отговаряйте на въпросите на опонента си

Дръжте се достойно, не предизвиквайте излишни спорове и не посявайте съмнения - отговаряйте спокойно на всички въпроси на опонента си. Като цяло разногласията са нещо нормално във всеки мач. Не си губете времето в спорове и се фокусирайте върху играта. Ако е възможно, поканете безпристрастно лице да следи точките и спазването на правилата.

Всеки прави грешки понякога дори без да ги забелязва. В такива случаи не се страхувайте да признаете, че сте сгрешили, и дайте точка на опонента си. Това няма да ви попречи да постигнете победа и няма да попречи на играта ви. Именно спазването на етикета и подобно отношение към играта често се възнаграждава в бъдеще.

Сред професионалисти

Лесно е да разберете схемата на съдийството. Съдията е основният рефер, който решава изхода на играта. Той е отговорен за резултата и за спазването на правилата. Той също така следи (с помощта на хронометър) след края на всеки сет, предвидената почивка да бъде с максимална продължителност от 120 секунди и не повече. В случай на несъгласие относно позицията на топката, съдията на линията трябва да реши това, или решението се взима съвместно от съдиите. Единственият случай, в който съдията на кулата взима решение за позицията на топката, е ако смята, че съдията на линията е допуснал явна грешка. Но това рядко се случва.

Съдията на линията отговаря за следните позиции

Странични линии / Съдиите на линиите са разположени на всяка странична линия на корта, извън корта, но в рамките на отличната видимост на линиите. Добрият съдия не трябва да гледа как се играе точката и играта в ход - той трябва само да гледа линията.

Задни линии / Всяка задна линия също е наблюдавана от съдия на линията. В големи състезания може да има двама рефери на задните линии.

Линия на подаване / Съдията на линията за подаване се движи от едната страна на корта до другата при прехвърлянето на подаването, ако е необходимо. В състезания, в които организаторите могат да си го позволят, съдията на линията за сервиране постепенно се заменя с електронна машина за сигнализиране на фаловете Cyclops.

Средна линия / При сервиране средната линия се наблюдава от един от съдиите на задните линии. След подаването той е изцяло фокусиран върху задната линия.

Мрежа / Преди време на мрежата стоеше рефер, който следи за докосване и е в постоянна готовност и държи ръката си върху нея. Това място на рефера обаче често беше отлична цел за топката, така че той носеше защитна каска и ръкавици. Съдиите на мрежата постепенно бяха заменени от електронни сензори.

Играчите на корта не забравят, че съдиите са хора и е възможно да грешат. Но компетентността на съдията е последното нещо, за което трябва да се тревожите. Но в ескалираща ситуация крайното решение се взима от съдията на кулата.

При подаване

Ако по време на разиграването на точка има някакви фактори, които ви пречат, трябва незабавно да спрете играта и да повторите подаването. Ако не сте забелязали тази намеса веднага, не очаквайте опонентът ви да се съгласи да го направи, след като сте загубили точка. Или преигравайте веднага, или не повдигайте въпроса въобще.

Приятелство на терена

Най-важното условие за приятелството в спорта е способността да се поставя играта преди победата. Днес в много сфери на живота именно победата се е превърнала в цел. Но в крайна сметка спортът ни учи на важни уроци – на работа в екип, воля, постоянство, самоконтрол. Но много важно е, че спортът ни учи да виждаме пред себе си истински противник, а не враг.

Винаги е по-добре да се извините

Не всички са супер възпитани на корта. Но това не им пречи да следват старата традиция да се извиняват, ако топката им докосне мрежата или тялото на съперника.

Подобни извинения понякога не се чуват от никого, освен от играчите. Дори е изненадващо, че тази традиция все още е запазена, защото не е залегнала в правилата. Вероятната причина за това е, че повечето хора имат вродено чувство за такт. Понякога един елементарен жест е достатъчен, за да промени енергията на корта.

Не засрамвайте опонента си (и себе си)

Стремете се към победа. Борба за всяка точка. Но не се дръжте така, сякаш сте най-добрият играч на планетата всеки път, когато ударите. И не побеснявайте всеки път, когато се провалите.

Освен ако опонентът ви не е ваш близък приятел, опитайте се да се въздържате от коментари.

Победете негативните емоции

Някои изобщо не знаят как да сдържат емоциите си на корта. Изливането на гнева върху съперника по време на игра не е най-добрият начин да се отпуснете.

Ако негативните емоции ви завладеят, опитайте се да използвате тази енергия, за да увеличите максимално фокуса си върху играта. Вложете тази сила в удара, в топката. Тенисът не е контактен спорт. Неслучайно при професионалистите проявата на агресия на корта заплашва с дисквалификация.

Не хитрувайте и не се поддавайте на провокации

Все пак в тениса има трикове, които отдавна са се превърнали в клишета, но някои все още продължават да ги използват.

Провлачване на времето / Ако противникът ви си връзва обувките прекалено дълго, не се ядосвайте и не се изнервяйте, а се възползвайте от предоставената ви “почивка”.

Словесна провокация / Най-добрият начин да й отговорите, е, като не й обръщате внимание и оставите “атаката” без отговор.

Шумов ефект / Опонент, който например въздиша шумно всеки път, когато се каните да сервирате, вероятно го прави с цел. Най-често с това той се опитва да ви извади от равновесие, да ви попречи да се концентрирате. Не обръщайте внимание!

Често злоупотребата с хитруване с подобни трикове означава, че противникът ви е по-слаб и отлично разбира това.

*От книгата “Тенис за манекени” на П. Макенроу

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Етикетът в тениса

Психологически умения, устойчивост на напрежение и морална сила: защо е по-лесно да станеш астронавт, отколкото тенис съдия от най-високо ниво?

Последни публикации